Biznis Apple

EU kaznila Apple s 1,8 milijardi eura zbog kršenja pravila u streamingu glazbe

Europska komisija kaznila je Apple s 1,8 milijardi eura zbog „iskorištavanja dominantne tržišne pozicije u području streamiga glazbe“, javio je danas BBC. Ova odluka je uslijedila nakon pritužbi kompanije Spotify, zbog koje je i cijeli postupak pred EU komisijom i pokrenut. Komisija je Apple optužila za ograničavanje informacija novopridošlim korisnicima iOS platforme, tj. iPhonea, o drugim i jeftinijim glazbenim streaming servisima.

Povezano: Apple u EU otvara vrata alternativnim trgovinama aplikacija za iPhone. Evo detalja

Apple je  na ovu odluku odmah žestoko odgovorio, upirući prstom upravo u Europsku komisiju i Spotify, kompaniju sa sjedištem u Švedskoj. Kompanija iz Cupertina navodi da upravo Spotify u EU ima dominantnu tržišnu poziciju s čak 56% udjela u streaming biznisu, te da svoj uspjeh velikim dijelom može zahvaliti Appleu i njegovom App Storeu. Nadalje, Apple navodi da Spotify odbija prodavati pretplatu unutar Apple Store platforme, a spominje i namjeru švedske kompanije da pokušava „promijeniti pravila unutar Appleove trgovine aplikacijama“.

Povezano: Što je Sideloading i što on znači za iOS i vaš iPhone

U istoj objavi, Apple navodi da će se u sljedećih nekoliko dana prilagoditi DMA dokumentu koji regulira pravila ponašanja Gatekeepera, te će sukladno tome poduzeti sve potrebne radnje. Jedna od njih je i omogućavanje drugim trgovinama aplikacija pristup iOS-u, dok će protiv ove odluke o kazni uložiti prigovor.

Advertisement