HTC U11 – Recenzija

HTC je jedan od pionira industrije smartfona. Prvi su proizveli pametni telefon s WiFi-jem i Windowsima. Štoviše, prvi komercijalni Android uređaj bio je upravo HTC-ov. No to danas nije ni toliko bitno, jer prošlo je mnogo godina, a industrija je u međuvremenu poprimila sasvim novu sliku.

Imao je HTC svojih uspona i padova, a svi znamo, uključujući i njih same, koliko su se gubili do prošle godine. Razni eksperimenti poput UltraPixel kamera i drugih sličnih stavki nisu polučili baš najbolje prodajne rezultate, a onda je došao HTC 10. Jednostavnog imena, “sigurnjak”, vrhunski smartfon, koji i nakon čitave godine radi kao i prvog dana. Ovo je ujedno bio i uređaj kojeg sam lani osobno odabrao za svog suputnika.

Danas na testu imamo njegovog direktnog nasljednika, koji možda započinje neku novu eru HTC-a. Pod ovim pojmom ne predviđam rekordnu prodaju, već jednostavno je teško ne primijetiti odmak od savršeno robusnog aluminijskog kućišta, ka vrlo krhkom staklenom.

Čar novog stakla je u njegovim živopisnim bojama, odnosno načinu na koji se same boje prelijevaju ovisno pod kojim kutom gledate uređaj. Nažalost, netko se dosjetio za testni uređaj isporučiti crni primjerak, jedini na kojem to ne dolazi baš ni do kakvog izražaja. No sigurni smo da ćete nam vjerovati na riječ kad vam kažemo da U11 zaista izgleda posebno u određenim kombinacijama boja, pogotovo u žarko crvenoj koja se prelijeva u zlatnu, ovisno o kutu pod kojim ga gledate.

HTC U11 nije samo lijep smartfon, barem dok mu gledate poleđinu, već nastavlja softversku tradiciju započetu s HTC-om 10, odnosno još malo ranije s A9 modelom. Riječ je o vidljivo olakšanoj verziji HTC Sense sučelja, koje naprosto radi zapanjujuće brzo. Naravno da je tu najjači dostupan Qualcommov procesor, Snapdragon 835, u kombinaciji s 4 GB RAM-a i 64 GB interne memorije, kao i mnogi drugi detalji, o čemu više slijedi u nastavku teksta.

GLAVNE KARAKTERISTIKE

Dimenzije
153.9 x 75.9 x 7.9 mm

Masa
169 grama

Zaslon
SuperLCD5 5,5″ 1440 x 2560, 534 ppi, Gorilla Glass 5

SoC
Qualcomm Snapdragon 835

CPU
4x Kryo 2,45 GHz, 4x Kryo 1,9 GHz

RAM
4 GB

Interna memorija
64 GB

Micro SD
Da

Povezivanje
WiFi, A-GPS, Bluetooth 4.2, USB-C, USB OTG, Miracast, Google cast

Brzo punjenje
Quick Charge 3.0

Vodootpornost
Da, IP67

OS
Android 7.1.1. Nougat

Kamera
12 MP/4K f/1.8, OIS, DPAF

Prednja kamera
16 MP/QHD f/2.0

Baterija
3000 mAh

Cijena

Ustupio
HTC

PREDNOSTI
NEDOSTACI

Kvaliteta izrade
Zastario dizajn

Najjači dostupan hardver
Nema 3,5 mm audio utor

Otporan na vodu i prašinu
Prednja kamera lošija nego na prethodniku

Odlični zvučnici

Fantastične priložene slušalice

Vrhunska kamera

 

