Aplikacije

Threads u samo tjedan dana dosegao brojku od 100 milijuna korisnika

Threads, nova društvena mreža pod patronatom Instagrama, odnosno krovne kopanije Meta, koja u svom portfelju drži još Facebook i WhatsApp, upravo je dosegla brojku od 100 milijuna korisnika. Ovi podaci dolaze od neovisnog izvora Threads Tracker, a spomenuta brojka postignuta je u samo četiri dana od lansiranja, što je apsolutni rekord za jednu društvenu mrežu. Ovaj podatak je posebno intrigantan iz razloga što je Europska unija, sa svojih 450 milijuna stanovnika potpuno izuzeta iz statistika, budući da Threads u njoj nije dostupan.

Povezano: Threads u samo sedam sati zabilježio 10 milijuna registracija. U EU i dalje nedostupan

Threads je svakako imao „leteći start“, budući da kao osnovu koristi ionako popularni Instagram, a zabilježen je i ogroman priljev novih korisnika, dakle onih koji nikad nisu koristili Instagram, ali su se zbog Threadsa registrirali. Drugi glavni razlog za ovako strelovit rast je greška u koracima Elona Muska, koji je prošlog tjedna „zatvorio“ Twitter neregistriranim članovima, pod izlikom data scrapinga od strane kompanija koje vrše testiranja njihovih AI alata. Štoviše, Musk je bio ograničio i dnevnu aktivnost registriranih članova, što je izazvalo bijes korisnika koji su očito jedva dočekali da mogu prijeći na novu platformu koja obećava.

Ipak, prema prvim iskustvima korisnika, a koje prenosi spomenuti Izvor, Threads, iako zamisljen kao čista kopija Twittera, još uvijek nema mnoge osnovne funkcije na koje su tviteraši navikli.

Povezano: Twitter Meti prijeti tužbom zbog navodnog trgovanja poslovnim tajnama

Primjerice, pretraživanje prema korisničkom imenu, što znatno otežava pronalaženje npr. starih znanaca s Twittera. Nadalje, ne postoje ni hashtagovi, dakle iznimno važan alat koji je na Twitteru uobičajen. Najgori dio u ovoj priči je što ne postoji kronološki feed, već samo algoritamski.

To znači da su Threads korisnici trenutno zatrpani objavama celebrityja, brandova influencera i sl., što upotrebu ove platforme čini iznimno teškom. Iako je Adam Mosseri, izvršni direktor Threadsa izjavio da ova društvena mreža nije namijenjena politici i vijestima, čini se da to baš i nije tako. Danas je pak, najavio, da će esencijalne značajke koje korisnicima trenutno nedostaju uskoro stići, uključujući i kronološki način praćenja objava.

Povezano: Threads već izaziva bijes korisnika. Ako izbrišu račun ostaju i bez Instagrama

Hoće li Threads zbog svega ovoga u jednom trenutku preteći Twitter, teško je reći, ali ako Elon Musk nastavi sa svojim eksperimentima, ne bi bilo čudno da se to doista i dogodi.