Samsung Galaxy Note 8 – Recenzija

Samsung Galaxy Note 8, uređaj čija je sudbina nakon fijaska s lanjskim Noteom 7 jedno vrijeme bila neizvjesna, ipak je ugledao svjetlo dana, pa je tako ovaj uređaj stigao i u naše ruke. Glasine koje su u međuvremenu kolale, dodatno su uzburkale duhove predstavljanjem Galaxy S8+ modela, sugerirajući da će on poslužiti kao zamjena za Note liniju.

Srećom po sve ljubitelje Notea, Samsung ga je nastavio razvijati, pa tako danas, nakon pune tri godine, konačno i u Hrvatskoj imamo novi Note. Istina, bilo ga je i prošle godine, čitavih mjesec dana, dok nije krenuo povrat uređaja, ali sada se više nećemo vraćati na tu temu, dok Note 5 nije bio dostupan na europskom tržištu. Podsjetimo i to da je broj 6 namjerno preskočen.

Davno je bilo, kad sam ljudima objašnjavao, da je Note – Note, a sve ostalo samo smartfoni. Danas je to možda malo teže za reći nego prije, premda je novi Note najbolji Note do sad.

Ta je linija nekad slovila za sve najbolje što se od jednog smartfona može dobiti. Bilo da se radi o najjačim procesorima i hardveru općenito, ili novim tehnologijama ubačenim u taj “mali” gadget. Jedini kompromis na koji je Samsung pristao, bila je samo njegova veličina.

Note 8, s druge strane, donosi poveću listu kompromisa na koje ćete jednostavno morat pristati, ako ga želite. Uz sve njih, i dalje me očarao svim blagodatima koje donosi, no ipak ostaje upitno, isplati li se dati za njega 7600 kuna, uzevši u obzir da je S8+ sada osjetno jeftiniji?

GLAVNE KARAKTERISTIKE

Dimenzije
162,5 x 74,8 x 8,6 mm

Masa
195 grama

Zaslon
6,3″ Super AMOLED 2960 x 1440, 521 ppi

SoC
Samsung Exynos 8895

CPU
4x Cortex-A53 1,7 GHz + 4x M1 2,35 GHz

RAM
6 GB

Interna memorija
64 GB

Micro SD
Da

Povezivanje
WiFi, A-GPS, Bluetooth 5.0, USB-C, USB OTG, NFC

Brzo punjenje
Da

Bežično punjenje
Da, brzo

OS
Android 7.1.1. Nougat

Kamera
2x 12 MP, f/1.7 i f/2,4, 4K, 2x OIS

Prednja kamera
8 MP. f/1.7, 1440p

Baterija
3300 mAh

Cijena
7699,00

PREDNOSTI
NEDOSTACI

Dizajn i vrhunska kvaliteta izrade
Edge zaslon podložan oštećenjima

Odličan omjer zaslona i ukupnih dimenzija
Previsoka i nelogična pozicija čitača otiska prstiju

Najjači dostupan hardver i performanse
Aplikacije neprilagođene visini zaslona

S-Pen nudi jedinstveni spektar mogućnosti
Nema stereo zvučnike

Izvrsne kamere
Vrlo visoka cijena

Dizajn, kućište i ergonomija

Već na prvi pogled, jasno je da se radi o malom tehnološkom čudu. Strpati 6,3” zaslon u kućište ovih dimenzija do nedavno je bila znanstvena fantastika. Na sreću, dogodio se Xiaomi Mi Mix koji je uzdrmao industriju, i zahvaljujući njemu, vjerojatno nešto ranije od predviđenog imamo uređaje čiji zasloni zauzimaju gotovo cijelu prednju površinu.

Svaki detalj kućišta, svaka zaobljena stranica, kao da je točno ergonomski oblikovana da što ugodnije uređaj leži u ruci. Rubovi poleđine su blago zaobljeni, tako da istovremeno čvrsto leži u ruci, a da ga isto tako nije ni teško niti podići sa stola.

Rub povrh slušalice je opet taman toliko suptilno zaobljen, da ne grebe uho prilikom duljih razgovora. U tom malom gornjem dijelu povrh zaslona, smješteni su i svi uobičajeni senzori, uključujući i skener šarenice oka, kojeg smo upoznali na Galaxyju S8. Na gornjoj strani pronaći ćemo utor za micro SD karticu i nano SIM karticu, a u slučaju da odaberete dual SIM verziju Notea, moći ćete dodati i još jednu nano SIM karticu. Imajte na umu da u tom slučaju nećete moći koristiti blagodati proširive memorije.

Na dnu su 3,5 mm izlaz za slušalice, USB-C utor i glavni zvučnik. Nažalost, Samsung se niti pred kraj 2017. godine nije odlučio za stereo zvučnike. Tako uz LG, ostaje jedini poznatiji proizvođač smartfona koji nema stereo zvučnike na top modelu. Mono zvučnik je dovoljno glasan i kvalitetan, ali ga je lako prigušiti prstom.

Pored njega skrila se i S-Pen olovčica koja je zadržala “klik mehanizam”. Izvlačenje se odvija na isti način kao i na prethodna dva modela, pritiskom na glavu, koja potom proviri, i za koju potegnete olovčicu van uređaja. Straha od krivog umetanja olovčice u kućište nije bilo niti prošle godine, a isto vrijedi i danas.

Sve tipke su vrlo kvalitetno izvedene, a one za kontrolu glasnoće nažalost i previsoko smještene. Klasično se nalaze na gornjoj polovici lijevog boka, a ako držite uređaj jednom rukom, bit će potrebno malo gimnastike kako bi ih dosegli.
Pri takvom premještanju uređaja po ruci, samo da biste ga stišali, riskirate njegovo ispadanje iz ruke, neželjene dodire zaslona, ali i nalijetanje na zamku zvanu Bixby.

