Apple Aplikacije

EU promijenila mišljenje. Appleov iMessages ipak ne mora otvoriti vrata drugim platformama

Appleove pritužbe EU Komisiji da njegova iMessages aplikacija za dopisivanje ne bi trebala biti okarakterizirana kao „core platforme service“ pod DMA (Digital Market Act) regulativom, čini se da su na kraju urodile plodom.

Europska Komisija je danas objavila da iMessages ne podliježe regulativi koja se odnosi na Gatekeepere, stoga neće morati ispunjavati kriterije koji su prethodno bili najavljeni. To u prijevodu znači da iMessages neće morati uvesti interoperabilnost s drugim chat platformama, kao što je slučaj s WhatsAppom. Usput napomenimo da je Meta, krovna kompanija WhatsAppa, Facebooka i Instagrama već ranije najavila da će se prilagoditi regulativi, odnosno u zemljama članicama Europske unije korisnicima omogućiti razmjenu poruka s drugim platformama.

Pored iMessages aplikacije, čini se da su ove stroge regulative pošteđeni i Microsoft Edge preglednik te Bing tražilica, koji nakon podulje analize EU regulatora, također nisu upali u kategoriju Gatekeepera. S druge strane, hoće li Apple u iMessages uvesti već najavljeni RCS protkol, ostaje za vidjeti.

Podsjetimo, DMA zakon na snagu stupa u ožujku ove godine, a do tada će se još iskristalizirati koji će se sve servisi i aplikacije morati prilagoditi.