Huawei Mate 20 Pro – Smartfon godine

Ovih dana navršava se puna dva mjeseca otkako na dnevnoj bazi, odnosno kao primarni smartfon koristim Huawei Mate 20 Pro, na kojeg sam migrirao sa svog s OnePlusa 6. Isto tako ste u našem nedavnom izboru mogli vidjeti da smo upravo ovaj model proglasili mobitelom godine. Razloga je mnogo, i kako to već biva, neki od njih su objektivne, a neki subjektivne prirode.

Jedan od objektivnih razloga je softver, koji je na ovom modelu doslovno doživio renesansu. Razlog tome je njegova integracija u sami kernel Androida, što je rezultiralo bržim i fluidnijim sučeljem, te nevjerojatno brzim otvaranjem aplikacija. Ovome svakako pridonosi i novi 7nm Kirin 980 procesor sa svojom AI komponentom.

Dok sam testirao ovaj uređaj, odmah mi je postalo jasno da želim upravo ovakvu responzivnost, no to samo po sebi nije bilo dovoljno za migraciju s OnePlusa, budući da sam istovremeno iščekivao i njegovog nasljednika, za kojeg se već iz glasina moglo razaznati koje će sve novosti donijeti.

Što se dizajna sučelja tiče, možda bih imao prigovora na neke stavke, no one su uglavnom estetske, a ne funkcionalne prirode, tako da me to ne tangira previše. Ono što me veseli su pojednostavljeni izbornik postavki sa smanjenim brojem stavki, koje inače znaju biti nepotrebne ili su združene s nekim drugim izbornicima.

S obzirom da paralelno koristim i iPhone, ne mogu ne primijetiti razliku u brzini apliakcija koje koristim na svakodnevnoj bazi. Tako se recimo Gmail, Chrome, Facebook, Twitter, PayPal i Revolut na Huaweiju toliko brži da ih na iPhoneu niti ne otvaram, a ukupnom doživljaju pridonosi i brža reakcija tipkovnice. Nešto manja razlika je kad je u pitanju WhatsApp, a primijeti se i kod Instagrama.

Chrome preglednik, iako sam po sebi zauzima priličnu količinu resursa, na ovom uređaju se otvara nevjerojatnom brzinom, što je onome tko na mobitelu često surfa, doslovno presudna stavka.

Već na samom predstavljanju uređaja fascinirao me podatak o superbrzom punjenju, koje za pola sata bateriju od čak 4200 mAh napuni do 70% kapaciteta. Zvučalo je nevjerojatno, ali sam se nakon što je uređaj stigao na test, ubrzo i sam uvjerio. Istini za volju, do 70% je ipak bila potrebna koja minuta više, a do 100% malo više od jednog sata.

Iako je i OnePlus imao jedno od najbržih punjenja na tržištu, ovo je definitivno nadišlo sva moja očekivanja, a s obzirom na dinamičan način života, brzo punjenje mi je jedna od najbitnijih stavki. Zato je upravo ono bilo taj jezičac na vagi koji je presudio kod izbora novog mobitela. Štoviše, Mate ima i jaču bateriju, koja i dulje traje, tako da mi je osim vremena potrebnog za punjenje, smanjen i ukupan broj punjenja.

Naravno, ne treba zanemariti ni druge prednosti, kao što je kompaktan dizajn za jedan 6,4-inčni smartfon, koji omogućuje ugodno korištenje jednom rukom. U ova dva mjeseca sam s lakoćom izvježbao tipkanje poruke jednom rukom, bez potrebe za korištenjem softvera koji tipkovnicu miče u stranu. (Usput vas na koljenima molim da ovo ne radite dok vozite.)

Iako kameru ne koristim često, svakako mi dobro dođe, posebice u uvjetima slabijeg osvjetljenja, gdje jednostavno nema konkurenciju, a za pohranu se ne brinem, jer mi je 128 GB interne memorije više nego dovoljno. AI komponenta procesora se također osjeti kod okidanja fotografija je kamera u stanju puno većom brzinom prepoznati scenu i motiv, te odrediti potrebne parametre, a ono što mi se posebno sviđa je AI Color funkcija, koja omogućuje snimanje crno-bijelih videa s obojenim ljudima u stvarnom vremenu, što posebno obožavaju djeca.

Isto tako, iako je 3x optičko povećanje izvrsna stvar, osobno mi je još draža ultra-širokokutna kamera, koja je od velike pomoći kod snimanja u malom i skučenom prostoru, ali i na raznim proslavama i druženjima, pa se tako više ne događa da netko od prisutnih ispadne iz kadra.

U međuvremenu sam naručio i 15W bežični punjač, koji mi, eto, još nije stigao, ali čim ga isprobam, svakako javim dojmove. S druge strane, reverzibilno bežično punjenje sam u nekoliko navrata koristio kako bih preko noći napunio iPhone, koji se sa svojim priloženim punjačem realno ne puni puno brže.

Sljedeći osvrt na Huawei Mate 20 Pro uslijedit će nakon šest mjeseci korištenja, koliko ga najmanje namjeravam zadržati kao primarni uređaj.

 
 

Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT