Android

Google sljedeće godine planira integrirati Gemini u Android

Google je iznio svoje planove za izravnu integraciju svojih naprednih AI jezičnih modela, poznatih kao Gemini, u Android operativni sustav. Početak implementacije se očekuje 2025. godine, no nije specificirano odnosi li se to na Android 16, koji je na rasporedu upravo sljedeće godine. Ovaj se potez nadovezuje na nedavno predstavljanje Geminija Nano, manje verzije AI modela koji još uvijek zahtijeva pristup internetu.

Googleov Gemini Ultra je moćan je model koji se može pohvaliti s 1,56 trilijuna parametara. To ga stavlja u rang s OpenAI GPT-4 u smislu razumijevanja jezika i mogućnosti generiranja. U slučaju integracije ove verzije, znatno bi porastao potencijal Androida kao operativnog sustava. Naime, postoje naznake da će i Apple sljedeće godine mogao predstaviti svoji viziju AI jezičnih modela, a ako se to dogodi, prilično je izvjesno da će ih ugraditi u iPhone, što Google očito ne želi dočekati skrštenih ruku.

Tržište pametnih telefona već je nekoliko godina za redom u padu, a umjetna inteligencija je možda upravo ono što bi moglo dovesti do povećanja potražnje. Budući da je za procesuiranje AI generativnih modela potreban jači hardver, kao npr. procesori novije generacije, izvjesno je da će se oni koji budu htjeli koristiti blagodati umjetne inteligencije odlučiti na kupnju novog uređaja prije nego što su to čini do sada.