Top teme

Google uskoro uvodi mogućnost razmjene poruka između različitih chat aplikacija

Koliko ste se puta iživcirali kada biste s nekim razmijenili kontakt, ali ne koristite istu platformu za razmjenu poruka. On/ona je na Viberu, a vi na WhatsAppu, Telegramu, Signalu ili nekom stotom chat servisu.

Čest je slučaj da ponekad instaliramo neku chat aplikaciju samo zbog te osobe i samo s njom komuniciramo putem iste, no mnogi brzo uvide sve nedostatke takvog koncepta.

Povezano: Kako koristiti isti WhatsApp račun na više različitih mobitela

S druge strane, imamo Google, koji godinama pokušava proizvesti popularnu chat platformu, odnosno aplikaciju za dopisivanje, ali bez doslovno ikakvog uspjeha. Vjerojatno se još sjećate Hangoutsa, koji je jedno vrijeme dolazio instaliran na svaki Android mobitel, a nekada davno je postojao i pod drugim imenima, kao npr. Google Talk. Bili su tu još Alo i Duo, ali im je životni vijek bio toliko kratak da je velika vjerojatnost da za njih nikad niste ni čuli.

Google Poruke omogućuju interoperabilnost

Najnovija Googleova umotvorina za razmjenu poruka zove se jednostavno Google Poruke, odnosno Google Messages. No, s obzirom na izobilje ostalih, daleko popularnijih servisa, za nju vjerojatno niste ni znali da postoji, odnosno samo ste ju zanemarili ili zamijenili za klasičnu SMS aplikaciju na vašem uređaju.

E sad, ako Google u svom najnovijem naumu uspije, ova aplikacija bi mogla iz temelja promijeniti način na koji danas komuniciramo putem mobitela. Uvođenjem MLS (Message Layer Security) standarda u samu jezgru Androida, Google Poruke otvaraju mogućnost interoperabilnosti svih ostalih protokola.

Zamislite da koristite samo WhatsApp i da s njega možete poslati poruku nekom tko koristi Viber, Telegram ili neki drugi chat servis. Nekima ovo zvuči kao bajka, ali da ne mislite da je nemoguće, povucite paralelu s e-mailom. Neovisno o tome koristite li Gmail, Yahoo ili e-mail s domenom tvrtke, poruke s jedne adrese normalno stižu na drugu. Nije izravno usporedivo iz tisuću i jednog razloga, ali to bi bio logički ekvivalent onog što Google s Porukama namjerava postići.

Objedinjavanje svih chat aplikacija

Isto tako, ne treba zanemariti činjenicu da je u ne tako davnoj prošlosti Google sličnu stvar pokušao s Google Talk servisom, kasnije nazvanim Hangouts. Google Talk je u startu bio zamišljen kao servis koji bi postigao interoperabilnost. Temeljen na univerzalnom Jabber protokolu, Google Talk je imao mogućnost komunikacije s većinom ostalih tada popularnih chat aplikacija kao što su bili MSN, Yahoo! Messenger pa čak i Facebook chat, koji je također bio temeljen na Jabberu.

Nažalost, nitko tada nije htio, odnosno nije imao interesa integrirati svoje chat servise u Google Talk, jer je npr. Microsoft sa svojim MSN-om, a kasnije i sa Skypeom držao ogroman dio tržišnog kolača. Stvar je tehnički i dalje bila izvediva zaobilaznim putem, ali ste se za takav sport morali spajati na javne Jabber servere, koji su bili sve samo ne sigurni.

Također, postojale su i aplikacije koje su objedinjavale različite protokole. Tako smo imali Fring i Nimbuzz, koji su unutar svog sučelja mogli servisirati različite chat protokole. To je jedno vrijeme bilo zgodno rješenje, jer na mobitelu niste morali imati instaliran ni MSN, ni Skype, ni Yahoo!, već bi Fring ili Nimbuzz sve to obavljali za vas. Naravno, ova idila nije dugo trajala jer su im kompanije vlasnici tih protokola polako počeli ukidati API-je, a u međuvremenu su se pojavili novi chat servisi koje danas poznajemo, što je bio dovoljan razlog za njihov brzi nestanak.

MLS standardom Google će zadovoljiti i zahtjeve EU regulatora

10-15 godina kasnije, chat aplikacije koriste end-to-end enkripciju, koja je u to doba bila nezamisliva, ali zahvaljujući MLS standardu, ona bi u Google Porukama u startu bila dostupna svim ostalim aplikacijama, i to kroz samu jezgru Android operativnog sustava, što predstavlja daleko veću sigurnost od trenutne koju imamo na razini aplikacija.

Google će uvođenjem MLS-a zadovoljiti i jedan od važnijih zahtjeva Europske Unije, sadržan u široj „Digital Market Act“ regulativi, posebice ako u jednadžbu dodamo i zahtjev iz istog dokumenta, koji spominje potrebu za većom interoperabilnošću između protokola za komunikaciju. Ignoriranje EU zahtjeva po ovom pitanju može rezultirati ogromnim kaznama, čak i do 20% ukupnih godišnjih prihoda kompanija koje sudjeluju u ovoj utakmici.

Hoće li Apple i dalje biti partybreaker?

Imajući u vidu visinu mogućih kazni i važnost EU tržišta, Google bi u ovom na kraju mogao i uspjeti.

S obzirom na cijeli niz gore navedenih faktora, situacija nipošto nije usporediva s onom od prije 15 godina. Google putem Androida kontrolira preko tri četvrtine tržišta mobitela, tako da ima mogućnosti „nagovoriti“ WhatsApp, Viber i ostale da prihvate MLS standard, čime će zadovoljiti i nikad zadovoljnu EU.

Međutim problem ostaje Apple, za kojeg je malo vjerojatno da će svom iMessages sustavu omogućiti druženje s ostalima. Čak smo vidjeli da je u nekim zemljama radije plaćao kazne, nego, prema riječima njegovih inženjera, spuštao razinu sigurnosti svojih servisa.

Povezano: EU donosi zakon o regulaciji umjetne inteligencije i zabrani sustava za prepoznavanje lica na daljinu

No, isto tako smo vidjeli da je EU uspjela Apple natjerati na promjenu svog nevjerojatno tvrdoglavog stava o USB-C utoru, a ako sve bude išlo po planu, za četiri godine možda ponovno ugledamo i izmjenjive baterije. Teško je povjerovati da će Apple prihvatiti bilo kakvu Googleovu inicijativu, budući da je zbog njega i propala implementacija RSC protokola, koji je u određenom trenutku trebao poslužiti kao nadogradnja prastarom SMS-u. Međutim, EU je Appleu iznimno važno tržište i kad su u pitanju regulative, sada više nema puno manevarskog prostora, ali se isto tako pokazalo kako se radi o tvrdom orahu i kompaniji koja je spremna ići do maksimuma kako bi izigrala sva moguća pravila. Uglavnom, vrijeme će pokazati.