Aplikacije Top teme

Apple popustio pritiscima. Uvodi RCS protokol za poruke, ali zeleni i plavi balončići ostaju

Nakon dugog niza godina, Apple je još jednom popustio. Jučer je objavio kako će 2024. godine uvesti RCS protokol za razmjenu poruka, kojeg je za širu primjenu na mobilnim uređajima inicirao jedan od njegovih najvećih konkurenata na polju postavljanja standarda – Google. Apple je doduše ovo nevoljko učinio, i to iz razloga da ne bi još jednom došao pod povećalo EU regulatornih tijela i cijeli cirkus koji bi nakon toga mogao uslijediti. Slično smo vidjeli s uvođenjem USB-C utora, a odnedavno i omogućavanja sidelaoadinga U EU.

Što je RCS i zašto ga Apple nije htio uvesti?

RCS je univerzalni protokol za razmjenu poruka putem mobitela i ostalih uređaja, kojeg je inicirao Google, a prihvatila GSMA asocijacija kao novi standard koji bi trebao u izvjesnom smislu zamijeniti sada već zastarjele standarde SMS i MMS. Novost je mogućnost razmjene multimedijskog sadržaja visoke rezolucije, što kod SMS-a nije slučaj. Ipak, SMS će i dalje ostati, budući da funkcionira putem zasebnog kanala u mobilnim mrežama, i to bez interneta, dok RCS funkcionira preko mobilnih podataka i WiFi-a. Apple RCS nije htio uvesti pravdajući se sigurnosnim razlozima, što je u velikoj mjeri točno s obzirom na zatvoreni eko-sustav, no očito nije toliko opasno koliko se to željelo prikazati.

Problem plavih i zelenih balončića

Na Android uređajima RCS protokol postoji već godinama i mnogi proizvođači ga ugrađuju u svoje aplikacije za poruke, osim Applea, koji gura vlastiti iMessage standard. Ovdje se sada stvari kompliciraju, budući da i jedan i drugi rade slično, ali nisu međusobno kompatibilni, odnosno iz iMessage aplikacije na iPhoneu ne možete poslati poruku u RCS formatu na Android i obrnuto. Ona će stići u obliku SMS-a ili MMS-a, ali će se u iPhone iMessages aplikaciji prikazati sa zelenim, a ne plavim balončićem. Ovo je sada već predmet taštine vlasnika iPhonea, koji u SAD-u često podrugljivo gledaju na one s Android uređajima, a zeleni balončići im služe kao predmet sprdnje. Kod nas na starom kontinentu to nije toliko izraženo, budući da uglavnom koristimo WhatsApp i druge slične servise koji ne čine ovu digitalnu segregaciju.

Koja je onda svrha RCS-a?

RCS protokol nije tu samo da bi natjerao Apple na pošteniju igru. Zamišljen je kao interoperabilni protokol, odnosno sustav koji bi trebao biti temelj za mogućnost jednostavne i kompatibilne razmjene poruka unutar različitih aplikacija, različitih proizvođača. U dogledno vrijeme, EU bi mogla natjerati i Metu, kompaniju koja je u DMA (Digital Market Act) okarakterizirana kao „gatekeeper“ da također omogući implementaciju kompatibilnosti s drugim servisima, kao što su recimo Google poruke koje koriste RCS. Kako će se cijeli proces tehnički izvesti, za sada još nije poznato, no određene indicije postoje, o čemu smo već pisali.