EU Googleu odrapila rekordnu kaznu od 5 milijardi dolara zbog kršenja anti-trust zakonaGoogle danas ima loš dan. Europska komisija je Googleu odrapila rekordno visoku kaznu za kršenje anti-trust zakona, u iznosu od 4,3 milijarde eura, odnosno oko 5 milijardi dolara.

Europska regulatorna tijela utvrdila su da je Google iskorištavao dominantnu poziciju na tržištu, objedinjujući tražilicu s Chrome aplikacijama i ugrađujući ih u osnovu Android operativnog sustava, što je očito u suprotnosti s pravilima tržišnog natjecanja, barem po kriterijima Europske unije. Ova kazna od 5 milijardi dolara prilično nadmašuje prethodnu, koja je iznosila 2,7 milijardi, a bila je izrečena zbog manipuliranja rezultatima pretraživanja.

EU regulatorna tijela prilično su osjetljiva na kršenje anti-trust zakona i iskorištavanja monopola, pa tako Google nije jedini koji se suočio s njihovim gnjevom. Slično su prolazili i Facebook, i Microsoft, i Intel, dok je Appleu nametnuto plaćanje od 15 milijardi dolara poreza koje je bio izbjegao zbog olakšica u Irskoj.