Apple

Novi EU zakon bi mogao prisiliti Apple da omogući jednostavniji transfer podataka iz iClouda u Google Disk

U sklopu šireg programa o zaštiti privatnih podataka građana od strane velikih tehnoloških kompanija, Europska unija je uzadnje vrijeme učinila mnogo pozitivnih koraka u razne tehnološke sfere.

Povezano: Nova odluka EU parlamenta mogla bi u mobitele vratiti izmjenjive baterije

Nakon što su europski regulatori uveli reda u roaming, odnosno ograničili cijene ovih usluga unutar EU, vidjeli smo da su poradili i na standardizaciji utora za punjače, a uskoro bi mogli donijeti i pravilnik koji bi trebao omogućiti povratak Izmjenjivih baterija u mobitele.

Povezano: EU donosi zakon o regulaciji umjetne inteligencije i zabrani sustava za prepoznavanje lica na daljinu

Jedan od novijih napora koje EU namjerava učiniti kako bi smanjila monopol, u ovom slučaju Applea, spominje se i obveza otvaranja vrata drugim trgovinama aplikacija. Tako bi pored App Storea i neovisne trgovine mogle početi podavati aplikacije za iPhone, a to praktički znači i mogućnost uvođenja sideloadinga.

Povezano: Što je Sideloading? 

Najnoviji primjer kako EU namjerava obuzdati Big Tech kompanije je inicijativa o uvođenju obveze o lakšem i jednostavnijem dijeljenju podataka između različitih platformi. Ovo u prijevodu znači da će Apple morati omogućiti lakši prijenos korisničkih podataka iz svog iCoud servisa u druge, kao npr. Google Disk. U ovom trenutku Apple nudi mogućnost za jednostavno preseljenje cijelog vašeg sadržaja iz Google servisa u svoje, no ne i obrnuto.

Naravno, s obzirom da je put od donošenja prijedloga zakona i konačnog usvajanja dug, proći će neko vrijeme dok ga odobre sve mjerodavne institucije.