Samsung Galaxy Note 5 – Recenzija

Samsung Galaxy Note 5 Recenzija

Odmah na početku moramo upozoriti da Samsung Galaxy Note 5 službeno nije dostupan na europskom tržištu, o čemu smo već u nekoliko navrata pisali. Naime, Samsung je u kolovozu predstavio najnoviju generaciju Note serije, zajedno s modelom Galaxy S6 Edge Plus, ali oduševljenje zainteresirane publike ubrzo je splasnulo, jer je isti dan objavljeno da Note 5 neće biti dostupan na europskom tržištu. Kasnije su se pojavile informacije da će u Europu ipak stići, ali ne prije siječnja 2016. godine, za što također čekamo službenu potvrdu.

Kao razlog za ovakvu čudnu odluku Samsungovci navode podatak temeljen na svojevrsnom istraživanju iz kojeg se može razabrati da europljani navodno ne koriste S-Pen u tolikoj mjeri kao npr. Amerikanci ili Azijci (ili Afrikanci? op.a) i zato na ovom tržištu nude S6 Edge Plus, koji je “zapravo isti kao i Note 5, samo bez olovke”.

Očekivano, ovakvo je objašnjenje primljeno s podsmijehom, a što je pravi razlog ovog strateškog harakirija, možemo samo nagađati. Tržište od preko 500 milijuna stanovnika je jednostavno izbačeno iz kalkulacija, a naša pretpostavka zbog čega se ovo dogodilo ide u smjeru stvaranja umjetne nestašice, kako bi se u nekoj bliskoj budućnosti stvorila jagma, odnosno veća potražnja.

Hoće li ovaj Samsungov eksperiment uspjeti, vrijeme će pokazati, a dok ne stignu prve konkretne informacije, mi se bacamo na recenziju Notea 5, koji je u našu redakciju stigao iz Hong Konga. Dakle, radi se o modelu SM-N9200, namijenjenom kineskom i susjednim tržištima. Radi na svim frekvencijama koje su uporabi kod nas i dolazi s dual SIM sustavom, dakle s dva utora za nano SIM kartice.

Kao što vam je vjerojatno već poznato, Note 5 dolazi u novom metalnom kućištu i potpuno napušta koncept s izmjenjivom baterijom i utorom za microSD kartice. Dakle, slijedi filozofiju proljetos započetu s Galaxyjem S6, ali zato donosi i najjači dostupan hardver u vidu Exynosa 7420, izrađenog u 14 nm tehnologiji i 4 GB RAM-a. Naravno, ne treba zanemariti ni novitete koje donosi najnovija generacija S Pen olovke, zajedno s pratećim softverom. Kao kruna svega tu je i najnovija generacija Super AMOLED zaslona, koji svaki put donese toliko velik napredak da nam je ponestalo riječi hvale.

O svemu ovome, našim dojmovima, kao i o mnogim drugim detaljima vezanim uz Galaxy Note 5, čitajte u nastavku.

GLAVNE KARAKTERISTIKE

Dimenzije
153.2 x 76.1 x 7.6 mm

Masa
171 gram

Zaslon
5,7″ Super AMOLED 2560 x 1440, 518 ppi

SoC
Samsung Exynos 7420

CPU
4x Cortex-A53 1,5 na GHz i 4x Cortex-A57 na 2,1 GHz

RAM
4 GB

Interna memorija
32/64 GB

Micro SD
Ne

Povezivanje
WiFi, WiFi Direct, WiFi Hotspot, A-GPS, Bluetooth, DLNA, USB OTG, NFC

3G
HSPA+ DC

4G
LTE Cat. 9

OS
Android 5.1 Lollipop

Kamera
16 MP/4K

Prednja kamera
5 MP/1080p

Baterija
3000 mAh

Cijena
Nije poznata za EU tržište

PREDNOSTI
NEDOSTACI

Dizajn i kvaliteta izrade
Trenutno nedostupan na EU tržištu

Zaslon bez konkurencije
Nema utor za memorijske kartice

Najjači dostupan hardver
Kućište je magnet za tragove prstiju

S Pen olovka i opća upotrebljivost
Visoka cijena

Vrhunska kamera

Podržava brzo bežično punjenje

Natprosječna autonomija

Dizajn, kućište i rukovanje

Za Note 5 se može reći da je dizajniran izvanredno. Vidi se da su u Samsungu pazili na svaki detalj, jer je završna obrada vrhunska. Kućište je izrađeno iz metala, što je od nedavno postalo standard u visokoj klasi. Usprkos tome što velik broj današnjih smartfona sliče kao jaje jajetu, Note 5 će teško biti zamijenjen s nekim drugim ili proći neopaženo.

Čak i s prednje strane, kojom inače dominira zaslon, Note 5 jasno daje do znanja  o kome se radi. Isto vrijedi i za rub, tj. okvir, posebice s donje strane, gdje se smjestila S Pen olovka. Pored nje imamo vanjski zvučnik, micro USB utor i 3,5 mm audio utor, dok su se fizičke tipke smjestile na standardnom mjestu, tj, na bokovima. Utor za SIM kartice nalazi se na vrhu i vadi se iglom priloženom u pakiranju.

Ono što mi na ovom inače vrlo dobro dizajniranom uređaju nije leglo je zaobljenje rubova poleđine. Zbog ovog, po mom mišljenju nepotrebnog zahvata, rub uređaja je dodatno stanjen, što loše utječe na ergonomiju. Lošije leži u ruci i sklon je ispadanju, više nego recimo S6, koji je s obje strane ravan. Ovo zapravo podsjeća na Edge modele, ali sa zakrivljenjem na suprotnoj strani.

Kapacitivne tipke su na uobičajenim mjestima, dakle oko Home tipke, ali ovoga puta nemaju stalno pozadinsko osvjetljenje. U prethodnim modelima se ova stavka mogla podešavati, a sada osvjetljenje traje samo par sekundi.

Note 5 je za milimetar i pol uži i milimetar tanji od prethodnika, što je vidljiv napredak, s obzirom da je zadržana ista dijagonala zaslona, pa je sukladno tome i odnos zaslona i mesa povoljniji. Masa iznosi 171 gram, što je otprilike u rangu s prethodnikom, Noteom 3 i mnogim drugim uređajima ovih dimenzija. Kad govorimo o rukovanju, treba reći da je materijal od kojeg je kućište izrađeno prilično klizav, a površina na sebe prima tragove prstiju. Ovo vrijedi za srebrni model, kakav je naš, dok se na bijelom otisci skoro i ne primijete.

Do prije koju godinu potencijalne kupce Note serije smo upozoravali na poveće dimenzije i smanjenu mogućnost korištenja jednom rukom, no u međuvremenu su ovakvi uređaji na neki način postali standard.

Sada na ove dimenzije gledamo sasvim drugim očima. Većina korisnika je prihvatila to da uređaje moraju koristiti dvjema rukama i to više ne predstavlja problem. Ukoliko ipak postoji povremena potreba korištenja jednom rukom, tu je izvrsno softversko rješenje koje će sav sadržaj zaslona pomaknuti u jednu stranu.

S Pen

Olovčica kojojm zapisujemo bilješke, ili ju koristimo i za kompleksnije zadaće, u petoj generaciji serije Note donosi poboljšanja i nove mogućnosti. Prvo što ćete primijetiti je njen položaj unutar kućišta. Sada više ne strši i ne treba ju čupati noktom, već je u nju ugrađen mehanizam koji ju laganim pritiskom oslobađa. Ovo svakako predstavlja napredak u odnosu na prijašnje generacije Notea, ali isto tako još jedan dio podložan kvarovima. Isto tako treba paziti da olovku ne ugurate naopako, jer na taj način može oštetiti uređaj.

Druga, i to vrlo korisna novost je aktiviranje zaslona za pisanje čim olovku izvučete iz ležišta. Naime, u prethodnim verzijama je bilo potrebno pokrenuti softver, a sada se on sam aktivira čak i kada je zaslon isključen, tako da je broj potrebnih koraka do zapisivanja bilješke dodatno smanjen.

Zaslon

Svaka nova generacija Samsungovih top modela dolazi s vidljivo boljim Super AMOLED zaslonom nego kod prethodnika i to sada na neki način predstavlja tradiciju. Tako na Noteu 5 imamo zaslon za kojeg ne mogu naći pravu riječ, pa ću ga jednostavno okarakterizirati – perverznim. Usporedimo li ovaj zaslon s onim na Noteu 4, vidjet ćemo veliku razliku, iako je i sam Note 4 u svoje doba predstavljao sami vrh u ovom području.

Super AMOLED tehnologija je u zadnje vrijeme toliko napredovala, da su priče o prezasićenosti boja davno postale bespredmetne, a sada je i bijela boja “bjelija” a od mnogih bijelih na IPS zaslonima. Dakle, sada više ne možemo pričati o ukusu, tj. da netko više voli IPS, a netko drugi AMOLED, jer je ovim AMOLED jednostavno nadmašio sve IPS-ove na tržištu. Istina, ovo smo na neki način i očekivali s obzirom da dijeli istu tehnologiju s Galaxyjem S6 Edge Plus.

I što je sad tako dobro na ovom zaslonu? – Pa jednostavno sve. Od prikaza boja, koje su sada prirodnije i realnije, iako je u postavkama moguće podesiti jače zasićenje, preko oštrine, pa do kutova vidljivosti koji su praktički bez konkurencije. Istina, oštrini pogoduje QHD rezolucija, ali ona ovdje nije presudna, jer 518 ppi zaista nikome ne treba.

Isto vrijedi i za vidljivost na danjem svjetlu. Note 5 ima toliko jako pozadinsko osvjetljenje da će zaslon biti čitljiv čak i ako je svjetlina podešena na manje od 100%, tako da je i ovdje vidljiv napredak u odnosu na Note 4, ali i veliku većinu konkurentskih uređaja.

Hardver, performanse i povezivanje

Note 5 ispod poklopca sadrži iz Galaxyja S6 poznati Exynos 7420 procesor, koji na tržištu još uvijek nema dostojnog protivnika. U vrijeme kad je ovaj procesor stigao na tržište, u startu je bio korak ispred konkurencije u vidu Qualcommovog Snapdragona 810, iz jednostavnog razloga jer je izrađen u 14 nm procesu. Tek njegov nasljednik (Snapdragon 820) bi trebao biti izrađen u 14 nm, no afera oko pregrijavanja prethodnika je dodatno odgodila njegovo lansiranje. Tako je Samsungov Exynos 7420 i dalje neprikosnoveni vladar mobilnog tržišta i što je najvažnije, još će jedno vrijeme tako ostati. Snapdragon 820, kada jednom stigne na tržište, najbolje što može postići je izjednačavanje s Exynosom.

Screenshot_2015-10-20-00-29-59 Screenshot_2015-11-04-13-09-43 Screenshot_2015-11-04-13-09-52 Screenshot_2015-11-04-13-09-59

Ovo je naravno teorija. U praksi će razlike u performansama biti teško vidljive, osim na benchmark testovima, ali s obzirom da je ovaj uređaj namijenjen najzahtjevnijim korisnicima, rezerva snage nikad neće biti na odmet. Isto vrijedi i za 4 GB RAM-a, premda kod ovakvog uređaja uvijek vrijedi pravilo: što više to bolje. Zbog čestog rada s više prozora, uključujući plutajuće “papiriće” koji se u pravilu nalaze iznad radne površine, kao i samoj S Pen olovci, ne možemo govoriti o višku radne memorije, jer se praktički svaki megabajt može iskoristiti.

