Aplikacije

Evo kako će WhatsApp integrirati korisnike drugih chat aplikacija

Interoperabilnost, tj. mogućnost komunikacije s drugim sličnim platformama, zadatak je kojeg je WhatsApp u dobroj mjeri uspio implementirati, barem u najnovijoj beta verziji aplikacije. Podsjetimo, Europska unija je nedavno donijela DMA (Digital Market Act) regulativu, u kojoj gatekeeperi korisnicima moraju ponuditi širu slobodu i veći izbor. Kad je WhatsApp u pitanju, ovaj servis će morati omogućiti komunikaciju s npr. Viberom, Telegramom, Signalom itd.

U međuvremenu su se mnogi pitali kako će sve to funkcionirati, pa tako danas dolazimo do prvih konkretnih informacija i primjera.

Prema objavi na WhatsApp službenoj stranici za beta testere, komunikacija s korisnicima drugih servisa odvijat će se odvojeno i s ograničenim mogućnostima. Korisnik će ovu značajku morati sam uključiti, odnosno u postavkama odabrati stavku „Third Party Apps“. Tada će od WhatsAppa dobiti i upozorenje o mogućim spam porukama i potencijalnoj zloupotrebi zbog smanjene sigurnosti sustava.

Također, ukoliko ovu značajku uključite, WhatsApp će vas upozoriti da vas ostali ljudi preko drugih platformi mogu pronaći putem telefonskog broja preko kojeg ste registrirani i da to mogu biti i oni koje sta na samom WhatsAppu blokirali. Ipak, aplikacija neće podijeliti vaše ime i profilnu sliku. Stickeri i reakcije emotikonima neće biti podržane.

Napomenimo kako ovo nije finalna verzija, dakle moguće je da će još poneki detalji na kraju biti izmijenjeni. Također, treba vidjeti kako će funkcionirati sve ostale funkcije, poput poziva, dijeljenja datoteka itd.

U nastavku pogledajte kako cijela stvar izgleda na videu: