Europska komisija želi standardizirati USB-C na smartfonima i mogućnost kupovine smartfona bez punjača

Prošlog tjedna, izvršno tijelo Europske Unije, Europska komisija, predložila je izmjenu direktive o radio uređajima koja uključuje određivanje standardnog tipa punjača za veće elektroničke proizvode te druge mjere u cilju smanjivanja elektroničkog otpada, uštede kupaca i očuvanja okoliša.

EK predlaže da USB-C bude standardni punjač za sve smartfone, tablete, kamere, slušalice, prijenosne zvučnike i handheld konzole. Svi uređaji bi također trebali podržavati USB PD tehnologiju brzog punjenja, koja će bit kompatibilna sa svim USB C punjačima. Proizvođači i dalje mogu imati vlastite tehnoloije brzog punjenja, no na prodajnom pakiranju treba biti jasno istaknuto kolika je brzina punjenja preko USB PD-a.Nadalje, EK želi da proizvođači korisnicima ponude opciju da uređaje mogu kupiti bez punjača, što bi trebalo smanjiti generiranje e-otpada u vidu nepotrebnih punjača. Ovaj prijedlog je zanimljivo sročen jer ispada da neuključivanjem punjača uz uređaj, proizvođač radi za dobrobit kupca - što Apple i ostali koji ne isporučuju punjače tako i tumače, što je malo ironično. Proizvođači će i dalje moći isporučivati punjače uz uređaj, no treba postojati opcija bez. EK predviđa da će ove mjere godišnje potrošačima uštediti 250 milijuna eura. Nakon što ovaj prijedlog usvoji Europski parlament, proizvođači će imati 24 mjeseca prilagodbe.

Apple, koji je trenutno jedini veliki proizvođač smartfona koji ne koristi USB Tip C tehnologiju na iPhoneu, ovaj prijedlog nazvao je gušenjem inovacije i pohvalio se kako već rade na smanjivanju e-otpada tako što ne isporučuju punjač uz uređaj. Europska komisija u pojašnjenima novog prijedloga dodala je da će, ako bude potrebe, biti reguliran i segment bežičnog punjenja, kao i da uređaj koji se puni samo bežično, ne treba imati USB-C utor. Ovo posljednje je logično, a nametnulo se kao pitanje jer glasine spominju da Apple planira izbaciti iPhone bez utora za punjenje.

izvor