Dizajn, kućište i ergonomija

Nakon robusnog aluminija HTC-a 10, staklena poleđina ovog modela izgleda, blago rečeno, krhko. Nikako ne ostavlja dojam HTC-a, firme koja je najpoznatija po svojoj kvaliteti izrade. Daleko od tog da U11 ne izgleda kvalitetno izrađen, dapače, vidi se da je enormna količina truda uložena upravo u izradu. Cijela staklena poleđina je blago zakrivljena, tako da u ruci leži odlično, ali ipak je previše sklizak. Na svu sreću, to zna i HTC, pa tako u pakiranju dobivate i zaštitnu maskicu kojom ćete zasigurno donekle sačuvati vaš U11 od eventualnih oštećenja dok ne kupite neku kvalitetniju, a isto tako dobivate i krpicu od mikro-fibre, kao onu koju dobivate uz naočale. Ona je tu također jer HTC zna da je staklo neviđeni magnet za otiske prstiju, a iskreno mislim da ćemo je iskoristiti samo mi recenzenti prije fotografiranja uređaja, i eventualno picajzle kojima zaslon mora biti stalno čist. U svakom slučaju, lijepo od HTC-a da je mislio na to, a isto tako je i lijepo što je priloženim adapterom pokušao opravdati izostanak 3,5 mm izlaza za slušalice. Što se nas tiče, nije uspio, jer smatramo da u ovom trenutku nema opravdanja za izbacivanje ovako korisnog utora.

Kako u HTC-u kažu, njihove nove slušalice jednostavno zahtijevaju spajanje putem USB-C utora, u što smo pak potpuno uvjereni jer su ovo vjerojatno najbolje slušalice koje dobijete uz jedan smartfon. Imaju aktivno smanjenje šuma, odnosno pozadinske buke. Ukratko, to je sustav koji, osim što hardverski čepićima prigušuje zvuku, trenutno analizira pozadinske zvukove i time prilagođava sam zvuk koji dolazi iz slušalica. Dojam je kao da ste u izoliranoj sobi u kojoj čujete samo limenu glazbu iz slušalica, ili koji god žanr glazbe je već vaš đir. Istina, i ovo ima svojih ograničenja, pa ćete u bučnijim okruženjima definitivno čuti i vanjske zvukove, ali za kućnu upotrebu ili lagano trčanje po šumi je fantastično. U pakiranju, naravno, dobivate i brzi USB-C punjač.

Vjerovali ili ne, ali u HTC-u tvrde da su dizajnirali uređaj tako da, cijelo kućište, bude jedna rezonantna kutija. Nisam baš potpuno uvjeren u ovu priču, ali siguran sam da su napravili fantastičan posao jer U11, subjektivno, ima najbolje i najglasnije zvučnike u jednom smartfonu. Toliko su glasni da su me ukućani pitali jel imam novi bluetooth zvučnik na testu.Naravno da ne možete očekivati toliku glasnoću kao kod bluetooth zvučnika, ali definitivno je za koplje glasniji od lanjskog HTC-a 10. Zvuk je bogatiji i puniji, potpuno neočekivano od jednog smartfona.

Okvir je jedino što je aluminijsko ostalo od ovog HTC-a, a i on je dobio neki sjajni završetak, tako da se naizgled čini kao da je izrađen od stakla. Tipke su klasično vrlo kvalitetne, ali isto tako bih volio da imaju malo jasniji klik. Ona za uključivanje je rebrasta, a s obzirom da je smještena na istom desnom boku kao i one za kontrolu glasnoće, lako ćete ih razlikovati.
Smještaj im je također dobar, barem ako ste dešnjak, taman na dohvat palca, bez potrebe za velikom gimnastikom.

Konačno i HTC-ov flagship, kao “posljednji Mohikanac”, dolazi s IP67 certifikatom, odnosno, možete biti sigurni da mu neće biti ništa ukoliko ga zalijete vodom. Otporan je na uranjanje do 1 m dubine, gdje može provesti maksimalno 30 minuta.

Još jedno od iznenađenja su čak četiri mikrofona, koja imaju primarnu svrhu u integraciji s pametnim asistentima. Naime, HTC bi volio kad bi sa svojim smartfonom komunicirali kao sa stvarnom osobom. Bez obzira što trenutno niti jedan pametni asistent ne radi na hrvatskom, HTC vam donosi uz Googleov Assistent i Amazonovu Alexu, zbog čega je ovo sigurno dobra podloga za budućnost. Imajte na umu i da su pametni asistenti, izuzev Googleovog, ograničeni i ovisno o regijama, pa će tako onaj Amazonov vjerojatno biti plasiran Njemcima recimo. Da ne ulazimo previše u detalje, već sam se djelomice raspisao o budućnosti smartfona u zasebnoj temi.

