HTC Exodus 1 – prvi blockchain mobitel za trgovanje kriptovalutama

Vidljivo je da HTC već neko vrijeme više niti ne razmišlja o tome kako izraditi smartfon zanimljiv širokim narodnim masama, pa je očito odlučio nastaviti s novim eksperimentima. Tako je sada lansirao „blockchain mobitel“ – Exodus 1, za kojeg možemo reći da je namijenjen najužem krugu korisnika do sada, barem u ovom trenutku.

Za one koji ne znaju, blockchain algoritmi se koriste u svijetu kriptovaluta i zapravo su temelj njihovog postojanja, odnosno sigurnosti.

Tako su HTC-u odlučili lansirati prvi blockchain mobitel, koji je, pogađate, namijenjen onima koji se u svakodnevnom životu služe kriptovalutama. Planovi su isprva bili takvi da se svaki primjerak koristi kao poseban node u izvornoj blockchain mreži, što bi olakšalo trgovanje kriptovalutama, no na kraju se ispostavilo da se ipak radi samo o još jednom Android uređaju s posebnom sigurnosnom enklavom za tokene, neovisne o operativnom sustavu.

Bilo kako bilo, HTC Exodus 1 je tu, i ako želite sigurnije trgovati kriptovalutama, ovo je definitivno uređaj za vas. Uređaj, naravno, možete prednaručiti isključivo plaćajući – kriptovalutom, i to Bitcoinom ili Ethereumom, što je logično ako već baratate kriptovalutama. Tako će vas vaš prvi blockchain uređaj u danas stajati 0,15 BTC ili 4,78 ETH, što u ovom trenutku odgovara protuvrijednosti od oko 1000 dolara. No, s obzirom na volatilnost kriptovaluta, odnosno čestu fluktuaciju cijena u odnosu na klasične valute, moguće je da se cijena izražena u BTC i ETH promijeni.

MEMORIJA 6 GB RAM, 128 GB ROM
OS Android O
APLIKACIJSKI PROCESOR Qualcomm® Snapdragon™ 845
IZDRŽLJIVOST Certifikat otpornosti na prašinu i vodu IP68, zajamčena zaštita u vodi do dubine 1,5 m do 30 minuta
EKRAN 6-inčni Quad HD+ ekran omjera stranica 18:9
KAMERA 12 MP + 16 MP dual glavna kamera s visoko kvalitetnim zumom

8 MP dual prednja kamera s prirodnim Bokeh efektom

Full 4K video pri 60 fps

BATERIJA 3500 mAh
CIJENA Plaćanje moguće isključivo u kriptovalutama BTC ili ETH: 0.15 BTC, 4.78 ETH

Što se samog uređaja tiče, moramo priznati da je izuzetno dobro dizajniran, jer dolazi u prozirnom kućištu, tako da su izvana vidljive određene komponente. Unutra kuca Snapdragon 845 u kombinaciji sa 6 GB RAM-a i 128 GB interne memorije. Exodus donosi 6-inčni zaslon, 12+16 MP kameru i 3500 mAh bateriju. Uređaj će biti dostupan u 34 zemlje Azije, Europe i Sjeverne Amerike, no za sada još ne znamo hoće li i u Hrvatskoj.

Mnogi će reći da su kriptovalute budućnost, no s obzirom na turbulencije koje su prošle tijekom ove i protekle godine, malo je onih koji polažu nade da će one u nekom doglednom vremenu zamijeniti tradicionalne valute. A s obzirom na decentraliziranu prirodu kriptovaluta i nemogućnost apsolutne regulacije, tj. stavljanja pod kontrolu države, odnosno institucija, sasvim je opravdano očekivati da će se aktualni monetarni sustav s novcem temeljenim na dugu i kreiran iz zraka, svim silama boriti protiv kriptovaluta.

No tko zna, možda upravo HTC-ov Exodus postane prekretnica i uspije preokrenuti rezultat u korist kriptovaluta, odnosno nove monetarne, a možda i ekonomske paradigme.

 
      
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
Uporaba kolačića

Mob.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića. Više informacija potražite na poveznici.  [ U redu ]