Google predstavio SGE – AI tražilicu koja iz duljih tekstova izvlači ključne stavke

Google je upravo predstavio novu tražilicu temeljnu na umjetnoj inteligenciji, pod imenom SGE (Search Generative Experience). Radi se o AI komponenti neovisnoj o nedavno predstavljenom Bard chatbotu. Ovaj alat će biti ugrađen u uobičajenu Google tražilicu, kako bi korisnicima pomogao pronaći ključne stavke u duljim tekstovima.

Cilj SGE alata je pojednostaviti, odnosno poboljšati iskustvo s dugim člancima, izvlačeći iz njih ključne stavke. Svaka takva stavka bit će potkrijepljena linkom na originalni izvor, kako bi korisnik mogao bolje istražiti temu ukoliko mu je zanimljiva.

Značajka je trenutno dostupna u Google Search Labs odjeljku i samo na engleskom jeziku. U ovom trenutku nema informacija kad će se naći kao sastavni dio tražilice i Chrome preglednik, što je inače Googleov plan. Isto tako nije poznato kada će biti dostupna na drugim jezicima.

U svakom slučaju, radi se o procesu koji iziskuje dulje vrijeme razvoja i prilagodbe, stoga očekujte da ćemo vas o svakom napretku po ovom pitanju pravodobno izvještavati.

Google blog