Čitač otiska prsta i smještaj kapacitivnih tipki, kao i svih senzora je praktički identičan kao i lani. Sam čitač čak radi i brže nego onaj na desetki, i naprosto je nevjerojatno vidjeti tolike pomake u ovakvoj tehnologiji iz godine u godinu. Taman kad pomislite da nešto ne može raditi brže, ponovo se iznenadite.

HTC ovdje ne donosi dizajn kojeg karakterizira zaslon razvučen praktički od ruba do ruba, kojeg smo vidjeli na Xiaomiju, pa i kod Samsunga i LG-a. Uzevši u obzir da je to mogao postići i jedan Xiaomi, vjerujem da HTC uopće nije uložio napore da to napravi ove godine, već se mislio provući. Mene osobno takav dizajn baš i ne tangira, ali sve dok god ne vidim Galaxy S8 ili LG G6 odmah pokraj U11, a onda shvatim koliko zapravo izgleda staromodno.

Ima to i svojih prednosti, logičnije smješten čitač otiska prsta po mišljenju mnogih, a i YouTube klipovi će se prikazivati preko cijelog zaslona. Ah, da… samo traženje opravdanja i prelijevanje iz šupljeg u prazno.

No, zato HTC ima nešto što nema niti jedan drugi uređaj na tržištu, a toliko je neobično da smo mu posvetili čak cijeli odlomak.

Edge Sense

Nova ultrazvučna tehnologija kojom je HTC pokušao učiniti nešto drugačije u svijetu smartfona. Odnosno, želio je promijeniti način na koji vršimo interakciju s našim uređajima. Hoće li mu to uspjeti, iskreno ne vjerujem, no to ne znači da je tehnologija sama po sebi loša, ili da nije korisna u nekim situacijama.

Trik je u senzorima smještenim u okviru donje trećine uređaja, koji reagiraju kad malo jače stisnete kućište. Koliko jače, to naravno možete podesiti. Morate pripaziti da ne odredite preslab stisak, jer ćete u tom slučaju konstantno pozivati zadanu radnju za stisak, a opet ne smijete odredite prejak pritisak jer ćete se osjećati pomalo čudno.

Slično je to i s tipkama, samo što inženjeri unaprijed odrede jačinu pritiska prsta koja će biti dovoljna da tipka klikne, a ovdje ste vi taj inžinjer koji određuje koliki stisak je vama idealan.

Proces učenja je praktički zanemariv, jer svi znamo stiskati. Ono što je preostalo je za odrediti kako će U11 reagirati na duži ili kraći stisak. Pod zadanim, kraći stisak će pokrenuti kameru i usput okinuti fotografiju s još jednim kraćim klikom. Duži pritisak unutar kamere će pak okrenuti kameru, odnosno prebaciti s prednje na stražnju i obratno.
Ukoliko niste unutar aplikacije kamere, taj duži pritisak će uključiti bljeskalicu. Ovo sve radi bez obzira bio zaslon uključen ili ne. Tako da postoji zgodna situacija kad ste u mraku, pa relativno brzo možete uključiti bljeskalicu. Možda nije zgodno i intuitivno kao Motoroline geste, ali je definitivno drugačije, a fora je u tome što stisak možete prilagoditi za apsolutno bilo koju drugu radnju. Doduše ne još, ali HTC obećava da ćete moći.

Za sad možete stisak podesiti za otvaranje Google asistenta, pokretanje bilo koje instalirane aplikacije, okidanje screenshota, uključivanje bljeskalice ili snimača zvuka, pokretanje HTC Sense Companiona i uključivanje WiFi hotspota.

Neobično da se tu nije pronašlo samo uključivanje WiFi-ja ili možda spuštanje trake s obavijestima, što bi definitivno bilo dosta korisnije, barem u mom slučaju, ali vjerovati ćemo HTC-u da će sve ovo omogućiti u nekoj od budućih nadogradnji, ako ne već i u prvoj.

