Google Bard će uskoro biti duboko integriran u Android

Primjena umjetne inteligencije zadnjih godina raste enormnom brzinom, dok je u zadnjih nekoliko mjeseci, a posebice nakon lansiranja ChatGPT-a postignut svojevrsni kvantni skok. Microsoft je započeo s integracijom ovog chatbota u Bing tražilicu putem Edge preglednika, a Google je predstavio svoju verziju sličnog alata, pod imenom Bard.

Google Bard je trenutno ograničen na vlastitu web stranicu, koja je dostupna samo u određenim zemljama, a lista čekanja za beta testiranje prilično je duga. Bard je također već našao primjenu u mnogo Googleovih servisa kao što su Gmail, Google Docs i Google Messages, koji u beta varijanti već mogu sami sastavljati skice emailova, pisati dijelove dokumenata na zadanu temu, te čak odgovarati na poruke. Kako to u praksi izgleda, nažalost još uvijek ne znamo, ali bismo mogli doznati uskoro, nakon što Google službeno objavi sljedeću veliku stvar o kojoj se špekulira.

Naime, upravo prije početka godišnje Googleove I/O konferencije, pojavile su se glasine da će Bard biti duboko integriran u Android operativni sustav, a konkretna primjena o kojoj se govori je oblik widgeta, koji će se moći postaviti na početni zaslon. Tu bi korisnici Bardu mogli postavljati izravna pitanja, a sam widget bi zamijenio samostalnu Google Search aplikaciju. Nije potpuno jasno što će Bard, odnosno Google AI sve biti sposoban činiti na mobitelu, no neki špekuliraju da bi, između ostalog, mogao otvarati odgovarajuće aplikacije, ovisno o kontekstu razgovora.

Usluga bi u početku navodno trebala biti dostupna isključivo na Pixel uređajima, da bi u nekom narednom periodu mogla stići na Android OS u cijelosti. Drugi izvori tvrde da će Bard u startu svima biti dostupan na Androidu 14, a da se samo priča o widgetu odnosi na Pixele. Treći pretpostavljaju da će vlasnici Pixela moći izbjeći listu čekanja, dok će ostali morati pričekati još neko kratko vrijeme.

Bilo kako bilo, s više detalja ćemo raspolagati nakon 10. svibnja, za kada je zakazan početak Google I/O konferencije.