Samsungov beskorisni asistent, barem za naše tržište, nije moguće niti onesposobiti niti njegovu fizičku tipku prenamijeniti.

Staklena poleđina je potpuno ravna, odnosno dvije kamere smještene na nju, nemaju grbu koja bi odizala uređaj sa stola ili uzrokovala neželjeno klackanje na istom. Pokraj njih je smješten i čitač otiska prsta kojeg je ovoga puta, iz dva objektivna razloga, još teže dosegnuti nego na S8+ modelu.

Prvi je vezan uz sam dizajn uređaja. Radijus zaobljenih rubova je manji, pa zbog toga Note 8 malo drugačije leži u ruci, i samim time, fizički je nemoguće protegnuti prst na istu udaljenost od ruba. Drugi je vezan uz položaj čitača otiska prsta koji je još malo udaljeniji od dna uređaja.

U kombinaciji ova dva razloga, praktički ga je nemoguće dosegnuti ako uređaj normalno držite u ruci. Vjerujem da će se naći i oni visoki 2,15, s ogromnim šakama i kojima ovo neće stvarati probleme. Ako ne spadate u tu skupinu, budite spremni na primarno korištenje skenera šarenice oka, uzorka ili nekog drugog načina zaključavanja/otključavanja uređaja.

Oni snalažljiviji će pronaći način kako uređaj držati u trenutku skeniranja otiska prsta, ali daleko od tog da su svi ti načini ergonomski, i u krajnjoj liniji, potpuno sigurni po očuvanje uređaja od neželjenog pada.

Kao što i sami vidite, naš primjerak došao je u crnoj boji kućišta, a koja je objektivno veliki magnet za otiske prstiju. Iako izgleda vrlo elegantno, pogotovo dok leži na stolu s uključenim Always-on zaslonom, čisto će izgledati samo od završetka čišćenja do prvog uzimanja u ruku.

Bez obzira na to, Note 8 izgleda iznimno privlačno. Iz objektivnih razloga, kao što je npr. zaslon od ruba do ruba, ali i subjektivnih, koje pak možete ili ne morate imati. Na određena loša ergonomska rješenja, poput smještaja tipki, ćete se morati naviknuti, kao i na činjenicu da ćete ga često morati koristiti s dvije ruke, bez obzira koristili S-Pen u tom trenutku ili ne.

S-Pen

Ono što Note čini Noteom, je naravno njegova olovčica. Ako ne koristite blagodati softvera, prilagođenog upravo njoj, izvrsno će vas poslužiti upravo kao klasični stylus. Bilo da želite preciznije označiti neki tekst ili jednostavno navigirati izbornicima i web stranicama uz pomoć nje.

Naravno, pune čari ćete iskoristiti uz pomoć silnog softvera zbog kojeg se Note linija i proslavila. Korištenje Notea kao papir, a S-Pena kao olovku, nikad nije bilo bliže realnosti. Smanjena je latencija, tako da je trag olovke na zaslonu, za stvarnim pokretom ruke, gotovo neprimjetan.

I dalje to nije isti dojam kao i da pišete po papiru i vjerojatno neće biti još neko vrijeme, ali veseli nas što je vidljiv napredak na ovom području iz godine u godinu.

Uz pomoć nje, moguće je izrezati bilo koji dio zaslona, prenijeti ga u zabilješku, doraditi ga na bilo koji način koji uključuje njeno korištenje, te u konačnici to proslijediti nekome kao sliku, ili zabilješku. Zgodna je i izrada GIF slika iz videa koji se prikazuje na vašem zaslonu, ali sve ovo smo već vidjeli i na prijašnjim generacijama Notea.

Novih stvari gotovo da i nema, osim eventualne izmjene izbornika koji se automatski pojavi svaki put kad otvorite olovku ili pozivom na tipku na samoj olovci. Sada je u njega moguće dodati bilo koju aplikaciju ili maknuti postojeće.

Dodana je određena vrsta “živih poruka”, uz pomoć kojih možete nešto nacrtati ili napisati. Bilježi se trag olovke po zaslonu kojim ste došli do konačne poruke i šalje kao GIF animacija. Zgodno za djecu i mlađe adolescente koji baš i nisu ciljana skupina kupaca, ili možda za romantičare u duš,i koji djevojku, ženu ili ljubavnicu, odnosno, muža momka ili ljubavnika, žele oduševiti personaliziranom porukom.

Zaslon

O Samsungovim zaslonima pišemo hvalospjeve otprilike svakih pola godine. U proljeće u recenziji Galaxy S serije, a u jesen, ili kasno ljeto, u recenziji Note linije.
Tako je to kad je netko neprikosnoveni vladar na tržištu.

Bilo bi najjednostavnije kad bi samo kopirali odlomak iz recenzije Galaxyja S8, ili Notea 7. Svejedno je u konačnici jer opet imamo samo za pohvaliti prikaz, kutove vidljivosti, kontrast, i još bolju vidljivost na suncu.

Ne znamo što točno Samsung radi, ali razlika u kvaliteti je vidljiva čak i u odnosu na S8. Istina, minimalne su, i vjerojatno ih većina neće niti primijetiti, baš kao niti zadano postavljenu FHD rezoluciju zaslona u odnosu na maksimalnu QHD, ali ona je tu.

Da ne bi bilo samo naše razmišljanje, ustanovljeno certifikatom odokativne metode, zaslon su testirali i najveći svjetski stručnjaci na ovom području – iz DisplayMatea, pa ako vam njihovi rezultati išta znače, slobodno bacite oko na malu disertaciju.

Objektivni nedostatak ovog zaslona je novi omjer stranica, 18:9, a zbog kojeg će većina video materijala, bilo da se radi o onima na YouTubeu, ili TV serija, prikazivati s crnim rubovima s lijeve i desne strane.

