Android

Oppo se vraća na europsko tržište

Oppo, jedan od najvećih brandova pametnih telefona po tržišnom udjelu u svijetu, na MWC-u u Barceloni danas je objavio kako se uskoro vraća na europsko tržište. Podsjetimo, svojevrsna pauza je nastala nakon presude njemačkog suda u korist Nokije, a u vezi s kršenjem patentnih prava. Nakon što su se Oppo i Nokia dogovorili, odnosno nakon što je Oppo pristao plaćati naknade Nokiji koje se tiču određenih 5G patenata u Oppo uređajima, otvoren je put za povratak na najveće europsko tržište, a time i cijelu EU.

Međutim, to ne znači da će Oppo automatski osigurati službenu podršku i u Hrvatskoj, što je zapravo apsurd, s obzirom da bi EU trebala funkcionirati kao jedno tržište. Ovo nije izoliran slučaj, jer je slična situacija s mnogim drugim brandovima. Najveće EU zemlje u pravilu uživaju prisutnost svih svjetskih brandova, dok im one manje očito nisu dovoljno zanimljive. Tu na scenu stupaju manje pouzdani web shopovi, za čija sjedišta ni ne znate gdje se nalaze sve dok vam uređaj ne stigne poštom. Već smo nekoliko puta upozoravali da je takva kupnja riskantna, stoga bi svim brandovima koji nemaju službenu podršku u Hrvatskoj, trebalo pristupati s oprezom.

Nakon Oppa, vrlo je vjerojatno da će se vratiti i Vivo, drugi najveći brand BBK Electronics kompanije, koji je u Hrvatskoj čak i bio otvorio ured, ali je prestao s aktivnostima zbog spomenutog spora s Nokijom u Njemačkoj.