Valja napomenuti da ova tehnologija radi i s rukavicama, što će zasigurno olakšati sve zimske selfije, ali isto tako radi i pod vodom. Pošto je U11 vodootporan, moći ćete tako imati zanimljive podvodne selfije. Neki će reći da smo to mogli i prije, u kombinaciji s odbrojavanjem, ili programiranjem tipki za kontrolu glasnoće kao okidačima, ali ovo je definitivno zgodnije. I pri tom možete biti sigurni da voda neće ući unutar uređaja, jer najviše oštećenja uzrokovanih vodom događa se upravo kad voda prodre prilikom pritiska tih tipki za kontrolu glasnoće.

Zaslon

Napokon smo dočekali da HTC-ov top model dođe s nešto većim zaslonom, no s druge strane, već smo zaključili da to donosi i dosta veće kućište. Sam zaslon je naizgled isti kao i lani, SuperLCD5, s očigledno većom 5,5” dijagonalom. QHD rezolucija je neki standard za sve flagshipe danas, i tu sada više nemamo što mudrovati.

Kad sam rekao da je naizgled isti, mislio sam samo na papiru. Realnost je takva da je čitkiji na suncu nego u slučaju prethodnika, a isto tako ima i nešto bolji prikaz crne. Kutovi vidljivosti ostali su na najvišem nivou koji možete od LCD-a očekivati, a prikaz boja je dovoljno realan da nitko ne bi trebao imati prigovora.

Zanimljivo je što je zaslon blago zakrivljen preko rubova, odnosno ne baš sam zaslon kao kod Samsunga, već njegovo zaštitno Gorilla Glass 5 staklo. Nije ovo ništa novo ili nešto što nismo vidjeli već, ali je zgodan vizualni detalj. Jedina dodatna stavka koju bih volio vidjeti je da se osvjetljenje zaslona može još barem malo spustiti, jer mi se čini da je presvijetao u mraku. Istina, može se spustiti više nego na lanjskom modelu, ali opet bi smo voljeli da je to još malo bolje.

Hardver i performanse

Sa Snapdragonom 835 već smo se susreli u nekoliko različitih modela, a sada kada smo svi iz redakcije isprobali ovaj procesor, zbilja moramo potvrditi da je riječ o vidljivom koraku unaprijed.

Svake godine nekako ponavljamo da se razlike u performansama jedva primijete, ali nakon mog HTC-a 10 sa starijim Snapdragonom 820, definitivno je vidljiv skok u performansama. Sve je nekako brže, fluidnije, sve aplikacije se otvaraju za koju desetinku sekunde manje, za što je dijelom zaslužna i očigledna optimizacija softvera.

Bilo kako bilo, Snapdragon 835 je osmerojezgreni procesor, a pokreću ga četiri Kryo jezgre na 2,5 GHz, u kombinaciji s druge četiri Kryo jezgre, ali na nešto nižem taktu, tj. 1,9 GHz. Grafički dio posla obavlja Adreno 540, a jedini dio koji se čini malo zakinut je količina RAM memorije.

Ne možemo reći da je 4 GB malo, ali voljeli bismo vidjeti 6 GB, što bi definitivno bila dobra podloga za budućnost. Istina, HTC u ponudi ima i jači model s 6 GB RAM-a i 128 GB interne memorije, no kako stvari stoje, njega na našem tržištu nećemo vidjeti.

Tako ćete se morati zadovoljiti i s 64 GB interne memorije, što smatramo sasvim pristojim i nekim minimumom za ovu godinu. Ukoliko vam to ipak nije dovoljno, memoriju lako možete proširiti s memorijskim karticama, teoretski do 2 TB, jednom kad kartica s tolikim kapacitetom bude komercijalno dostupna.

Ono što me fascinira, pored same brzine, je koliko aplikacija ostaje učitano u RAM memoriji. To ujedno znači i brža učitavanja, svaki put kad izađete iz njih. Razlika se da primijetiti kad usporedite ovo s nekim Samsunzima s agresivnim RAM managmentom. Ovo možete vidjeti kad pokrenete neku aplikaciju, primjerice Instagram, i premda ste prelistali 100 fotografija, čim izađete iz nje, on će vas automatski baciti na vrh liste. To se s HTC-om puno rijeđe događa.

Sve ove sitnice koje sam naveo, dovele su do odličnog cjelokupnog iskustva i fluidnosti, a ne sumnjam da će to raditi jednako dobro i nakon nekog vremena, upravo jer i lanjska desetka radi jednako dobro kao i prvoga dana. Za one koji i u 2017. benchmarke uzimaju za relevantne podatke, prilažemo i rezultate dva najpopularnija.

Nažalost, već smo spomenuli da hardverski ipak nije savršen, a naša najveća zamjerka je izostavljanje 3,5 mm utora za slušalice, pogotovo zato jer je HTC 10 imao odličan izlaz.
Neobično je i da nema Bluetooth 5.0, iako mu to u ovom trenutku ne možemo zamjeriti jer trenutno postoji svega nekoliko uređaja koji ga imaju.

S pozitivne strane, kvaliteta WiFi signala je osjetno dignuta u odnosu na prošlu godinu, ali to i ne čudi previše i moguće je da je ona uzrokovano izričito promjenom materijala kućišta. Nama je najbitnije da je kvaliteta vidljivo bolja, a slično vrijedi i za prijem svih ostalih signala koji su ipak za jednu nijansu iznad onih na desetci.

Tucet ostalih klasičnih senzora ne treba previše niti nabrajati, a kad je povezivanje u pitanju, izuzev 3,5 mm izlaza za slušalice, HTC U11 ima sve ostalo.

Softver i sučelje

Kao i više manje svi ostali proizvođači, pa tako i HTC, povrh Androida dodaje svoju nadogradnju sučelja. HTC Sense UI je vrlo sličan stock Androidu, a ipak dovoljno različit da ima nekih vlastitih trikova i dosjetki. Ono što je dobro je to nema dvostrukih aplikacija, kao što je to slučaj sa Samsungom i LG-em recimo, ali isto tako mnogi vole šarenija sučelja, zbog čega će posegnuti za nekim drugim uređajem, ne znajući pritom da se cijelo sučelje vrlo lako dade promijeniti.

Osobno volim sučelja koja su puna raznih trikova, ali sam se u protekloj godini toliko navikao na ovo HTC-ovo, da sam prestao koristiti većinu njih. Tako je ovaj Sense UI identičan onom u HTC-u 10, što opet možete gledati s pozitivne i negativne strane.
Dobro je jer ne traži praktički nikakvo privikavanje, znate sve gdje vam što stoji, a loša strana je ta što bi neki voljeli novo sučelje jer tad imaju veći osjećaj kupnje novog uređaja.

Bilo kako bilo, sučelje je zaista iznimno fluidno i ima pristojnu količinu trikova da nije sve natrpano, a opet ostane dovoljno jednostavno i lagano. Zgodno je što je sam launcher odvojen od samog softvera, pa ga tako možete nadograditi čim se sama nadogradnja pojavi na Google Play trgovini. Ista stvar je i s mnogim ostalim HTC-ovim aplikacijama, a od kojih su mnoge zamijenile one Googleove.

Izbornik s brzim prečacima moguće je vrlo lako prilagoditi po vlastitoj želji, a isto vrijedi i za raspored i količinu početnih zaslona. Vrlo je lako dodati i razne widgete ili prečace za aplikacije, ali to su sve više-manje osobine svih Androida.

Ono po čemu bi se trebao izdvojiti je sam HTC Sense Companion, koji je doduše dostupan i za HTC 10. Upravo pri pisanju ovoga teksta sam pogledao na moju desetku, čisto da se uvjerim da je Companion i dalje instaliran i uključen, jer se ne sjećam kad sam dobio neku specijalno korisnu informaciju od njega.

Istina, može vam javiti kad će padati kiša i u tom slučaju napomenuti da ponesete kišobran, ako to već nije očito. Nekima može biti zgodno, no osobno nisam pronašao suvislu svrhu za njegovo korištenje. Moguće da je dio cijelog Companiona ograničen lokalizacijom. To bi trebao izvoditi neki pametni asistent, ali od njega baš i nema neke koristi ako ne prepoznaje ono što govorite.