Samsung se ovdje dosjetio softverski rastegnuti prikaz, odnosno uvećati sam video, ali u tom slučaju budite spremni na gubitak jednog dijela slike, s gornje i donje strane.
S druge strane, filmove snimane u 21:9 omjeru će biti gušt gledati, ali samo ako imate spojene slušalice za potpuni doživljaj, jer zvučnici, pardon, zvučnik vam to neće pružiti.
Isto vrijedi i za sav materijal kojeg čitate, poput ovog na našem portalu, knjiga, dokumenata i slično, kojeg jednostavno više stane na zaslon.
Prednost se očituje i kod korištenja dvije aplikacije istovremeno, koje je moguće podijeliti u dva jednaka ili razmjerno drukčija polja  ako je potrebno.

Hardver i performanse

Exynos 8895 je dobro poznati procesor iz Galaxyja S8, a trenutno je jedan od najjačih na tržištu, definitivno u rangu Snapdragona 835 koji se ugrađuje čak i u ovaj model za američko tržište. U Hrvatskoj će službeno biti dostupan samo model s Exynos procesorom, ali to vas ne treba previše zabrinjavati.

Pokreće ga osam jezgri, četiri Cortex A53 na taktu od 1,7 GHz, a koje su zadužene za sve manje zahtjevne radnje i četiri Samsungove M1, na taktu od 2,35 GHz, za sve slučajeve kad vam zatreba snage. Grafički dio posla odrađuje Mali-G71 MP20 GPU.

Razlika u odnosu na S8 model je ovoga puta u količini RAM-a. Prisjetit ćemo se, u recenziji S8 modela ustanovili smo da je 4 GB RAM-a sasvim dovoljno za sve današnje potrebe i objektivno ne vidimo razliku u odnosu na modele sa 6 GB RAM-a, ali da bismo isto tako voljeli vidjeti veću količinu kao dobru podlogu za budućnost. Tako je Samsung ispunio očekivanja i u Note 8 ugradio 6 GB RAM-a, što je, kao što smo već i rekli, i više nego dovoljno.

Ne treba zanemariti niti sav ostali hardver pored pogonskog sklopa.
Bluetooth 5.0, LTE modemi i sve ostalo je preneseno iz S serije, a to može biti samo dobro, jer trenutno bolje od tog niti ne postoji na tržištu.

Zahvaljujući cijeloj toj tehnologiji, kvaliteta razgovora je na najvišem mogućem nivou, a slično vrijedi i za kvalitetu signala na koju se nismo mogli požaliti.

Izlaz za slušalice je vrlo kvalitetan, a priložene slušalice odlično služe svrsi. Iako ih proizvodi Samsung, dodatno ih je podesio AKG, pa na njima vidimo upravo njihov logo.

U pakiranju ćete dobiti i USB-C OTG adapter, a koji, osim za klasičan prijenos podataka, može poslužiti i kao adapter za punjenje drugih gadgeta. Primjerice, ako se nalazite u nekom paralelnom svemiru gdje imate viška struje na Noteu 8, možete napuniti vašu Nokiju 3310.

Tu je i micro USB u USB-C adapter, tako da bez problema možete iskoristiti i jedan stari punjač ili kabel, ili pak više njih dok god ne izgubite adapter.

S obzirom na to da je fizička home tipka izostala, preostala je njena simulacija uz pomoć vibro motora. I dalje je ovo rješenje lošije nego kod iPhonea, ali vidljivo je poboljšanje u odnosu na S8. Tako klikom na virtualnu home tipku neće zavibrirati neki centralni dio zaslona, već baš ovaj koji se nalazi ispod tipke.

Softver i sučelje

Ima već neko vrijeme da je Samsung odbacio TouchWiz sučelje i zamijenio ga s Experience UI-em. Novo sučelje, što zbog optimizacije, što zbog jačeg hardvera, radi k’o podmazano. Nema neželjenih zastajkivanja ili sličnih problema, barem dok ne pokrenete Bixbie, ali on je priča za sebe. Temelj je Android 7.1.1. Nougat, a nadogradnju na novi Oreo ne očekujemo ove godine.

Zadano dolazi bez izbornika s aplikacijama, točnije, bez vidljive ikone za izbornik, a pristupate im gestom povlačenja prsta po zaslonu u vertikalnom smjeru. Pomalo je neobično to jer S8+ je nedavno dobio nadogradnju kojom se, ovisno o smjeru, gesta razdvaja na dvije radnje. Povlačenjem prsta odozgo prema dolje otvorit će se obavijesti, a u kontra smjeru, izbornik s aplikacijama. Iskreno, jedva čekamo da ovo dođe i na Note 8, jer je do obavijesti teško doći držeći uređaj jednom rukom.

Sve ostalo je naizgled identično sučelju Galaxyja S8, izuzev postavki vezanih uz S-Pen.
Aplikacije imaju vrlo zgodna rješenja, a kao jedno od mnogih, izdvojio bih snimač glasa koji odlično raspoznaje dvije različite osobe i paralelno snima dvije strane. Vrlo zgodno za intervjue gdje kasnije možete, primjerice, ostaviti samo sugovornikov glas.

Multitasking izbornik je naizgled nepromijenjen, ali skriva dodatan trik skriven u Edge izborniku. Tako sada možete dodati par aplikacija koje će se istovremeno otvoriti u multi windowu.
Primjerice, ako često gledate YouTube dok se istovremeno dopisujete na WhatsAppu, možete složiti prečac koji će istovremeno otvoriti YouTube na gornjoj polovici zaslona, rezerviranoj samo za pregled videa, a u donjoj polovici WhatsApp.
S obzirom na to da rijetko viđam osobe koje koriste Edge izbornik, vjerujem da bi ovo moglo donekle promijeniti situaciju, jer konačno dobiva neku svrhu.

Pomalo čudi da Samsung do sada nije prilagodio svoje aplikacije ovako izduženim zaslonima. Pri tom mislim na njihov dizajn, poput obične aplikacije za SMS poruke. Tipka za kreiranje nove poruke nalazi se na samom vrhu desnog ugla aplikacije, tako da ste praktično prisiljeni koristiti dvije ruke samo da bi napisali običan SMS. Slično vrijedi i za aplikaciju za pozive, gdje su izbornici vrlo visoko smješteni. O pametnom biranju kukam svake godine, ali ono još uvijek ne prepoznaje unos imena i prezimena, što je neshvatljivo i nerijetko frustrirajuće ako imate 30-ak Ivana ili Marka u imeniku, a ponekad i jednako toliko osoba s istim prezimenom.

Poboljšanje je vidljivo u količini aplikacija koje je moguće prikazati preko cijelog zaslona, štoviše, u ovih 10 dana korištenja, nisam pronašao niti jednu aplikaciju koja se nije mogla prikazati preko cijelog zaslona. U tom slučaju navigacijske tipke su skrivene, a pristupate im gestom povlačenja prsta s dna zaslona prema gore. Valja napomenuti i da home tipki možete pristupiti bez obzira na to što nije vidljiva, samo je potreban jači klik na mjestu gdje bi se inače nalazila, kao da pritišćete fizičku tipku.

Kamera

Očekivao sam vidjeti dvije kamere i na Galaxyju S8, ali sad kad je Note 8 konačno došao na test, sve je postalo jasno. To je objektivno jedina stavka koja bi, pored olovčice, namamila potencijalne kupce na noviji i skuplji model.

Primarna stražnja kamera naizgled je identična onoj u S8. Prisjetimo se, maksimalna rezolucija iznosi 12 MP, a uz optičku stabilizaciju, veliki f/1,7 otvor blende i vrhunski Samsungov algoritam, ostali smo oduševljeni njenim fotografijama. Nova je još jedna 12 MP kamera, također optički stabilizirana, ali s nešto manjim f/2,4 otvorom blende. Najveća razlika je u fokalnoj duljini, tako da pomoćna kamera ima optičko uvećanje 2 puta, u odnosu na primarnu.

U slučaju dobrog osvjetljenja, pomoćna kamera će dati odlične rezultate. Teško ćete, po kvaliteti same fotografije, razaznati radi li se o primarnoj ili pomoćnoj kameri. Ono po čemu je posebna je taj famozni bokeh efekt, a najčešća primjena mu je pri izradi portreta.
Tako je subjekt u fokusu, a sve ispred i iza njega, potpuno zamućeno.

Softverska emulacija bokeh efekta definitivno nije dobra kao ona na profesionalnim fotoaparatima, ali isto tako, gledajući primjere fotografija, nekad se i sami zapitamo kojim je uređajem uhvaćena.

Trend kojega je HTC pokušao progurati još prije nekoliko godina, a Apple u tome uspio, konačno je zahvatio i Samsung. Teško je reći radi li Note 8 bolje portrete od iPhonea 7 Plus, bez direktne usporedbe. Iskreno se nadamo da radi, jer Apple je prije par dana predstavio i novu generaciju svojih iPhoena, koji će zasigurno biti još bolji.

Ono što razlikuje Samsung od Applea, je softversko rješenje koje dopušta primjenu bokeh efekta i na predmete.

U svakom slučaju, primjena je bezbroj, a lijepo je što naknadno možete podešavati razinu zamućenosti, ali i izabrati želite fotografiju uhvaćenu s telefoto kamerom, ili onom normalnom.

Svi ostali trikovi i dosjetke, preneseni su iz S8 modela, pa tako i dalje imamo vremenski ograničeno snimanje u 4k rezoluciji, što uređaji iz prošle generacije nisu imali. Bixbie asistent je i dalje integriran u sučelje kamere, i budite spremni na propuštanje dobrih trenutaka, ukoliko ga slučajno pokrenete.

Jedina stavka koja mi je zapala u oko je  način na koji se prebacuje između tele i normalne kamere. Logično je da postoji tipka, na kojoj piše 1x ili 2x, ali mi je nelogično da ona označava kameru koju trenutno koristite. Tako primjerice vidite sa strane tipku 2x i pomislite da ćete uvećati fotografiju ako ju kliknete, ali u tom slučaju se vraćate na normalnu kameru.

S druge strane, zgodna je primjena okidača kao “slider” za uvećanje. Pritisnete li tipku okidača i potegnete ju u vertikalnom smjeru, slika će se uvećati ili umanjiti. Uistinu, ovo smo imali i na Galaxyju S8, ali ovoga puta, slično kao i na LG-u G6, čim prijeđe dvostruko uvećanje, prebacuje način fotografiranja na drugu kameru. Tako se digitalni i optički zoom kombiniraju i uvijek daju najbolje moguće rezultate.

O kvaliteti fotografija i videa već smo napisali dosta toga u recenzijama S8 i S8 Plus modela, a ovoga puta ćemo malo više pažnje usmjeriti ka pomoćnoj kameri.
Da ponovimo. U gotovo svim uvjetima osvjetljenja, Note 8 će uhvatiti vrhunske fotografije. Definitivno jedne od najboljih koje industrija smartfona može ponuditi.
Video je vrlo visoke kvalitete, a optička stabilizacija, u kombinaciji s elektroničkom, odlično stabilizira čak i šetnju s uređajem u ruci.

Od druge kamere sam očekivao odlične rezultate u uvjetima dobrog osvjetljenja, ali nisam polagao velike nade u kvalitetu pri lošijem osvjetljenju. Na prvi pogled sam ostao zapanjen, ali onda sam shvatio da i Samsung koristi Appleov trik. U slučaju nedostatka svjetlosti, bez obzira odlučite li uvećati sliku, koristit će se primarna kamera s većim f/1,7 otvorom blende. Rezultat će zapravo biti izrezana fotografija, lošije kvalitete. Bilo bi lijepo kad bi vas Samsung obavijestio da se neće koristiti druga kamera i da nema smisla uvećavati sliku, ali to nažalost nije slučaj.

Naravno, uvijek ćete bolje rezultate dobiti ukoliko se fizički približite predmetu fotografiranja, ali u situacijama kad to nije moguće, odlično će vas poslužiti i pomoćna kamera.

Za najbolje rezultate, uz zamućenje pozadine, idealno je da je predmet fotografiranja što više istaknut. Ukoliko se radi o osobi, tada ju okrenite prema kameri ili tek blago u stranu. Ukoliko se radi o recimo šalici kave, pobrinite se da se boja i struktura šalice razlikuju od pozadine. U takvim slučajevima možete očekivati vrlo dobre rezultate. U svim ostalim, računajte na sitne pogreške u algoritmu, barem dok ga ne dignu na neku višu razinu.

I za sve one koji su pomislili da će se i video moći snimati s bokeh efektom, znajte da je za njega potrebna velika snaga procesora, a nju, u smartfonima, vjerojatno nećemo imati još nekoliko generacija.

Baterija

Nakon epizode s Noteom 7, svi smo očekivali manje kapacitete baterije u novim modelima. I uistinu, dobili smo ih, čak i kod nekih konkurentnih proizvođača. Tako to biva, kad su u strahu velike oči.

Note 8 dolazi s baterijom kapaciteta 3300 mAh, i to u godini kad smo nadobudno očekivali da se probije granica od 4000. No što je, tu je. Mojim načinom korištenja, s dva sinkronizirana e-mail pretinca, Hangouts, YouTube, WhatsApp i nekolicinu ostalih usluga, te korištenje hotspota u prosjeku 30 minuta dnevno i sat vremena razgovora preko bluetootha u autu, Note 8 bi mi izdržao od jutra do večeri.

Slična autonomija kao i ona koju sam imao s Galaxyjem S8+. Neki tvrde da im Note 8 izdrži duže, ali ja nisam jedan od njih. U najboljem slučaju, autonomija je ista.
To znači da ćete punjač potražiti prije večeri, ako se spremate na noćni izlazak.

Na svu sreću, Note 8 u paketu dolazi s brzim punjačem, a tu je i podrška za brzo bežično punjenje. Tako u svega 15-ak minuta, koliko vam je u prosjeku potrebno da se spremite za spomenuti izlazak, bateriju možete napuniti od 15-50%.
Ja sam ga najčešće držao na brzom punjenju, za vrijeme kratkih gradskih vožnji. Tako nisam čak imao niti potrebe za punjenjem uređaja preko noći.

No ipak, uzevši u obzir ciljanu skupinu kupaca i veličinu uređaja, Samsung je jednostavno morao smjestiti malo jaču bateriju u ovaj uređaj, bez obzira na događaje prošle godine.

Zaključak

Note je Samsungov najjači smartfon, predstavnik svega što ta kompanija zna i može napraviti. Nisam siguran jel to tako bilo nekad, ili je debakl s Noteom 7 uzrokovao toliko dobar Galaxy S8. Jer pored njega, Note 8 izgleda tek kao blago ušminkana inačica, s olovčicom i dodatnom kamerom.

Nekad se točno znalo što je Note, uređaj koji nudi sve što nude konkurenti, i još više. Danas je ta razlika manja nego ikad. Istina, na sreću svih koji su preferiraju S seriju, ali i na žalost svih ljubitelja Note linije.

Izuzev dodatnih 2 GB RAM-a, kupci Notea ne dobivaju ni jači procesor, ni bilo kakve naprednije senzore ili tehnologiju. Nešto što je redovno izdvajalo Note iz Samsungove ponude.

Objektivno, jedini razlog zbog kojeg biste trebali kupiti Note 8 umjesto Galaxyja S8 Plusa, je olovčica. Bolja nego ikad, i nudi toliki spektar mogućnosti, da bismo mogli napraviti posebnu recenziju samo za nju. Svi koji su je ikad koristili, i doživjeli je korisnom, znaju kako je preći s Notea, na bilo koji drugi uređaj. Kao s konja na magarca.

Dodatna kamera je fora, i siguran sam da će se mnogima svidjeti. Ali uzeti toliko skuplji uređaj samo zbog nekoliko portreta koje ćete okinuti, zbilja nema smisla.

Gledajući Note kao nezavisan uređaj, dakle odvojeno od Galaxya S8 Plus, moramo priznati da je fantastičan. Nudi sve najbolje što od jednog smartfona možete poželjeti. Od trenutno ponajbolju kameru, čak dvije ovaj put, pa sve do čiste hardverske snage, pa sve to upakirano u prekrasno vodootporno kućište.

Vrijedi li još uvijek da je Note – Note, a sve ostalo samo smartfoni? Procijenite sami, jer mi smo ipak očekivali malo više.

Video recenzija

 
      
 • Haznj

  Povratak kralja

 • Haznj

  ”skener šarenice oka, kojeg smo upoznali na Galaxyju S8.” bio je i na noteu 7

 • Chopavi slim

  Pročitah recenziju u dahu i sad samo čekam magičnu cifru <5000 na njušci ili kod nekog operatera.

 • josozg

  Za sad preko njuške deru oko 7000 kn. od sutra je zvanično u prodaji pa se nadam da će netko ponuditi manju cifru. iskreno; prije mjesec dana sam se nadao da će kroz mjesec,dva od poćetka prodaje biti moguće ga pronaći za oko 5000 kn ali sad sa ovakvom početnom cijenom bojim se da će teško pasti ispod 6000 kn. nadam se da griješim…

 • Krešimir Blažev

  Bio je na Noteu 7, ali nije valjao, kao ni Note 7 u konačnici 🙂
  Tek na S8 je postao funkcionalan.

 • Haznj

  zaključak potpisujem. nekad je note bio note, a sada je S s olovkom, nakon notea 5 doslo je vražje staklo i šminka i sve je krenilo krivo, note 4 je bio zadnji pravi note.. tako se note8 ne razlikuje puno od s8+, a bome nije se ni note7 nesta ekstra razlikovo od s7 edge, note5 je makar donosio osjetno veći ekran u odnosu na s6, ali s s7 edge i to gubi smisao… ali eto moraju izbaciti note u 9. mjesecu zbog applea

 • fabricio1

  Razlika između S8/S8+ i Notea je samo u S pen. Ovo sve ostalo je isto ili je razlika neprimjetna

 • Šmeker
 • Šmeker

  Dr. Šmeker

  Lp

 • Haznj

  Prestani trolat vise. lp

 • Spaceman

  Pa već nekoliko zadnjih recenzija počinje spominjanjem Mi Mixa ( tako da bi mogli reći da je pravi pionir novog doba bezzel zaslona). Dok je Note 8 prava mrcina u hardware smislu po dizajnu je totalno sterilan bez ikakve mašte, S8 je puno bolje rješenje.
  I jedna sugestija, pošto je trend sve veći u korist zaslon prema meso…kod glavnih karakteristika i podatak omjera u %. 😉

 • KRISTIJANJE

  A biži, dosadan je ko stjenica, ovo mi je osobno najdraži hr. portal o smartphoneima i uvijek se mora naći neki autist do kojega ni kućna prašina ne drži ni jedan posto i onda sekciju za komentare spušta na svoju razinu.

  A ništa, Šmekeru, želim ti da nađeš smisao života malo širi od circlejerka na temu Samsung/Apple, bit će bolje tebi, a i nama. Izađi malo iz kuće, pojebi nešto.

 • Stale

  Di je zec? Kakva je to recenzija kamere bez slike zeca? 🙂

 • Kmica

  Da ima iphone ili Note možda bi i pojebao nešto, ovako mu ostaje njegova faca i ponašanje a od to dvoje možda uprosi koju kunu na placu.

 • Šmeker

  Previse se uzbudujes to nije zdravo prosla sezona vidim malo si usamljen bez brige sjedi brzo ce 06mj 2018

  Dr. Šmeker

  Lp

 • Šmeker

  Opet jedno logicko zakljucivanje ko i u nekoliko proteklih tema

  Vidim ide te, baci pokoju i usporedbu

  Dr. Šmeker

  Lp

 • fabricio1

  Dr. Šmeker = Bi User

 • Promaklo mi uhvatiti ga u dobroj pozi 🙂

 • Mustrashh

  Isprobao nedavno, i mobitel je stvarno dobar. No poprilicno sklizak, a vjerujem i krhak. Ali takvi ce valjda svi mobiteli sada biti, jer eto, staklo je ponovno ‘in’. Bljuv.

  Pod minus bi stavio i Bixby, ponajvise radi HW tipke koju naravno ne mozes ukloniti. Idiotarija od samsunga, ali nista cudno…

  Sve u svemu, odlicna recenzija.

 • basho

  Nema benchmark rezultata? 😧

 • Krešimir Blažev

  Evo dodani

 • Gizda

  Čini se kao odličan uređaj, ali cijena…za mene definitivno previsoka jer ne vidim što to ovdje vrijedi tih para. Kako su se cijene mobitela počele kretati za dvije do tri godine biti će potreban kredit za kupnju novog uređaja. Cijene kod operatera neću ni spominjati, dvije godine si pod dobrim ugovorom, a oni ti daju 400kn popusta na uređaj…

 • ivan2drugi

  Ček’, ne kužim! Mislavova recenzija, a Krešina ruka na slici ispred prozora. Ili griješim? 😃

  “… riskirate njegovo ispadanje iz ruke, neželjene dodire zaslona, ali i nalijetanje na zamku zvanu Bixby.

  Samsungov beskorisni asistent…” hahaha, odlično 😆

 • Krešimir Blažev

  Pa nece ga samo on pipat
  Moga malo i ja 🙂

 • ivan2drugi

  Bio si dobar i dao prvo njemu, iako znam koliko voliš Note, pa ti je oprošteno. 😃

  Pitanje nevezano za temu, ali je za Vaš portal: Zašto mi se prikaz stranice vrati na vrh ukoliko namjerno ili slučajno zarotiram mobitel (i naravno pri tom promijenim orijentaciju uređaja iz vertikalne u horizontalne)? To je naročito iritantno (ne volim koristiti ovu riječ da je ne doživite osobno i kritično) kod dužih članaka poput recenzija i članaka gdje ima dosta komentara, pa sa vrha moram opet vrtiti do dolje i tražiti mjesto gdje sam stao. 😑

 • Mirko

  Daj tuko idi tamo gledaj u novi iphone 8 (tocnije 7) i cmizdri zasto je deblji a smanjena baterija hahahahaha
  Pisi Appleu, mozda im postanes savjetnik ili neki kreten pa ce tvoje promoviranje ovdje imat smisla! Ovako si obicni termit.

 • Krešimir Blažev

  Hmmm pogledat cemo. Hvala na javljanju.

 • Šmeker

  Sad bi mogo biti zloban, ali necu

  Samo cu postavit pitanje i ocekujem iskren odgovor…koji mobitel koristis?

  Naime ja evo bas samaram tab Air2 i nemam problema

  Najjace mi pinc to zoom
  Sa androidom (bilo kojim) jako cesto al ono fakt, kliknem automobile na forum hr a on prihvati na turizam dakle jedno 2-3cm dalje

  Naravno sa apple takvi problemi su nepoznanica

  Dr. Šmeker

  Lp

 • Majan23

  Udavi

 • ivan2drugi

  Znači, mora biti do mobitela, nije možda do web preglednika ili nečeg trećeg?
  Koristim, SGS6. Hvala ti na pitanju.
  A, ako bi htio biti zloban, onda bi rekao što? Ili si ipak već rekao što si planirao?
  P.S. Pazi da ti ne ispadne dok ga šamaraš. Klizavi su ti uređaji i skupi.

 • ivan2drugi

  Ma super je HW tipka, ali da je možeš reprogramirati. Našlo bi se stvari za koje bi dobro došla.

 • alexxx

  Onda bi rekao da sigurno koristiš Samsung…
  Kužiš?…
  ne kužiš 😂

 • ivan2drugi

  Sve kužim, na portalu sam ajmo reći svaki dan još tamo od zlatnih dana HTC-a 🤣 a od danas sam odlučio malo aktivnije sudjelovati u komentarima. Vi mene još ne znate, ali ja vas da 😜

 • alexxx

  Ček ček….zašto ti koristiš Androide? Hmm…ovo ti je bila greška u koracima,znaš… Otkriven si,ti ljubitelju androida hahaha

 • alexxx

  Pa dobrodošao u komentare…dugo ti je trebalo🙂

 • brat_goran

  Evo ga smeker broj dva xD neka vas je što više ljepotani moji, od svakog čovjeka se more nesta naučit 😊. Note, dosadno dobar i nekako neuzbudljiv

 • ivan2drugi

  Ej brate, ne znam kad sam te prije uspio naljutiti da si mi već prišio titulu dr 😃
  Za Note se slažem, najsažetiji komentar koji sam vidio! Valjda su ljudi navikli da je dobar. Da se nije dogodila epizoda sa Note7 trebalo bi je izmisliti! Uostalom, tko kaže da je nisu namjerno izrežirali samo jer je bilo previše komentara po forumima kao što je ovaj tvoj 🤣

 • brat_goran

  Poranio i ti xD, ma kakvi doturi i bakrači, nisam na to mislio, nego na buđenje sa komentiranjem. Ako si dugo čitatelj kao što veliš, sjećaš se sigurno šta sam bio onomad govorio o vodootpornosti kad to to još nije niko imao :)? Neki zbog toga se ne smiju više pojaviti sa istim nickom xD

 • ivan2drugi

  Dobro je kad trolerima dosadi i odu sami, a problem je ako se opet vrate sa drugim nickom. Iako ih i tada obično nakon nekog vremena vlastite riječi i stil pisanja izdaju.
  Što mi je najbolje, kažem sebi da ću probat ignorirati i izbjegavati rasprave sa nekim komentatorima, a kad tamo – sami ti se prikače 😃 nanjušili svježu krv 🤣

 • Šmeker

  Znao sam da je samsung

  Naime sa ajfon i sony takve situacije su nepoznanica

  Dr. Šmeker

  Lp

 • Šmeker

  Koristim sony (i apple)

  To se zna

  Moji osvrti idu na samsung

  Taj poluproizvod

  Dr. Šmeker

  Lp

 • alexxx

  Do sad bi trebalo bit poznato da se praktički svi mi ovdje po portalima liječimo 😂😂😂
  Koga zanima kvaliteta uređaja😀

 • Haznj

  Tocno tako… vise se isplati otic u trgovinu i uzet mobitel na rate, naravno kad cijena malo padne i uzet neku tarifu na bonove, ne zove se dzabe “pretplata” jer pre(t)platis i mobitel i tarifu 😉

 • Haznj

  Prijatelj imo 2 ajfona oba mu se sjebala sad uzeo s8 i preporodio se.

  Dr. Trol

  Lp

 • Danijel X-evolution Petanjek

  Koji je mobitel na slici ovaj skroz lijevo? Jel to mi mix

 • Krešimir Blažev

  Da

 • ivan2drugi

  Haha, blago Kreši s nama 😀

 • Kmica

  Eto postade ti apple poluproizvod, jesi vidio koliko je zapravo dobar ekran od iphone x, citiram: “tek sad je oled dovoljno dobar da bi dospio u iphone “, citiram tebe sad: “7/10 su valjali u isporuci toliko je apple zahtjevan bio”, kad tamo ima šta da vidiš samsung se riješio nekih starih zaliha čini mi se.

 • alexxx

  Ma i on se liječi s nama 😱😱😱😂😂😂

 • Šmeker

  Zelis reci da je samsung tek sada uspio zadovoljit visoko postavljene kriterije koje apple namece?

  Covjek visokih intelektualnih sposobnosti bi se pitao, a sto je to onda dosad pobogu samsung uvaljivao svojim kupcima…

  Ti se naravno to neces zapitat, ti ces bacit usporedbu

  I zato si mi simpatican

  Dr. Šmeker

  Lp

 • Bojan Radovanović

  E sad treba isprobati kako S-pen radi u kombinaciji sa s8.
  Naravno da fali nesto softverske podrske, ali i to se da srediti, zar ne!?

 • Krešimir Blažev

  Evo odmah iz prve ruke – ne radi, a takva politka je bila i prije, koliko se sjećam. S Pen radi isključivo na Noteu. A sad isplati li se kemijat da bi proradilo, vjerojatno ne.

 • Ne.
  S-Pen se mora napajati iz nečeg, a to nešto je zaslon Notea 8. Da skratim priču, riječ je o indukciji, a za nju treba poseban digitizer kojeg Note ima, a S linija nema.
  Tako da je stvar hardvera, a ne softvera.

 • Planiramo uvesti to, mislim da je već nekako krajnje vrijeme da i napravimo nešto po tom pitanju 🙂
  A moramo napominjati za Mi Mix, da se ne zaboravi 😀

 • Najindustrijalizovanija

  Danas sam isprobao samsung note 8 i moram priznati da je moj prvi dojam bio kao da držim lopatu u ruci

 • Najindustrijalizovanija

  Ja sam veliki ljubitelj serije note i još uvijek posjedujem stari note3 kojeg imam već 4 godine i radi odlično a kupio sam ga isključivo zbog većeg ekrana a kako danas svi smartphonei imaju velike ekrane smatram da je potpuno nepotrebno davati velike novce samo zbog olovčice koju ionako nitko nikada ne koristi a osim toga note 8 mi se zbog kuteva čini prevelik dok samsung galaxy s8 plus ima zaobljen oblik i to ga čini nešto manjim
  Nisam primijetio bitno manje zaobljenje ekrana kod serije note u odnosu na seriju s8 a dvostruka kamera mi se isto čini bezveze jer nikada neću slikati sa bokeh efektom
  Moj savjet je da se ne bacaju novci već da se na njuškalo kupi samsung s8 plus kojeg se može dobiti već za 4800 kn ili s8 još jeftinije
  Note serija je posebna serija i trebali su imati novi i jači procesor a 2gb rama više ionako ništa ne znače

 • Reći da “nitko nikada ne koristi” olovčicu je pretenciozno.

 • ivan2drugi

  Grupna terapija 24/7 😃

 • ivan2drugi

  Meni se nekako čini da je kod S8, S8+, a pogotovo Note8 najlakše koristiti fingerprint sa lijevom rukom tj lijevim kažiprstom. Što je čak i ok za dešnjake jer ga uzmeš desnom rukom i otključaš lijevom. To može proći jer ga svakako moraš koristiti sa dvije ruke. Ali, za ljevake…

 • Nije, neprirodno se prst savija. Isprobali smo

 • Haznj

  apple 2007 stylus? yaaaack
  apple 2015 stylus? 99$
  toliko o appleu

  Dr. Trol

  lp

 • ivan2drugi

  O kojem prstu koje ruke pričaš? Da ne bude zabune.

 • Kažiprstu

 • Kmica

  Zaljubljen si jelde? Haha

 • Kmica

  Hahaha ne, palcu hahaha

 • Jadranko Pavlotić

  Do Božića bi mogla past na 5 na njušci, bumo vidjeli

 • Jadranko Pavlotić

  Odličan uređaj, evo baterija me iznenadila takoreći niti jedan portal se ne žali na nju, optimizacija je izgleda vrhunska šta bi tek bilo da je baterija oko 3800-4000 mAha, jedino ne cijena bezobrazna, vidjet ćemo za par mjeseci jel će biti bolja situacija

 • Dario

  In-house Exynos SOC je očekivano štedljiviji (uvijek je i bio) od američkog Snapdragona. Na gsmareni je endurance rating 89 sati, više i od s8+ koji ima 300 mAh jaču bateriju. Uopće nije sve u brojkama.

 • Kmica

  Zato se ti ne pitaš nista, nego slušaš apple i znaš šta valja.

 • Goran Mađarac

  6000kn u Hong Kongu za pre-order, model s 128GB.

 • alexxx

  😂😂😂😂

 • Mijo Žužul

  Znači “zubati” iPhone X je preskup a ovaj S8+ sa dodatkom S pena,nije?
  “Zubati” Iphone X kupuju ovce a ovo valjda znalci?

  Svaka roba ima svog kupca,svaki čoban svoje ovce.

  🙂

 • Bojan Radovanović

  Hvala na pojasnjenju,nikad me nije zanimala Note serija pa nisam niti bio upoznat sa ovom informacijom.

 • Haznj

  Ja sam ajmo rec samsungovac, koristim s7edge i da kazem da je note8 jebeno preskup i da se ne isplatiti kupit njega u usporedbi s s8+… i vecina nas “znalaca” tako misli

 • Herr Dule

  Ja sam neki dan kupio novi zapakirani S8+ za 4400.

 • Najindustrijalizovanija

  Odlično

 • Jadranko Pavlotić

  Znam da je Exynos bolji i štedljiviji i zato mi je drago što ga uvijek za Europu dobijemo, da zato i kažem da je super optimizacija

 • Josip

  Jako dobar telefon, ali realno preskup i ne opravdava tu cijenu.

 • Drinkmybeer

  Još uvijek koristim Note 3. Trebalo bi osvježiti svoju svakodnevnicu iako mi je ekran odličan ali kvaliteta selfi kamere, brzina stražnje kamere pri fokusu te ulaganje u novu bateriju cca 160kn me sve vise deprimira, također Snapdragon 800 se dobro drži i nema zastajkivanja. Sad ova cijena 8-ice je previše paprena *_*

 • Sinsa

  “bakterija” mu je najveća mana. Traje manje od S8+, cca 3.5-4 h stalnog rada ekrana. S8+ cca 5 h, pa i to nešto vrijedi. Nikako da se nešto ozbiljno napravi po pitanju baterija. Što će ti igračka sa svom opremom s praznih baterija….

 • Sinsa

  Ne bude toliko. Za pola godine kod izlaska S9 bude oko 4500-5000.

 • Jadranko Pavlotić

  Već je na 5700kn haha, ide to dole brže nego što sam mislio

 • Sunrise

  oblik je ljepši nego kod s8+, ali izgleda ko karikatura. tj. ko iphone karikatura prije par godina jer su tada svi predviđali da će iphone ići u dužinu i izgledati groteskno

 • Haznj

  Cijena u njemackoj pala 150 eura …. kod nas nista jos …. odvratno

 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
Uporaba kolačića

Mob.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.  [ U redu ]