Huawei Mate 10 Pro vs. Samsung Galaxy Note 8 [Usporedba]

Polako nam se približava sezona darivanja, kupovanja i ostalih načina nabave smartfona, zbog čega su mnogi te troškove već uračunali u kućni ili poslovni budžet, ali još uvijek nisu načisto koji model kupiti za sebe, svoje najbliže ili djelatnike u tvrtki. Jedna od takvih dilema svakako je izbor između Samsunga Galaxy Note 8, koji je u prodaji već neko vrijeme, i Huaweija Mate 10 Pro, čija prodaja započinje ovih dana.

Istina, Note 8 je zbog S-Pen olovke kategorija za sebe i na tržištu nema izravnu konkurenciju, no budući da smo dobili velik broj upita čitatelja koje muči upravo ova dilema, u nastavku ćemo iznošenjem razlika, dodatnim opisom, pa i subjektivnim dojmovima, pokušati pomoći upravo njima.

Prednosti Samsunga

S Pen olovka povećava opću uporabljivost
Podržava memorijske kartice
Ima 3,5 mm audio utor
Veći zaslon

Prednosti Huaweija

Praktičniji za rukovanje; normalan rub zaslona je manje osjetljiv na oštećenja
Malo dulja autonomija
Brže brzo punjenje
Manja cijena

Kućište i ergonomija

Oba uređaja koriste novi 18:9 omjer zaslona, što znači da ćete se u startu morati priviknuti na njegovu izduženost, u odnosu na neki drugi uređaj kojeg ste koristili ranije. Razlika je u tome što je Note 8 ipak malo veći, a donosi i 6,4 inča u dijagonali, dok Mate 10 Pro raspolaže s okruglo 6. Dakle, s Matom će biti malo lakše manipulirati, ali će Note pružiti veću zaslonsku površinu.

Druga, ali ne manja važna ergonomska stavka je rub. Naime, Samsungovi top modeli već neko vrijeme dolaze s tzv. Edge zaslonom, koji je na bočnim rubovima zakrivljen. Ovim je postignut izvrstan vizualni efekt, uređaj je atraktivniji, ali objektivno manje praktičan za rukovanje od Huaweijevog, ali i bilo kojeg drugog s normalnim rubom, uključujući i iPhone X.

Iako i sam posjedujem Note 8, mislio sam da će prilagodba na Edge zaslon trajati kraće, no to se ni nakon dva mjeseca nije dogodilo. Zadnji Note, ali i Samsung općenito kojeg sam posjedovao i svakodnevno koristio, bio je Note 5, koji je imao normalan rub, tako da mi je ovaj na osmici pomalo iritantan..

No ipak, budući da spadam u one koji olovčicu koriste na dnevnoj bazi, taj ergonomski problem sada guram pod tepih. Naravno, nije to ništa na što se živo biće zbog višeg cilja ne može priviknuti (u ovom slučaju S-Pen olovka), ali kad sam tjedan dana paralelno s njim koristio Mate 10 Pro, Noteov rub me prilično živcirao.
Naravno, radi se o mom subjektivnom iskustvu, što ne znači da će Edge i vama smetati, ali u usporedbi s uređajima koji imaju normalan rub, ovaj je objektivno manje praktičan.

Drugi objektivan minus ovakvog zaslona je veća podložnost oštećenjima. Čak i kada se nalazi u silikonskoj maskici, Noteov rubni zaslon nije zaštićen, iz čega proizlazi da će, ukoliko nezgodno padne, njegov zaslon puknuti, a tada imate problem koji će vas može koštati i 2000 kuna, a o živcima i potrošenom vremenu da ne pričam. Kompletna, i jedina prava zaštita Notea 8 je njegovo ubacivanje u preklopnu futrolu, ali tada se ergonomija spušta za još jednu stepenicu dolje.

Kod Huaweija isto tako nije zgorega pripaziti, jer je i njegovo kućište izrađeno od stakla, koje je na stražnjoj strani zaobljeno, no to ne predstavlja problem ukoliko ga koristite s maskicom, a prednost je što njegova dolazi u prodajnom paketu.

Na kraju ovog dijela navedimo da sada i Huawei posjeduje u potpunosti vodootporno kućište s IP67 cetifikatom. Kod Samsunga je to već neko vrijeme standard.

Zaslon

Samsung je šampion AMOLED zaslona i tu nema puno priče, no skoro isti takav sada imamo i u Huaweiju. Prikaz boja i kontrast su gotovo identični, a jedina razlika se očituje na danjem svjetlu, gdje Samsungov malčice čitljiviji.

Također, Note 8 raspolaže s većom rezolucijom zaslona, no time se ne trebate opterećivati, budući da gustoća točaka iznosi 521 ppi, a kod Mate 402. Razliku može primijetiti jedino iskusno oko snajperista.

Objektivna prednost Samsunga je i fizički veći zaslon. 0,3 inča u dijagonali viška svakako se primijeti, ali ne bi trebalo predstavljati presudnu razliku.

Hardver, performanse i povezivanje

Oba uređaja dolaze s vrhunskim hardverom, tj. najnovijim i najjačim procesorima u svijetu Androida. Razlike u performansama, ako i postoje, zanemarive su. 6 GB RAM-a i 64, odnosno 128 GB interne memorije kod oba modela, jednako će zadovoljiti najzahtjevniji dio korisnika.
Objektivne razlike u ovom dijelu nema, niti smo ju očekivali.

Prednost Samsunga ovdje se očituje u činjenici što podržava memorijske kartice, a Huawei ne. Još jedna objektivna prednost Samsunga je i 3,5 mm audio utor, koji je kod Huaweija nestao, zbog čega vam je za slušanje glazbe potreban adapter.

Oba uređaja nude i jednostavno povezivanje na velike zaslone. Razlika je u tome što vam je za Samsung potreban tzv. Dex Station dodatak, koji baš i nije jeftin, dok Huawei s monitorom možete izravno povezati putem USB-C kabela, budući da je preko njegovog utora podržan DisplayPort protokol. Za ugođaj kao na računalu, potrebni su je Bluetooth tipkovnica i miš, dok u Samsungov Dex putem USB-a možete uključiti običnog miša i tipkovnicu. Što je bolje, ovisi o vašim potrebama. Zbog boljeg (ali i skupljeg) rješenja, Samsung nudi i donekle bolje iskustvo. Ali imajte na umu da ni jedno ni drugo nije adekvatna zamjena za PC računalo, ma koliko vas marketinške poruke uvjeravale u to.

Softver i upotrebljivost

Samsung dolazi s Androidom 7.1.1 Nougat, dok Huawei već vrti Android 8.0 Oreo. Povrh Androida, oba uređaja koriste nadogradnje sučelja, kreirane u režiji njihovih proizvođača. Vidljive razlike u izvršavanju aplikacija i kretanju kroz sučelje nema. Iako smo očekivali da će kod Huaweija rezultati biti barem malo lošiji, to se nije dogodilo, jer je novi EMUI izvrsno optimiziran. Ipak, ni jedan ni drugi neće ostaviti dojam brzine i fluidnosti kao stock Android, ali to je sada opet neka druga priča.

Kao što je već rečeno, Note 8 sadrži S-Pen olovčicu, i ona je razlog zašto se određeni dio kupaca odlučuje upravo za njega. Huawei ju nema, i to je zapravo najveća razlika između ova dva uređaja. Samim time, mogućnosti Samsunga su veće, čime i raste opća upotrebljivost.

Kamera

Sukladno aktualnom trendu, oba uređaja dolaze s dvostrukim kamerama. Huaweijev par čine jedna 12 MP i druga 20 MP crno-bijela kamera. Tu je otvor blende od vrlo visokih f/1.6, Leica optika, PD + laserski autofokus i optička stabilizacija.

Samsung donosi 2x 12 MP kameru s f/1.7 otvorom blende, s tom razlikom što su obje u boji, a otvor blende iznosi f/1.7. I Samsung koristi PD autofokus, ali i Dual Pixel tehnologiju. Jedna kamera je širokokutna, s 26 mm lećom, dok je druga uskokutna (52 mm), a koristi se za optičko povećanje. Prednost Samsungove kamere je što sadrži dvostruku optičku stabilizaciju, dakle na širokokutnoj i telefoto kameri.

Huawei u specifikacijama navodi «2x looseles zoom», što je zapravo rezultat unaprijeđenog digitalnog povećanja, dok Samsung koristi pravo optičko povećanje. No ipak, na kraju se ispostavilo da vidljive razlike u kvaliteti fotografija praktički nema, čak ni u lošijim uvjetima.

Usporedba fotografija:

Idealni uvjeti:

Zoom 2x:

Zatvoreni prostor:

Noć:

 

Baterija, autonomija i brzo punjenje

3300 mAh baterija u Samsungu je nominalno slabija od 4000 mAh u Huaweiju, no razlika u konačnici nije toliko velika. Huawei se na kraju pokazao malo boljim po pitanju izdržljivosti baterije, ali ta razlika ne bi trebala biti presudna.

Ono što bi mnogima, pak, moglo biti presudno je brzo punjenje, koje je kod Huaweija bolje. Njegova baterija se od 0 do 100% napuni za sat i pol, dok je Samsungovoj potrebno skoro dva sata. Naravno, ovdje podrazumijevamo korištenje originalnih punjača.

Dakle, Samsungova baterija, koja je fizički manja, se puni sporije. To što će nakon nekoliko stotina ciklusa punjenja i pražnjenja imati veći kapacitet, slaba je utjeha za onog tko od smartfona želi maksimum sada i ovdje. Kao malu prednost možemo spomenuti Samsungovu mogućnost bežičnog, odnosno indukcijskog punjenja, ali i tu treba imati na umu da je ono sporije od klasičnog.

Zaključak

Oni kojima je olovka prioritet, svakako će prednost pri odabiru dati Noteu 8, iz jednostavnog razloga što ju Huawei nema. No ipak, stvari nisu toliko jednostavne kad pogledamo cijene. Prosječna cijena Huaweija Mate 10 Pro u slobodnoj prodaji iznosi oko 6000,00 kuna, dok se za Samsung Galaxy Note 8 u najviše slučajeva traži oko 7700,00. Vrijedi li olovka u kombinaciji s malo većim zaslonom, 3,5 mm audio utorom i podrškom za memorijske kartice 1700,00 kuna više, morat ćete procijeniti sami, ovisno o vašim potrebama i navikama.

S druge strane, ako izračunate da vam se razlika u cijeni ipak isplati, računajte i na lošiju ergonomiju zbog Edge zaslona i veću osjetljivost na oštećenja. Nemojte zaboraviti ni na mrvicu kraće trajanje baterije i sporije brzo punjenje.

 
      
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
Uporaba kolačića

Mob.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića. Više informacija potražite na poveznici.  [ U redu ]