Dakle, nema te aplikacije ili igre koju Note 5 neće pokrenuti i izvršavati besprijekorno, a isto vrijedi i za veliku većinu video datoteka, tj. filmova, što eventualno može biti ograničeno samo korištenim codecima, a uz adekvatni alternativni player, ni to neće predstavljati problem. Prostor za pohranu na našem primjerku sadrži 32 GB, a u ponudi je još i 64 GB model.

Kvaliteta poziva je otprilike na razini prošlogodišnjeg modela, što znači da je odlična. Prijem signala je izvrstan i neupitan, isto kao i glasnoća telefonske slušalice. Samsung je inače poznat po izuzetno glasnim uređajima, barem kad su top modeli u pitanju. Ako je veza dobra i nema smetnji, vašeg sugovornika će čuti praktički svi koji se nalaze u istoj prostoriji s vama i često ćete posezati za smanjenjem glasnoće.

Note 5 radi na 2G, 3G i 4G mrežama, s tim da ova potonja podržava LTE Cat. 9, dakle brzine do 450 Mbps, ali samo u adekvatnim mrežama. Hrvatske LTE mreže u ovom trenutku podržavaju brzine do maksimalno 150 Mbps 187 Mbps (Vipnet) i 225 Mbps (HT). Tu je još uobičajeni WiFi na 2,4 i 5 GHz, Bluetooth koji podržava prijenos visokokvalitetnog zvuka, NFC i USB OTG, ali je nestao infracrveni port, dakle uređaj nećete moći koristiti kao daljinski upravljač za televizor.

Model N9200 je poseban po tome što sadrži Dual SIM sustav, koji kao i neki drugi Samsungovi modeli nudi mogućnost stalnog stand by načina. Konkretno, za razliku od običnog Dual SIM sustava, ovaj nudi preusmjerenja. Kad razgovarate preko jednog broja i netko vas u istom trenutku zove na drugi, u slušalici ćete dobivati signal da stiže drugi poziv i pozivatelju neće javljati znak zauzeća.

No ipak, problem ovdje predstavlja loše kreirano sučelje i bugovitost softvera. Već u traci s indikatorima nije jasno koji se signal odnosi na kojeg operatera (karticu), a jedno vrijeme je i za Tele 2 prikazivalo da je aktivna 4G mreža, iako ju ovaj operater nema. Izbornik za definiranje prioriteta poziva, poruka i interneta je nelogično organiziran, a što je najgore, ima nekoliko bugova. Tako, primjerice, dugo nije dao definirati ime drugog operatera, a još uvijek ne prikazuje ispravno njegov broj. Također, pokušao sam podesiti da pozive upućuje automatski s jednog broja, međutim on u ključnom trenutku i dalje pita s koje kartice ga želim uputiti. Naravno, ako Note 5 jednom i stigne na naše tržište, ovih problema sasvim sigurno nećete imati jer će biti ponuđen u single SIM verziji.

Note 5 je superioran i u pogledu audio outputa. Proizvodi kristalno čist zvuk, bez šuma i distorzije, kako u slušalicama tako i na vanjskom zvučniku, iako se njegova snaga ne može izravno mjeriti sa sistemom dvaju stereo zvučnika na nekim drugim uređajima.

Senzor otisaka prstiju je također napredovao u odnosu na Note 4 jer sada reagira i na pritisak pod manjim kutem, ne narušavajući pritom preciznost. Povećana je i opća brzina senzora, ali ukupan dojam nije na razini novog Appelovog Touch ID sustava na iPhoneu 6s, koji je ipak cijelu generaciju ispred, i po brzini, i po preciznosti.

Softver i sučelje

Samsung Galaxy Note 5 dolazi s Androidom 5.1 Lollipop i povrh njega donosi tradicionalnu TouchWiz nadogradnju sučelja, koja je sada dodatno popeglana. Već u Noteu 4 smo mogli vidjeti da je TouchWiz evoluirao i da više nije trom kao nekada. Naravno, svemu ovom je pridonijelo nabrijavanje hardvera, ali Samsungu treba priznati da se potrudio i oko softvera.

TouchWiz ima i kozmetičkih promjena, no one su manje vidljive, osim ikonica koje su u odnosu na one koje smo vidjeli na Noteu 4, ponovo uniformirane. Jasno, radi se o subjektivnom stavu, no uvjeren sam da je mnogo više onih koji vole normalne ikonice. Uostalom one i postoje zbog lakšeg uočavanja pojedine aplikacije ili stavke, a njihovo uniformiranje je zapravo negativna evolucija zbog imperativa dizajna.

Note 5 sadrži cijeli niz softverskih rješenja za ugodniju i sigurniju upotrebu. Privatni način omogućuje skrivanje sadržaja u Galeriji, glazbenim i video playerima, u datotekama i na internetu, a moguće ga je koristiti u kombinaciji s čitačem otiska prsta. Tu je i Smart Lock, funkcionalnost koja omogućuje izuzeće sigurnosnog zaključavanja u slučaju da se nalazi u blizini poznatih uređaja, a s njima komunicira putem Bluetootha ili NFC-a (pametni satovi i sl.)

Upravljanje početnim zaslonima, widgetima i ostalim sadržajem odvija se na uobičajen način, a podržane su i teme. Ne treba zanemariti ni Multi Window funkciju za rad s više aplikacija odjednom, koji na 5,7-inčnom zaslonu donekle i ima smisla. Pohvalno je to što je ovako velika zaslonska povšina sada bolje iskorištena na način da je omogućen prikaz pet stupaca ikonica na početnom zaslonu.

Kao što je već rečeno, novosti donosi i S Pen sustav. Najvažnija je svakako ona koja omogućuje instantno pisanje po zaslonu čim izvadite olovku, bez potrebe za otključavanjem. Tu je i poseban izbornik za postavke S Pen olovke, a poboljšana je i njena preciznost, što pozitivno djeluje na ukupnu upotrebljivost.

Kao i ranije, zabilješke se mogu sinkronizirati putem Samsung računa, a ponuđena su i dva widgeta za brzi odabir funkcija i mapa u koju ih spremate. Također, svaki Action memo (žuti papirić) moguće je “zalijepiti” kao poseban widget na početni zaslon i pristupiti mu jednim dodirom.

Što se multimedije tiče, Note 5 nudi izvrstan softver u vidu galerije fotografija koja sadržaj organizira kronološki. Ponuđena je jednostavna integracija i mogućnost dijeljenja s društvenim mrežama, kao i brzi prikaz na drugim uređajima putem DLNA veze. Video player podržava širok spektar codeca i video formata, ali neće prikazati one koji koriste AC3 audio codec, pa će u tom slučaju trebati posegnuti u Play trgovinu i instalirati alternativnu aplikaciju.

Kamera

Samsung Galaxy Note 5 dolazi sa 16 MP kamerom, u koju je upakiran Sonyjev IMX240 senzor. Jedna od najvažijih karakteristika kamere je veliki f/1,9 otvor blende, koji senzoru osigurava više svjetla i u startu omogućuje kvalitetnije fotografije u lošijim uvjetima osvjetljenja, a ništa manje važna nije ni optička stabilizacija.
Uostalom, istu kameru smo već upoznali na modelima Galaxy S6, Galaxy S6 Edge i Galaxy S6 Edge Plus, te se uvjerili da se radi o jednoj od najboljih kamera na smartfonima koje su trenutno dostupne na tržištu.

Sučelje kamere je prilično jednostavno i logično organizirano po načinima snimanja. Tako će vam automatski način ponuditi dodavanje efekata, uključivanje HDR-a, samookidača, bljeskalice i podešavanje veličine slike. Ulazak u dodatne postavke omogućuje odabir rezolucije za snimanje videa, iako bi po mom mišljenju ova stavka trebala biti na primarnom zaslonu. Na istom mjestu se može uključiti optička stabilizacija, dodavati lokacijske oznake ili pak omogućiti spremanje u RAW formatu.

Pored automatskog, tu je još Pro način, koji otvara dodatne mogućnosti poput namještanja scene, balansa bijele boje, ISO vrijednosti, brzine zatvarača i ekspoziciju. Ostali načini snimanja sadrže dodatne mogućnosti za igranje, poput panorame koja ide do 360 stupnjeva, usporenih i ubrzanih snimki, virtualne šetnje oko predmeta, pa čak i izravni prijenos na YouTubu.

Zahvaljujući moćnom procesoru, aplikacija kamere nema problema s radom i okida instantno, naravno, ovisno o situaciji s fokusom i osvjetljenjem.

Kvaliteta snimljenog materijala je na najvišem mogućem nivou, što smo od ovakvog uređaja i očekivali. Radi se o jednoj od najboljih kamera u smartfonima danas, a razlike u odnosu na konkurentske modele nisu velike. Tako u usporedbi s kamerom najnovijeg iPhonea 6s generalno postiže bolje rezultate, osim u situaciji kada je potrebna bljeskalica, koja je kod iPhonea jača.

Na danjem svjetlu imamo očekivano prekrasnu sliku, a šum se ne povećava sukladno padu razine osvijeljenosti, što možemo zahvaliti velikom otvoru blende. Ipak, prilikom fotografiranja po noći, automatske postavke podignu ISO više nego je potrebno, što rezultira osjetnim povećanjem šuma. Srećom, ulaskom u Pro način imate mogućnost ručnog podešavanja parametara i u ovom slučaju smanjivanje ISO vrijednosti rješava problem.

Što se videa tiče, prigovora nemamo, kako za danji, tako i za noćni, te 4K video. No ipak, ovom potonjem teško je suditi ako nemate veliki 4K zaslon. Stupanj kompresije je na prihvatljivoj razini, boje su realne, a optička stabilizacija je od velike pomoći. Zanimlljivo je i snimanje usporenog videa. Osim normalnog 30 fps načina u 1080p i 4K veličinama, Note 5 snima i 60 fps u 1080p, te 120 fps u 720p. Usporeni video se može dodatno uređivati u editoru na samom uređaju, gdje se mogu odrediti točke na kojima će se usporavati ili ubrzati.

Prednja kamera ima senzor od 5 megapiksela, isti f/1,9 otvor blende kao i stražnja, a pokriva kut od 120 stupnjeva, što znači da ćete s lakoćom moći snimati grupne selfije.

Primjeri fotografija

Fotografije u punoj rezoluciji pogledajte ovdje.

Primjeri videa

Danje svjetlo

Zatvoreni prostor

Noć

4K

4K noć

Usporeni (120 fps)

Baterija

Samsung Galaxy Note 5 dolazi s baterijom kapaciteta 3000 mAh, što je realno manje od Notea 4, koji je imao 3220 mAh. Mnogi su s pravom kritizirali smanjenje kapaciteta koji je na današnjim uređajima inače nategnut da jedva pokrije korištenje od ujutro do navečer, no u ovom slučaju ni do kakvog smanjivanja autonomije nije došlo, dapače. S obzirom da sam Note 4 zadnjih godinu dana koristio kao primarni uređaj, odmah sam primijetio da Note 5 ima čak nešto veću autonomiju, usudio bih se reći između 15 i 20%, naravno, ako uspoređujemo otrpilike isti scenarij korištenja.

Znači, za autonomiju svakako možemo reći da je natprosječna, jer će uz umjereno korištenje baterija izdržati i više od jednog dana. Ovdje se podrazumijeva automatsko osvjetljenje zaslona, aktivna podatkovna veza, sinkronizacija jednog e-mail pretinca, oko 45 minuta razgovora, sat vremena surfanja i društvenih mreža, 45 minuta reprodukcije videa, 20 minuta igranja igre Riptide GP2, 15 minuta slušanja glazbe, okidanje nekoliko fotografija, snimanje kraćeg videa, povremeno chatanje i odgovaranje na mailove. Nakon ovakvog scenarija indikator je u 22:00 još uvijek pokazivao 29%, što je iznimno dobar rezultat.
Naravno, ovo je samo jedan od mogućih scenarija i vaše iskustvo korištenja se može razlikovati, jer potrošnja baterije može varirati, ovisno o cijelom moru sporednih faktora, kao što su: lokacija, jakost signala, stanje mreže, bitrate videa koji se gleda itd.

Ovdje napomenimo kako Note 5 podržava brzo punjenje. Do razine 100% će se napuniti za otprilike sat i pol, a do 50% za pola sata, ovisno o tome koliko je baterija bila ispražnjena.

Ono što svakako treba pohvaliti je pojava tehnologije brzog bežičnog punjenja. Do sada su bežični punjači uređaje punili iznimno sporo, što je mnoge korisnike odbijalo, a sad se situacija napokon popravila i na ovom području. Tako Samsung kao dodatnu opremu (cijena oko 500 kuna) prodaje bežični punjač, kojemu za punjenje Notea 5 treba oko dva sata, što je otprilike dvostruko manje u usporedbi s klasičnim bežičnim punjačima.

Zaključak

Note 5 S Pen

Samsung Galaxy Note 5 je, uz Galaxy S6 Edge Plus, trenutno hardverski najjači pametni telefon na tržištu. Možemo sada diskutirati o malim razlikama u performansama u odnosu na prethodnika ili konkurenciju, no prethodno navedeno usprkos tome stoji. Za razliku od Edgea Plus, Note 5 ipak donosi normalan ravni zaslon, uz jednaku kvalitetu prikaza i u ovom području jednostavno nema premca, baš kao ni po pitanju hardvera.

Sljedeća stavka u kojoj Note 5 nema konkurenciju je S Pen olovka. Ako spadate u onaj dio populacije koji se služi ovom stvarčicom, nijedan konkurentski uređaj mu po ovom pitanju ne može konkurirati, kako s hardverske, tako ni sa softverske strane.

Vidjeli smo da je Note 5 superioran u svakom pogledu, pa isto vrijedi i za kameru. Izvrstan Sonyjev 16 MP senzor, optička stabilizacija i veliki otvor blende jamče visoku kvalitetu fotografija, čime ova kamera uspješno parira onima na kompaktnim fotoaparatima. Iako je već viđena u Galaxyju S6, Edgeu i Edgeu Plus, svakako predstavlja velik napredak u odnosu na kameru Notea 4.

Na kraju, Samsung Galaxy Note 5 ne nudi kompromise i nije namijenjen svakome. Ako zanemarimo padobrance i izletnike u ovaj svijet, kupci Notea 5 u startu znaju što žele i vode se filozofijom – samo najbolje je dovoljno dobro. Ovdje se moramo dotaknuti i cijene koja nije mala. U Hong Kongu uređaj košta oko 5600 hongkonških dolara, što u protuvrijednosti odgovara iznosu od 5000 kuna. Ovo je za naše pojmove zapravo smiješno malo, jer ako jednom stigne na naše tržište, ne očekujte da će mu cijena biti ispod 6500 kuna.

Konkurencija? Note 5 generalno nema izravnog konkurenta. Ukoliko izuzmemo faktor S Pen olovke, možemo ga usporediti s bilo kojim uređajem ravnog zaslona i veličine između 5,5 i 6 inča, ali ni oni ovdje zapravo nemaju što tražiti jer nijedan nema ovoliko jak hardver, ovako perverzan zaslon, kao ni bilo koju od ovih stavki u kombinaciji s vrhunskom kamerom.

Povezani tekstovi:

Samsung Galaxy Note 4 – Recenzija

Samsung Galaxy S6 – Recenzija

Samsung Galaxy S6 Edge – Recenzija

Samsung Galaxy S6 Edge Plus – Recenzija

iPhone 6 – Recenzija

Usporedni test kamera: iPhone 6s vs. Samsung Galaxy Note 5

 
      
  • Maa

    Zmaj od telefona…najj telefon 2015

  • Jerry

    Stvarno trebaju bit teški mamlazi jer ga nisu dali u prodaj u EU. Vama svaka čast što ste nabavili primjerak ali se nadam da će se njima ovakva glupa politika osvetit.

  • V

    “Hrvatske LTE mreže u ovom trenutku podržavaju brzine do maksimalno 150 Mbps.”

    🙂 Vip je već neko vrijeme na 187, a HT od jučer na 225 (pretpostavljam da si pisao prije HT-ove objave).

    U svakom slučaju, hvala na recenziji!

  • Istina, pisao sam prije nego što je danas objavljeno ovo http://mob.hr/ht-povecava-brzinu-lte-mreze-na-225-mbps/ Sad je ispravljeno, hvala.
    A Vipovih 187 sam jednostavno zaboravio jer i nije neka razlika. Realno je teško postići preko 100 Mbps, a s ovih novih HT-ovih 225 ćemo vidjeti uskoro.

