Aplikacije

Google Bard od danas dostupan u EU. Podržava 40 jezika, uključujući hrvatski

Google Bard AI chatbot od danas je dostupan i u Europskoj uniji. Nakon što je u svibnju lansiran u 180 zemalja svijeta, sada je Googlev rival ChatGPT-u napokon dostupan i Hrvatskoj, kao i u ostalih 26 zemalja članica EU.

Razlog odgode lansiranja bila je nesigurnost oko regulatornih problema, koji su prije dva dana riješeni sporazumom između EU i SAD o međusobnom transferu osobnih podataka građana. Google je s lansiranjem Barda očito čekao ovaj trenutak, kako bi izbjegao nove kazne.

Sada, nakon što su EU birokrati s Amerikancima dogovorili detalje oko trgovanja našim osobnim podacima, nestale su i zadnje prepreke za lansiranje Barda. Usput, s obzirom na razvoj situacije, uskoro možemo očekivati i lansiranje Threadsa, nove društvene mreže, kopije Twittera, koja je u prvih tjedan dana zabilježila preko 100 milijuna registracija.

Bard je dostupan u 40 jezika, uključujući hrvatski, a pristupiti mu možete putem weba na adresi https://bard.google.com/. Bard podržava i glasovne upite, ali u kombinaciji s Google Asistentom.

Eto, sada se možete upustiti u istraživanje još jednog AI chatbota i njegovih mogućnosti, a iskustvo će vrlo brzo pokazati kakav je u usporedbi sa sada već megapopularnim ChatGPT-om. S obzirom na činjenicu da Google, zahvaljujući tražilici, raspolaže velikom količinom informacija s weba u zadnjih 25 godina, Bard u startu ima komparativnu prednost nad ChatGPT-om, Naime, potonji u svojim izjavama sam kaže da ne može jamčiti preciznost odgovora o događajima prije 2021. godine, kad je lansiran.

Tako će Bard uskoro zaživjeti u mnogim Google aplikacijama kap što je npr. Gmail, te će vam pomoći pisati mailove, sastavljati šoping liste i sl. Ipak, isto kao u slučaju ChatGPT-a, nemojte se u njega previše pouzdati, pogotovo ne kad je u pitanju škola i učenje, budući da će i jednom i drugom trebati još neko vrijeme da svoje algoritme usavrše.

Isto tako, s obzirom da je Bard AI danas kod nas krenuo s radom, u sljedećih nekoliko dana i tjedana očekujte puno više detalja.