Google objavio da je pronašao novu “zero-day” sigurnosnu rupu koja zahvaća 100 milijuna uređaja

Googleovi djelatnici su otkrili ozbiljne sigurnosne rupe u svom vlastitom operativnom sustavu – Androidu, koje su zahvatile određene uređaje. Na popisu se nalaze Pixel 1, Pixel 2, Huawei P20, Samsung Galaxy S7, S8, S9, Xiaomi A1, Xiaomi Redmi 5A, Xiaomi Redmi Note 5, Oppo A3 i Moto Z3.

Google je ovaj problem objavio tek sedam dana nakon što ih je pronašao. Ukupan broj potencijalno ugrođenih uređaja iznosi preko 100 milijuna.

„Zero-day“ sigurnosna rupa pronađena je u uređajima s instaliranim Androidom 8, i bila zakrpana krajem 2017. godine, no očito se opet pojavila i u novijim verzijama.

Googleov tim stručnjaka radi na zakrpama, a vjeruju da je ova rupa iskorištena za napade od strane izraelske NSO Group kompanije koja se inače bavi internetskim špijuniranjem i poznata je po napadima na aktiviste za ljudska prava i ostale političke skupine.

U Googleu navode da ovaj zero-day nije toliko opasan kao oni u prošlosti, budući da djelovanje iziskuje instalaciju maliciozne aplikacije, što znači da ne može biti aktiviran kroz sami web preglednik.

Google je obavijestio svoje partnere i napravio zakrpu koja će biti sastavni dio redovite mjesečne nadogradnje koja stiže u listopadu.

 
 

Najnovije recenzije

Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT