Android Aplikacije

Google Bard od sada se zove Gemini. Evo što trebate znati

Otkako je ChatGPT prošle godine postigao planetarnu popularnost, mnoge Big Tech kompanije su užurbano poradile na vlastitim rješenjima i implementacijama umjetne inteligencije, odnosno njihovih jezičnih modela. Tako je Google lansirao Bard, koji je, u njegovom stilu, ubrzo promijenio ime.

Tako se Bard od danas zove Gemini, po uzoru na AI engine koji ga pokreće, a iskreno, ime Bard i nije baš bilo maštovito, zar ne?

Tako će Android i web verzije prve dobiti novo ime Googleovog Gemini pametnjakovića, koji će ujedno asimilirati starije funkcije i značajke Google Asistenta. Tako više Googleovom AI modelu nećete pristupati putem bard.google.com adrese, već gemini.google.com, dok će u ostalim povezanim proizvodima, poput Gmaila, ime u nekom trenutku biti automatski promijenjeno.

Nadalje, Play Store donosi i zasebnu Android aplikacija koja se također zove Gemini, no trenutno je dostupna samo u SAD-u, s najavom za Japan i Koreju za sljedeći tjedan. Kad će točno doći u hrvatski Trg Play, za sada nije poznato.

iPhone korisnici još će morati malo pričekati, budući da Gemini nije dostupan za iOS platformu, ali joj se može pristupiti preko iOS Google aplikacije.

Kako prenose američki mediji, Gemini je trenutno dostupan u obliku da mora biti povezan na Internet, što kod klasičnog Google Asistenta nije bilo potrebno. Dakle, Google, ponovno u svom stilu, dodatno zbunjuje korisnike, jer se oni koji donose ovako važne odluke očito ne mogu dogovoriti. Bilo je dovoljno vidjeti koliko je Google chat aplikacija lansirao i umirovio proteklih desetak , no ovom vratolomijom s Bardom, pardon, Geminijem, oborio je sve dosadašnje rekorde.