Biznis

EU usvojila odredbu koja omogućuje transfer osobnih podataka građana u SAD

Nedugo nakon što je EU Facebooku odredila kaznu u visini 1,2 milijarde eura za nepoštivanje regulative o čuvanju podataka, danas je Europska Komisija usvojila odredbu koja bi takve radnje u budućnosti mogla dopustiti.

Ova odredba regulira, odnosno dopušta transfer osobnih podataka EU građana u SAD, pod uvjetom poštivanja pravila o „pouzdanosti i sigurnosti“. To ukratko znači da će čuvanje podataka EU građana na američkim serverima od sada biti legalno i sukladno EU zakonima.

Isto tako, američke tajne službe ne bi trebale imati pristup ovim podacima, za čiji nadzor bi trebalo biti uspostavljeno posebno tijelo.

Treba istaknuti da ovu odredbu još uvijek može opozvati Sude Europske Unije, koji sadrži suce i odvjetnike iz svih zemalja članica, ali na temelju izravnih pritužbi. To u prijevodu znači da će u slučaju da netko posumnja u kršenje sporazuma, na ovom sudu moći osporavati upravo donesenu odluku.

Ovo sada otvara put američkim Big Tech kompanijama poput Facebooka i Googlea, da i u EU pokretnu svoje nove proizvode kao što su Bard AI i Threads, no u ovom trenutku je nejasno hoće li same kompanije biti voljne to odmah učiniti s obzirom na ostale prilično kompleksne EU regulative.

Izvor