HTC Exodus 1 – prvi blockchain mobitel za trgovanje kriptovalutama

Vidljivo je da HTC već neko vrijeme više niti ne razmišlja o tome kako izraditi smartfon zanimljiv širokim narodnim masama, pa je očito odlučio nastaviti s novim eksperimentima. Tako je sada lansirao „blockchain mobitel“ – Exodus 1, za kojeg možemo reći da je namijenjen najužem krugu korisnika do sada, barem u ovom trenutku.

Za one koji ne znaju, blockchain algoritmi se koriste u svijetu kriptovaluta i zapravo su temelj njihovog postojanja, odnosno sigurnosti.

Tako su HTC-u odlučili lansirati prvi blockchain mobitel, koji je, pogađate, namijenjen onima koji se u svakodnevnom životu služe kriptovalutama. Planovi su isprva bili takvi da se svaki primjerak koristi kao poseban node u izvornoj blockchain mreži, što bi olakšalo trgovanje kriptovalutama, no na kraju se ispostavilo da se ipak radi samo o još jednom Android uređaju s posebnom sigurnosnom enklavom za tokene, neovisne o operativnom sustavu.

Bilo kako bilo, HTC Exodus 1 je tu, i ako želite sigurnije trgovati kriptovalutama, ovo je definitivno uređaj za vas. Uređaj, naravno, možete prednaručiti isključivo plaćajući – kriptovalutom, i to Bitcoinom ili Ethereumom, što je logično ako već baratate kriptovalutama. Tako će vas vaš prvi blockchain uređaj u danas stajati 0,15 BTC ili 4,78 ETH, što u ovom trenutku odgovara protuvrijednosti od oko 1000 dolara. No, s obzirom na volatilnost kriptovaluta, odnosno čestu fluktuaciju cijena u odnosu na klasične valute, moguće je da se cijena izražena u BTC i ETH promijeni.

MEMORIJA 6 GB RAM, 128 GB ROM
OS Android O
APLIKACIJSKI PROCESOR Qualcomm® Snapdragon™ 845
IZDRŽLJIVOST Certifikat otpornosti na prašinu i vodu IP68, zajamčena zaštita u vodi do dubine 1,5 m do 30 minuta
EKRAN 6-inčni Quad HD+ ekran omjera stranica 18:9
KAMERA 12 MP + 16 MP dual glavna kamera s visoko kvalitetnim zumom

8 MP dual prednja kamera s prirodnim Bokeh efektom

Full 4K video pri 60 fps

BATERIJA 3500 mAh
CIJENA Plaćanje moguće isključivo u kriptovalutama BTC ili ETH: 0.15 BTC, 4.78 ETH

Što se samog uređaja tiče, moramo priznati da je izuzetno dobro dizajniran, jer dolazi u prozirnom kućištu, tako da su izvana vidljive određene komponente. Unutra kuca Snapdragon 845 u kombinaciji sa 6 GB RAM-a i 128 GB interne memorije. Exodus donosi 6-inčni zaslon, 12+16 MP kameru i 3500 mAh bateriju. Uređaj će biti dostupan u 34 zemlje Azije, Europe i Sjeverne Amerike, no za sada još ne znamo hoće li i u Hrvatskoj.

Mnogi će reći da su kriptovalute budućnost, no s obzirom na turbulencije koje su prošle tijekom ove i protekle godine, malo je onih koji polažu nade da će one u nekom doglednom vremenu zamijeniti tradicionalne valute. A s obzirom na decentraliziranu prirodu kriptovaluta i nemogućnost apsolutne regulacije, tj. stavljanja pod kontrolu države, odnosno institucija, sasvim je opravdano očekivati da će se aktualni monetarni sustav s novcem temeljenim na dugu i kreiran iz zraka, svim silama boriti protiv kriptovaluta.

No tko zna, možda upravo HTC-ov Exodus postane prekretnica i uspije preokrenuti rezultat u korist kriptovaluta, odnosno nove monetarne, a možda i ekonomske paradigme.

 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT