Top teme

Kad je vrijeme za nabavku novog Android mobitela? Pet razloga koji otkrivaju da je vaš uređaj zastario

Mnogi od nas su dovoljno komotni da mobitele mijenjaju čim izađe neki novi, bolji, zanimljiviji. O razlozima bismo mogli diskutirati u nedogled, jer su individualne prirode, odnosno svatko ima neke unaprijed određene kriterije i prioritete kad nabavka novog mobitela dođe na tapet.

Međutim, većina korisnika, dakle oni koji nisu entuzijastički nastrojeni prema tehnologiji, tj. kojima ona kao takva ne predstavlja neki značajan faktor u životu, jednom kupljeni mobitel će koristiti sve dok služi svrsi, odnosno dok je ispravan.

Kako bismo odredili granice, odnosno pomogli vam da uvidite kad je vrijeme za promjenu, donosimo popis stavki na koje biste trebali obratiti pozornost. Jedna od njih, ili više njih u kombinaciji, zasigurno su pokazatelj da je vaš trenutni uređaj zastario, odnosno da je vrijeme da nabavite novi.

Baterija se prebrzo prazni

Ovo se ne bi trebalo događati unutar jamstvenog roka uređaja, dakle dvije godine. Ukoliko se ipak dogodi, svakako pokušajte od servisa dobiti zamjenu. Međutim, upravo dvije godine predstavljaju svojevrsnu granicu u životnom vijeku mnogih baterija, posebice onih s brzim punjenjem. Baterija je tada u pravilu već odradila svojih 500 do 600 ciklusa punjenja i pražnjenja, te se njezin kapacitet počinje smanjivati.

Povezano: 10 načina kako produljiti životni vijek baterije mobitela

Ovo je neizbježan proces i samo je pitanje vremena koliko će kapacitet smanjivati dalje. Kad uvidite da vam jedno punjenje više ne traje kao prije, odnosno ako umjesto jednom dnevno, uređaj morate puniti češće, svakako je vrijeme da razmislite o novom mobitelu ili eventualno zamjeni baterije u servisu. No, imajte na umu da potonji poduhvat, ovisno o modelu, servisu i proizvođaču, može biti skuplji od ukupne vrijednosti vašeg starog uređaja.

Zbog toga bi bilo mudro iskoristiti neku od trade-in akcija, u kojima proizvođači prilikom lansiranja novih modela nude popuste ukoliko donesete svoj stari uređaj, kojeg čeka reciklaža.

Android sustav se usporio

Ovo je malo škakljiva stavka, jer smo već u tekstu o razlozima za usporavanje Android sustava naveli razloge zašto se događa. Naime, prije nego pomislite da vam je potreban novi mobitel jer se stari usporio, svakako prođite sve korake koje smo naveli u spomenutom tekstu. Ukoliko se i nakon svega što ste poduzeli događa isto, onda možda vaš mobitel zapravo ispušta labuđi pjev i zove novog.

Mobitel je prestao dobivati nadogradnje

Ovdje odmah treba napomenuti da ne mislimo nužno na nadogradnje na nove verzije Androida. Neki modeli ih prestanu dobivati već nakon dvije godine, no i dalje dobivaju sigurnosne zakrpe. Ovaj period može potrajati i pet godina. To znači da je uređaj, usprkos tome što radi na Androidu starom npr. 4 godine, i dalje aktualan na proizvođačevoj listi sigurnosnih nadogradnji, odnosno da ga i dalje možete normalno koristi. Naravno, ovo vrijedi u slučaju da su sve ostale pretpostavke za nastavak korištenja ispunjene.

Ne možete instalirati nove aplikacije

Ovdje se sada nadovezujemo na prethodni paragraf. Dakle, Android sustav može biti stabilan i nastavlja dobivati sigurnosne zakrpe, no primjećujete da često ne možete instalirati najnovije verzije aplikacija. Ili se aplikacija jednostavno ne pokazuje u Play trgovini, ili ima naznaku da nije kompatibilna s uređajem.

Ukoliko se radi o nekim manje bitnim aplikacijama bez kojih možete normalno funkcionirati, nema razloga za ulazak u novi trošak. Međutim, ako su to neke važnije aplikacije kao npr. mobilno bankarstvo, Google Wallet, novije verzije aplikacija za komunikaciju (WhatsApp, Viber, Gmail…) ili neka društvena mreža bez koje ne možete živjeti, to znači da je hardver vašeg uređaja zastario.

Isto vrijedi i u slučaju da se nakupi dovoljan broj manje važnih aplikacija koje ne možete nadograditi na noviju verziju. Tada je vrijeme da razmislite o nabavci novog mobitela.

Neke aplikacije nemaju zadovoljavajuće performanse

Ovo na prvi pogled može zvučati neuvjerljivo, no vrlo je čest slučaj. Mnogi stariji uređaji, koji još uvijek primaju sigurnosne nadogradnje, a i kompatibilni su s novim verzijama aplikacija, može im se dogoditi da aplikacije ne pokazuju zadovoljavajuće performanse. To se može očitovati u sporom radu, čestom gubitku internetske veze (ako je za rad potreban internet), a vrlo čest slučaj je i njihovo bezrazložno rušenje, što vremenom može postati frustrirajuće.

Razlog za ovakvo ponašanje nekih aplikacija je taj što stariji mobiteli imaju premalu flash memoriju. Zbog relativne prepunjenosti tog prostora, neke novije aplikacije nisu u stanju raditi ispravno, jer zahtijevaju više slobodnog prostora.

Treba istaknuti da ovdje neće puno pomoći brisanje postojećeg sadržaja, jer on vremenom postaje sve veći i veći. Konkretno, fotografije koje primite putem WhatsAppa zauzimaju više podataka nego prije pet godina, a isto vrijedi i za Office dokumente koje dobijete mailom. O videozapisima, GIF-ovima i stickerima, koji su svakim danom sve „teži“ ne treba trošiti riječi.

Noviji modeli mobitela dolaze s više prostora za pohranu, što ovaj problem rješava. Čak i uređaji iz nižeg cjenovnog ranga znaju doći sa 128 GB spremišnog prostora, što bi prosječno zahtjevnom korisniku trebalo biti dovoljno nekoliko godina.