  • krcko

    Može pričati tko šta želi, ali ovaj mobitel je vrh..

    Iako sam mislio da ću preskočiti ovaj uređaj i ako se pojavi na EU tržištu, naravno iz inata zbog Samsungove debilne politike, moram priznati da me oduševio i definitivno ću ga kupiti ako i kada se pojavi na našem tržištu. Uvijek sam mobitele kupovao logikom WOW efekta, znači kad me mobitel osvojio na prvu što Note 5 definitivno i je.

    Svaka pohvala za recenziju, što kvalitetom i detaljnošću a naravno i zbog činjenice da mobitel nije dostupan na našem tržištu.

    Pitanje za kraj, ima li note 5 ugrađen DAC (digital to audio converter) kao što je imao note 4 (ako se ne varam) ?

  • Kmica

    Meni se na note 4 također prilikom vađenja olovke odmah pali zapis automatski, tako sam odabrao. Bio zaključan ili ne.

    Zašto više ne dobivam mail kad nova tema izađe i kad pratim komentare? Želio bih naravno. To mi prije bilo uključeno a s promjenom mob.hr je to valjda nestalo.

  • Kova

    Krešo, da li Note u pro modu kamere nudi sve manuelne postavke kao LG G4? Hvala

  • Nisam imao prilike istestirati taj dio, ali pogledat ću naknadno.

  • WordPress ima nekih problema kod slanja mailova. Nadam se da će se riješiti uskoro.

  • sidechainer

    Samsungu nije trebao ovaj eksperiment sa kontinentima prodaje, Europljani bi sigurno pokupovali ovaj Note 5 prije nekog Amera, koji je vjeran Appleu i njegovom ekosustavu (koji najbolje tamo funkcionira). Note je i dalje najbolji phablet (ta riječ vjerojatno izumire, bila je zabavna kada su se takve dijagonale pojavljivale) i iPhone 6S Plus mu ne može u svemu konkurirati, to je zapravo samo povećani iPhone, a Note nije nikada bio povećana S serija – i ovo je čini mi se prvi put da Note dizajnerski prati S seriju, a da ne postavlja neke nove detalje.

    Pitanje za Krešu, pošto si veliki ljubitelj Note linije, hoćeš li prijeći na Note 5 i koliko je tehnološki i u svakodnevnim situacijama napredovao Note 5 u odnosu na Note 4. Nekako sam uvjeren da će Samsung, ako uspije riješiti flash memoriju, u idućem Noteu ponovno vratiti SD utor, pa me zanima je li Note 4 (za koji neki i dalje tvrde da je punokrvni Note uređaj) isplativa kupovina?

  • Koliko vidim, ima otprilike iste mogućnosti, s tim da ISO ide do maksimalno 800, a brzina zatvarača ima raspon od 10 sekundi do 1/24000. Uskoro će uslijediti direktna usporedba ovih dviju kamera, pa ćemo tamo detaljnije.

  • sidechainer

    Zaboravio sam i ovo pitati – koliko se brže napuni Note 5 u odnosu na Note 4 – koji isto podržava stariju verziju bržeg punjenja? Hvala!

  • Mislio sam da je očito da sam ga u Hong Kongu kupio sebi 🙂 Znači od nedavno ga koristim na svakodnevnoj bazi tako da će vremenom biti i maraton testova.

    Napredovao je dosta u odnosu na Note 4, čak i više nego što sam očekivao, od ekrana, preko olovke pa sve do općeg dojma. Ja sam oduševljen ako izuzmemo ovih par stavki što sam naveo pod nedostatke. Nedostatak microSD kartice sam skoro skroz prebolio, a na živce mi još uvijek idu tragovi prstiju na kućištu. Trebao sam uzet bijelog 🙂

  • V

    Planirate li recenziju uređaja Samsung Galaxy S5 Neo?

  • sidechainer

    Put se onda svakako isplatio 🙂 Meni je ova titanium grey boja zanimljivija od sapphire black, dok mi je bijela boja, pogotovo na Samsunzima -uvijek djelovala futurističnije od drugih boja.

    Hvala na odgovoru, zaključak je onda jasan 🙂

  • Naravno. Čekamo da nam ga Samsung pošalje.

  • Ispravljen usporeni video.

  • Ljudska neman

    Krešo, jel bi možda prodali ovaj Note 5, pa sebi kupili bijeli? 🙂

  • Javim kad se ponovo uputim u Hong Kong 🙂

  • Ljudska neman

    Haha, posteno :))

  • Privatno

    Mislis valjda digital to analog converter ?
    To mora imati svaki mobitel inace nebi imao zvuk na 3.5mm izlazu.
    Ono bitno je kakve je kvalitete 🙂

  • sb_king007

    Odlična recenzija…samo jedno pitanjce : da li se isplati prijeci sa s6 na note5?

  • U principu ne. Jedino u slucaju da ti je bas prijeko potreban veci zaslon i/ili olovka.

  • Sterne

    Odlican telefon, ali toliki pomak u odnosu na Note 4 o kojem pricate…ne vidim! I, da, kamera nocu je loša. Ne znam, meni je kod uredjaja najbitnija kamera, sve se mijenja, ali dobra fotografija ostaje vječno. 😉 Svi uredjaji otprilike rade iste stvari, osim sto ne prave svi iste fotografije.

  • sb_king007

    Hvala na odgovoru. Nista od toga mi nije prijeko potrebno samo sam se malo zasitio ovog moba jer ga imam od početka prodaje pa bih malo da promjenim a ne znam za šta…imam ponudu da dam ovaj s6 i 200€ za note5 pa se razmišljam…hvala još jednom

  • sb_king007

    Krešo zaboravih pitati što se događa sa garancijom? Mislim ako ga nema službeno u prodaji da li makar pokrivaju garanciju?

  • Iskreno, ne znam. Nadam se samo da ga neću morati nositi na servis. Budući da nema EU garanciju, sasvim sigurno neće dati drugi uređaj u slučaju većeg kvara, a za ove sitnije stavke ću ih pitati.

  • Blaze

    Zanma me da li ste primjetili da se ekran Note 4 lako izgrebe u mom slucaju lakse nego od S3 s tim
    da Note pazim vise pa me zanima koja je zastita na Note 5 posto nije navedeno u tekstu i usput kako uraditi sim lock na Note 4 na besplatan nacin posto nemogu preko operatera.

  • jook

    Samsung i Krešo, prokleti bili. Mislio odustati od samsunga zbog glupe politike koju vodi i neizbacivanja note serije na europsko tržište i priječi na nekog drugog proizvođača, ali note jednostavno nema konkurenciju. Telefon je vrh!

  • O Noteu 4 i njegovim ogrebitinama sam vec pisao. Koliko sam primijetio, to se dogadjalo na prvoj seriji ukljucujuci i mog. Nakon sto sam nakon pola godine razbio ekran i zamijenio ga novim, vise nisam imao tih problema. Inace, dosta je ljudi prijavljivalo slicne probleme. Dakle, Samsung je s tim definitivno imao problema, sto je kasnije potiho rijesio.

    Na Noteu 5 ne vidim da se to ponavlja, ali ako bude, svakako ce biti rijeci o tome na prvom maraton testu, tj. nakon mjesec, dva.

  • Eto vidis… ja sam toliko bio poludio da sam potegnuo cak do Kine po svoj primjerak 😀

  • du6mi

    stroj je sasvim OK, ali da li se i sutra mogu probuditi bez njega i da li mnogi jeftiniji smartphoni mogu obaviti 99,99% njegovih karakteristika ? za mene je odgovor DA i za mene se ne mora žuriti na EU tržište

  • Yes

    Moze i moj g2 obavit 99% stvari koje meni i prosjecnim korisnicima trebaju, ali ovaj mobitel je u svakom pogledu vrhunski uredjaj a ne samo OK kako si napisao.. Ovakav dizajn, materijal izrade, s pen, kameru, ekran, bateriju i sve to u ovakvom kompletu nemas sigurno kod nekog ok mobitela

  • hažnj

    Ja se nadam da kad/ako dođe kod nas da ce biti u ponudi bijeli, smijesno mi je ovo sa s6 edge+, samo crni i zlatni, s tim da samsung forsira zlatni

  • hažnj

    Gledo sam neke videe, kazu da je jako lose staklo na ekranu, brzo se izgrebe

  • Max13

    I meni se pali odmah..on to dva puta navodi u tekstu kao sedmo svjetsko cudo

  • Ivan

    Jeli mu nedostatak ovako ispupčena kamera? na iPhoneu je to totalna smijurija i big fail, a zanima me kako je to na velikom Noteu, a još je jače ispupčena i puno veća….

  • Tonci

    Super mobitel ali po meni microsoft 640XL dimenzijski sličan mobitel ima puno više smisla od olovke a da ne govorim da je jedno 4 puta jeftiniji…. Jeli note baš 4 puta bolji meni ko prosječnom koriniku se ne čini tako…

  • Enzo

    Pravi konkurent Note-u 5 je Lumia 950XL.. 640 ima osjetno slabije komponente ali je sasvim dobar uređaj, daleko od toga… Ovisi šta tražiš naravno, osobno sam i sam proučavao lumiu 640 XL ali meni jednostavno ne sjeda to windows sučelje kao ni taj preplastičan dizajn.. Stare Nokia Lumie su bile puno puno bolje po pitanju dizajna, šteta što nisu nastavili u tom smjeru..

  • V

    @Krešp Evo jedno profi i jako bitno pitanje 😛

    Imaš li plastičnu foliju preko leće od kamere?? Skinuo sam onu preko flasha i senzora, ali preko kamere ili je ja ne vidim ili je ne vidim.. S6 je imao, a za ovo fakat nemam pojma..

    Pitao sam prvo Google, ali nije mi pomogao i rekao je da pitam tebe 🙂 thanks

  • Ne sjećam se jel bila kad sam otvarao kutiju, ali sad je sigurno nema.

  • V

    Thanks. OKP, ali pravit ću se da je nema 🙂

  • hua

    Reci mi jednu kameru koja slika bolje nocne fotografije izuzev Lumia telefona.

  • hua

    640XL je dosta veci uredaj od Note-a 5 i dosta tezi za baratati. 640xl je ne los uredaj koji je best buy za cijenu koju sada ima, pa da je i skuplji jos bi bio dobra kupnja, ali neusporediv je s Note-om. Kruske i jabuke.

  • Igi

    Mala opaska…na nedostupnost uredjaja u EU…ako se tu mislilo na Hrvatsku onda ok, ali u Irskoj i u UK je vec u dolazu ili je vec dosao. Isto kao sto sam ja kupio Galaxy S6 i tek nakon nekog vremena je bio u prodaji u Hr.

  • Tamo je dostupn preko nekih webshopova koji samo preprodaju americke i verzije drugih regija. I dalje nema sluzbenu podrsku od strane Samsunga.

  • Nidjola

    Citao sam na stranim forumima da Note 5 (kao i Edge +) zna imati problema s RAM managementom (ucestalo ubijanje aplikacija i procesa sto dovodi do problema kod multitaskinga), pa me zanima da li si ti primijetio takvo sto?

  • Da, to je istina, ali nikakvih objektivnih posljedica na performanse ne vidim.

  • Kiki

    jel netko primjetio dpi na antutu – 560ppi, a note5 bi trebao imati 518……sto je od toga istina?

  • Antutu krivo racuna ppi, sto je inace jednostavna matematika. Kvadriras obje stranice, zbrojis njihove kvardate, sve skupa korjenujes i podijelis s dijagonalom.

  • brat_goran

    Kolos od mobitela, cijena paprena ali dobijes zaista ful za svoj kes, u svakom slucaju dobijes vise nego kod takodjer precijenjene konkurencije – citaj epl, ciljana skupina ozbiljni poslovnjaci dubljeg dzepa.

  • Isto toliko ga ima i u BiH.. Ne znaci da je sluzbeno dosao 🙂

  • V

    Je, totalna smijurija i big fail je, imam 6S Plus i Note 5, a uopće ne znam zakaj ih imam. Vjerojatno zato što im je to najveći “nedostatak”..

  • golden-boy

    Kreso hoce li uskoro recenzija doogee x5 modela, kod nas u BiH ga ima kupiti po cjeni 160 KM, ili ti 80 eura cini mi se kao dobra kupovina pa hoces li ga uskoro recenzirati da vidim dali se isplati

  • I planu je, ali u ovom trenutku ne mogu tocno reci kad.

  • messi

    kreso imao si Samsung S6 na testu pa ako mozes reci koja je razlika u rukovanje tj u hvatu s6 i Note5,jel se puno ositi ili?

  • fabricio1

    samsung kompletna linija s f1.9 radi odlične nočne slike. U AUTO postavkama radi odlične slike.,bolje čak i od G4.Kako se kaže nije žvaka za seljaka pa teba znati i slikat.,a očito ti ne znaš slikat.

  • Ero

    Najprije: Odlična recenzija!
    Ovdje u BiH se također mogu naći modeli iz Azije i sjeverne Amerike, ali ću zbog garancije i prilagodbe ipak sačekati siječanj/veljaču kada će NADAM SE biti dostupan i europski model.
    Imao sam Note 3, od prodaje njega sam promijenio dva mobitela ali nema uređaja do Note uređaja! Tako da jedva čekam da stigne na naše tržište.

  • Miro

    Postovani, imate li mozda koju novu informaciju o dolasku ovog telefona u Hrvatsku? Naime, trebao bih se odluciti za telefon u t mobile-u pa vise nisam siguran da li ga cekati ili uzeti nesto drugo obzirom da uvjete. U t-mobile mi kazu da ga jos nemaju niti u najavi. S6 Edge plus sam isprobao u centru, super telefon ali previse tanak i nezgodan za rukovanje a meni je telefon sredstvo rada koje cesto zavrsi na podu. Pozdrav.

  • Čim budemo nešto znali, bit će objavljeno

  • Pahuljica

    Jedva čekam da dođe u prodaju. Hvala na opširno recenziji.

  • Damir

    Jel bolji iphone 6s ili note 5? Znam da ce te reci to su 2 razlicita uredjaja zanima vase strucno misljenje hvala.

  • Meni osobno Note 5

  • Dado

    Bok Krešo.
    Razmišljam o kupovini Note5 duos 64Gb. Kupnju cu obaviti preko GB internet dučana (neka preporuka), jer sam trenutno ‘guestworker’ do daljnjega u Engleskoj.
    E sad, koju oznaku modela da tražim,obzirom na frekvencije, procesore, dual SIM ili neku šestu ‘važnu’ opciju?
    Isto tako, zanima me isplati li se čekati eventualni Note6 (vjeeujem da imaš bolji uvid u dostupne informacije od mene)?
    Trenutno sam na Note3 kao primarnim te S5 Neo i Prestigiom 5044 sekundarnim, rado bih se ponovio sa novim Note5/6 duos kao primarnim mobom i trenutnim Note3 kao sekundarnim. Hvala ti unaprijed na odgovorima. Dado.

  • Isprika, tek sad sam vidio ovo pitanje.

    Oznake modela mogu zbuniti i ovis o regiji kojoj su namijenjene. Najbolje je gledati koje su frekvencije podržane. Znači trebaju ti GSM 900 i 1800, WCDMA 900 i 2100, i LTE 800 i 1800.

    Što se Notea 6 tiče, praktički se još ništa ne zna.

  • Maki777

    Pozz. Razmisljan o kupnji note5 N920C je model pa me zanima dali taj model dobro radi u hr sto se tice frekvenicija i tih stvari kupia bi s njuskala iz zg i sad neznan kako to ide sto se tice garancije

  • Krešimir Blažev

    Nitko u EU ti ne moze dati valjanu garanciju za Note 5. Savjet je kupuj preko oglasnika.

  • Maki777

    Jeli imate mozda neki link di se moze naruciti a sto se tice ovog modela N920C ima li kakvih problema u hr

  • Krešimir Blažev

    Kao što piše u tekstu, Note 5 nije službeno dostupan na EU tržištu. Možeš ga naručiti iz Amerike ili Kine, ali to znači dodatno plaćanje PDV-a. Moguće ga da i neki EU webshopovi imaju, treba potražiti, ali je njihova garancija upitna.

  • Maki777

    http://www.njuskalo.hr/lg-g5/lg-g5-dual-sim-h860-silver-dual-sim-32gb-24mj-garancija-sve-mreze-oglas-19717457 evo jos samo ako mozes pogledati taj link samo me zanima sto se tice tog modela dali on dobro radi u hr.poz..

  • Krešimir Blažev

    Ne znam. Treba provjeriti koje frekvencije podržava taj model.

 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
Uporaba kolačića

Mob.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.  [ U redu ]