Neobično je da se HTC nije odlučio za neku “zdravstvenu” opciju. To je posljednjih godina u trendu, je svi proizvođači donose barem brojač koraka. Možete, naravno, instalirati i neku posebnu aplikaciju za to, poput Googleovog Fita, pa vjerojatno i sam HTC računa da ćete upravo to i napraviti.

U svakom slučaju, sučelje naizgled izgleda dosadno, ali je upravo zbog toga i vrlo praktično, nije nabacano, jednostavno se snaći sa svime i radit će jednako dobro i nakon godinu dana, a to je nešto čime se ne mogu pohvaliti si. A ukoliko vam je to problem, barem na raspolaganju imate veliku količinu raznih tema koje će sigurno i U11 učiniti šarenim.

Kamera

Da je kamera jedan od najvažnijih dijelova smartfona, to znaju svi, a budite sigurni da dobro znaju i proizvođači. Tako se HTC ove godine žestoko potrudio ne bi li zauzeo prvo mjesto na DxO Mark ljestvici, s najvećim brojem bodova. Mi ne vjerujemo tim sintetičkim testovima baš previše, sve dok se sami ne uvjerimo u kvalitetu kamere, a moramo priznati da nas je ova kamera, naprosto oduševila.

Ima tu raznih promjena u odnosu na prošlu godinu.
Za početak, stražnja kamera je zadržala 12 MP rezoluciju, ali je isto tako povećala otvor blende s f/1.8 na f/1.7. S druge strane, smanjila se veličina samih piksela s 1,55 um, na 1,4 um.
Znači istovremeno imamo jedan element koji jamči više svjetla i drugi koji kaže da će ga biti manje.

Nova je i DualPixel autofokus tehnologija, po uzoru na Canonove fotoaparate i nešto što Samsungova S linija koristi zadnje dvije godine. Riječ je o trenutno jednoj od najboljih autofokus tehnologija, iznimno brzoj i točnoj, a U11 to samo potvrđuje.

Sučelje kamere je identično kao i prošle godine, ali to nije ni loše jer je vrlo jednostavno i pregledno, a dostupne su i ručne kontrole za foto entuzijaste. Nema doduše nekih posebnih dodataka kao na LG-u G5 gdje možete vidjeti kontrole zvuka ili histogram, ali nećemo se žaliti previše jer sve radi jako dobro. Jedino što bi smo voljeli vidjeti su ručne kontrole za snimanje videa, ali HTC očito misli da to u ovom trenutku nije potrebno.

Ne treba zaboraviti ni na četiri mikrofona koja mu pripomažu kod snimanja videa. Tako će se kod zumiranja, automatski pojačati i zvuk, ovisno o izvoru kojeg snimate. Ovu tehnologiju HTC zove 3D audio. Sličan koncept već smo vidjeli na nekim drugim uređajima, no iskreno nisam siguran je li radio ovako dobro ili ne. Igrom slučaja, našao sam se u prilici snimiti limenu glazbu na jednoj zabavi i naprosto me iznenadila kvaliteta snimljenoga zvuka, a možete biti sigurni da će iznenaditi i vas ukoliko ga ponesete na neki koncert.

Kvaliteta fotografija je zaista na najvišem nivou koji smartfon može ponuditii. Fotografije ispadaju zaista fenomenalno, bez obzira u kojoj situaciji se nalazite. Čak su i noćne snimke (uz uličnu rasvjetu) pune detalja i izgledaju vrhunski. Dobar dinamički raspon, mala količina šuma, dosta realan prikaz boja… ja sam ostao oduševljen.

S druge strane, prednja kamera me nije baš toliko oduševila. U uvjetima dobrog osvjetljenja, 16 MP senzor će uhvatiti fotografiju punu detalja i tu nema posebne priče, no ono što me muči su noćne fotografije, koje su dobre, ali opet ne toliko dobre koliko bih volio.

Nije baš lijepo od HTC-a što je maknuo optičku stabilizaciju s prednje kamere, posebice zato jer je prošle godine bio prvi koji je to stavio na stol. Pri uvjetima lošijeg osvjetljenja čak je bolja prednja kamera lanjskog modela, a osim toga, ima i dosta bolju stabilizaciju. Jedan korak naprijed, dva unatrag..

