Android

Na Androidu 15 nećete moći u potpunosti isključiti Bluetooth

Google će za nekoliko dana pokrenuti potpuno nanovo izrađenu „Find My Device“ mrežu. Za razliku od aktualne platforme, vaš izgubljeni mobitel, p<metni sat, tablet i sl. moći ćete pronaći čak i kad je isključen. Tajna leži u Bluetooth vezi, koja će na mobitelima s Androidom 15 biti uvijek aktivna.

I sada dolazimo do najveće novosti. Određeni programeri su iz najnovije bete Googleovog operativnog sustava iskopali dio koda koji sugerira da se Bluetooth neće moći u potpunosti isključiti.

Umjesto toga, Android 15 će nuditi „pauziranje“. Ukratko, Bluetooth veza će biti aktivna stalno, a po želji ćete ju moći isključiti na jedan dan kako biste smanjili potrošnju baterije. Nakon toga, Bluetooth će se sam ponovno uključiti.

Prema trenutno dostupnim informacijama, Google se na ovakav potez odlučio kako bi nova Find My Device mreža bila što preciznija i pouzdanija. Podsjetimo, ona će funkcionirati tako što će stotine milijuna Android uređaja međusobno komunicirati putem Bluetootha i time stvoriti ogromnu mrežu koja će locirati izgubljene uređaje. Vaš mobitel neće imati pristup informacijama o lokaciji onog kojeg njegov vlasnik traži, već će samo poslužiti u prenošenju informacija. Otprilike na isti način funkcionira i Appleova mreža za pronalaženje izgubljenih iPhonea.