HT pokrenuo 5G mrežu - prvih 137 baznih stanica nalazi se na području IstreHrvatski Telekom nas je obavijestio da je realizirao 5G funkcionalnosti u stvarnim uvjetima i tako napravio važan korak prema dolasku 5G mreže u Hrvatsku, što će, prema njihovim riječima, omogućiti daljnji tehnološki napredak društva.

Time se Hrvatska svrstala među prve europske države gdje su demonstrirane 5G funkcionalnosti u stvarnim infrastrukturnim uvjetima. Mreža koja djeluje u spektru od 3,5 GHz provedena je pred instaliranim 5G sustavom, koristeći 5G mrežne uređaje tvrtke Ericsson, spremne za komercijalnu upotrebu. Time je Hrvatski Telekom prvi u Hrvatskoj uveo 5G tehnologiju.

HT je početkom godine pokrenuo modernizaciju radijske pristupne mreže na području cijele Hrvatske. Ta će mreža omogućiti uvođenje 5G tehnologije u trenutku kad se za nju dodijeli potrebni radio-frekvencijski spektar. Projekt obuhvaća modernizaciju infrastrukture, transportnih kapaciteta i same radijske opreme koja bi trebala završiti do kraja 2019. U prvoj polovici godine, HT je zamijenio svih 137 starih s novim, 5G-kompatibilnim baznim stanicama (BTS) na području Istre.

Od početka srpnja, aktivnosti su nastavljene na području grada Zagreba, u kojem će nakon Istre biti implementirana najmodernija mobilna tehnologija u Hrvatskoj i regiji.

Naravno, sve je ovo još u vijek u testnoj fazi i bez obzira koliko želite, 5G mrežu nećete moći koristiti prije 2020. godine.