Video snimljen stražnjom kamerom, osim što ima fenomenalan zvuk, je također pun detalja. Ima jednako dobar dinamički raspon kao i snimljene fotografije, a isto tako i realan prikaz boja. Ukratko, nema velikog odstupanja u kvaliteti snimljenog videa od kvalitete samih fotografija, a to uvijek volimo vidjeti. Voljeli bismo konačno vidjeti i da 4K snimanje nije ograničeno na svega 6 minuta, ali nakon tolikih godina, zaista ne znamo u čemu je problem i zašto to još uvijek nije omogućeno.

Fotografije u punoj rezoluciji možete pogledati ovdje.

Baterija

Unatoč snažnijem procesoru, baterija je zadržala pristojan kapacitet od 3000 mAh. Ništa spektakularno, jer, čovjek bi očekivao možda nešto veći kapacitet s obzirom na veću dijagonalu zaslona. Srećom, komponente su štedljivije nego klod HTC-a 10, pa je i samim time autonomija nešto bolja, ili najgorem slučaju, ista kao i lani.

U prijevodu to znači da sam s dva sinkronizirana maila, WhatsAppom, Facebook Pages Managerom, Instagramom, Hangoutsom i tucet ostalih aplikacija, uz povremeno igranje Clash of Clansa, gledanje YouTubea, surfanja internetom, te uz nekih sat vremena razgovora dnevno, uspio izdržati gotovo cijeli dan.

Pred večeru, baterija bi pala na nekih 10%, s otprilike 4,5 sata uključenog zaslona. Ukoliko bih se spremao za noćni izlazak, nije bilo većih problema jer bi ga brzi punjač 10 do 50% napunio za manje od 30 minuta, a to je bilo sasvim dovoljno za cijelu večer.

Prosječni korisnici se ne bi trebali previše zabrinjavati kad je autonomija u pitanju jer bi vam u pravilu trebao izdržati cijeli dan. Neki će možda hrabro posegnuti i za drugim danom, no ipak toplo preporučam noćno nadopunjavanje, za svaki slučaj.

Zaključak

S ovim modelom, HTC se vraća svojoj fazi eksperimentiranja. Tržište je krenulo u smjeru zaslona bez obruba, a oni su iznimno robusno aluminijsko kućište odlučili zamijeniti sjajnim staklenim. U vrijeme kad godinu dana unatrag imate vrhunski model, kojeg niste prodali u velikoj količini primjeraka samo zato jer ga nije bilo gdje za kupiti, HTC se odluči promijeniti ploču.

Znači li to da je postupio krivo? Ne bih rekao, ali definitivno se radi o malom eksperimentu, što HTC u neku ruku i opisuje. Novi Edge Sense je sigurno nešto drugačije i za pohvalu je što se HTC potrudio donijeti to u svijet smartfona.

Zanemarimo li sam dizajn, odnosno količinu mesa oko zaslona, ili što pored Galaxyja S8, LG-a G6 ili Xiaomija Mi Mix izgleda staro i iz neke druge ere, U11 je zapravo vrhunski smartfon.

Zaista ima apsolutno sve elemente koje bi prosječan kupac poželio. Zaslon je odličan, jasno vidljiv i na suncu, a performanse su naprosto zavidne. Ima dovoljno memorije koja je uz to i proširiva, a kamera e nalazi u borbi za tron iz prve polovice godine.

Uz sve to, konačno je i vodootporan, a ima (subjektivno) najbolje i najglasnije zvučnike koje možete pronaći u jednom smartfonu. Zakinut je doduše za 3,5 mm izlaz za slušalice, ali zato dolazi s, opet subjektivno, najboljim slušalicama.

Nakon svega, malo sam se zapitao. Da je kojim slučajem cijela prednja površina iskorištena ili barem u mjeri kao što je u LG-a G6, što bi HTC-u ostalo za unaprijediti sljedeće godine, a da pritom privuče kupce?

Najbolju ponudu HTC uređaja potražite na Mobis.hr.

Video recenzija

 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT