Ostalo

Hrvatski teleoperateri optuženi za kartelsko udruživanje. Posljedice za tržište bi mogle biti poražavajuće

Nakon što je HAKOM hrvatske teleoperatere nedavno optužio za dogovaranje cijena, ispod radara je prošla vijest da je DORH u međuvremenu pokrenuo istragu i podigao optužnicu za njihovo kartelsko udruživanje. Naime, sva tri hrvatska operatera mobilnih usluga već se neko vrijeme nalaze pod povećalom regulatora, a sada su napokon uslijedili i konkretni rezultati. HAKOM u suradnji s DORH-om i EU istražiteljima pokrenuo je istragu o iskorištavanju dominante tržišne pozicije, što je sada urodilo konkretnim rezultatima.

Kako naši insajderi javljaju, u Hrvatskom Telekomu i A1 već su mobilizirali cijelu vojsku pravnika kako bi se suprotstavili ovom naprasnom napadu izvršne vlasti, dok u Telemachu još uvijek pokušavaju shvatiti što se događa. Na naše upite, po običaju nitko nije reagirao.

U ovom trenutku nije jasno kakve će posljedice ova optužba imati, no s obzirom da su se u međuvremenu javili i EU istražitelji, koji provjeravaju gdje su potrošena sredstva iz Europskih fondova, za očekivati je da će sudska vlast reagirati privremenim mjerama. Jedna od takvih mogla bi biti naputak o promjeni web sučelja svih triju operatera, koje su regulatori ocijenili zbunjujućima te da korisnike navlače na nepotreban dodatni trošak. Navodi se i mogućnost da se ograniči kupnja putem web trgovina dvaju najvećih operatera, jer se mnogi korisnici žale na njihovu dosljednost, odnosno da su nakon kupnje bili prisiljeni fizički se pojaviti na prodajnom mjestu kako bi im djelatnici u poslovnici pojasnili što su uopće kupili. Štoviše, trgovci su zbog svojih bonusa korisnicima pokušavali prodati i dodatne usluge za koje ovi nisu ni znali da su im potrebne. Izuzetak je Telemach, koji sam priznaje da mu je web prodaja disfunkcionalna, što će mu u ovom postupku vjerojatno biti olakotna okolnost.

U ovom trenutku je teško predvidjeti posljedice za hrvatsko tržište telekomunikacija. U HT-u i A1 navodno razmišljaju o smanjenju brzina prijenosa podataka u 5G mrežama. Istini za volju, ni do sada nisu bile bog zna što, no čini se da će se jedan dio prometa vratiti na 4G mreže. HT je nedavno najavio gašanje 3G mreže, ali s obzirom na novonastalu situaciju, moguće je da od te namjere odustane i da ponovno uvede NMT mrežu iz 90-ih, kako bi nadoknadio potencijalne gubitke koje bi zbog negativnog ishoda sudskog procesa mogli nastupiti.

A1 navodno razmišlja o vraćanju poslovnog udjela ulagačima koji su 1999. godine pokrenuli mrežu i postavljanju za direktora Ivića Pašalića, osebujnog lika iz 90-ih, koji je tada odlučivao o dodjeli koncesije. Također, moguć je i rebranding, odnosno povratak naziva VIP kako bi se korisnici osjećali više domoljubno, budući da ime A1 postoji i u Austriji, Sloveniji, Srbiji...

Što se Telemacha tiče, postoji šansa da određeni dio prometa vrati u nacionalni roaming s HT-om, s obzriom da ni sada nije u stanju podići opću kvalitetu mreže i postići kakvu-takvu pokrivenost signalom. Naravno, to mu nije bila prepreka da s dva veća operatera dogovara cijene, kao što je HAKOM prvotno naveo.

S obzirom na ozbiljnost situacije, kod sva tri operatera nije isključen povratak davno zaboravljene institucije naknade za uspostavu poziva, kao ni dodatno smanjivanje podatkovnog prometa u EU roamingu. I do sada smo vidjeli da su ovi paketi tijekom godina drastično smanjeni, osim ako niste pretplatnik neke tarife za koju odvajate pola plaće.

Nadamo se da će ova situacija ipak nekako završiti u korist korisnika koji su osuđeni na tri operatera, kod kojih često rade rošade. Kad ste nezadovoljni jednim, pređete na drugog, pa nakon nekog vremena na trećeg. Onda vam i taj treći digne tlak pa se vratite prvom i tako se vrtite u začaranom krugu.

Jedini izlaz operateri vide u novoizabranom glavnom državnom odvjetniku Ivanu Turudiću, poznatom pod nadimkom „Radost“, koji bi zahvaljujući svojim vezama s aktualnom vlašću mogao „srediti“ da DORH-ova tužba padne u vodu. Međutim, s druge strane kano klisurina stoji još uvijek aktualni predsjednik Zoran Milanović, koji će operatere vjerojatno nazvati plamenim jazavcima i samodopadnim narikačama, čime će im izbiti svakog asa iz rukava.