Top teme Android

Google pokrenuo FInd My Device mrežu za Android. Evo što trebate znati!

Nakon više mjeseci odgađanja, Google ovih dana pokreće dugo najavljivanu globalnu „Find My Device“ mrežu. Kao što samo ime kaže, ova mreža je namijenjena pronalasku izgubljenih uređaja, i to ne samo telefona, već i dodatne opreme kao što su slušalice, Bluetooth zvučnici, pametni satovi i sl.

Razlika u odnosu na postojeću Android značajku istog imena je tome što će osim GPS-a, baznih stanica operatera i WiFi rutera, mrežu činiti preko milijardu Android uređaja širom svijeta, i to putem njihove Bluetooth veze. Udruženi, i pod centralnom kontrolom Googlea, svi Androidi koji imaju uključenu Bluetooth vezu, u svojoj blizini će moći detektirati uređaj za kojeg je netko prijavio da je izgubljen. Vlasnik uređaja koji se u takvom slučaju koristi kao „prijenosnik“ informacije o lokaciji izgubljenog, neće ništa znati, niti će moći pristupiti bilo kakvim informacijama. Razlog tome je end-to-end enkripcija i algoritam za lociranje „prvi ovakve vrste“, navode u Googleu.

Štoviše, Googleovi modeli Pixel 8 i Pixel 8a će moći biti pronađeni čak i ako su isključeni ili im se ispraznila baterija, zahvaljujući „posebnom hardveru“. Ovo implicira da je Google u svoje uređaje ugradio dodatni izvor napajanja za Bluetooth ili je možda softver za kontrolu baterije podesio tako da i nakon što se „isprazni“, zadrži određeni dio kapaciteta.

Sada postaje jasnije zašto u Androidu 15 nećete moći u potpunosti isključiti Bluetooth, već ga samo „pauzirati“, što implicira mogućnost da i drugi proizvođači uskoro počnu proizvoditi uređaje sa spomenutim „posebnim hardverom.

Loša vijest je što je usluga trenutno dostupna samo u SAD-u i Kanadi, dok bi se na ostatak svijeta trebala proširiti kroz sljedećih nekoliko mjeseci.

Napomenimo da Apple već neko vrijeme nudi sličnu uslugu za pronalazak, kako iPhonea i satova, tako i trackera pomoću kojih možete pratiti lokaciju npr. torbu, kućnog ljubimca i sl. Samsung je također prije nekoliko godina pokrenuo sličnu mrežu za lociranje trackera, no doseg i jednog i drugog je manji od potencijala Googleove mreže, upravo zbog velikog broja aktivnih Android uređaja u svijetu.

Google službeni blog