Android

Huawei Mate 60 Pro osvanuo na webshopu: satelitski pozivi, četiri kamere i zanimljiv dizajn

Huawei Mate 60 Pro jutros je osvanuo na kineskom Vmall web shopu, bez službenog predstavljanja. Ako je suditi po onome što prenose mediji koji dobro barataju kineskim jezikom, jedna od glavnih značajki ovog uređaja je mogućnost satelitske komunikacije. Nakon što je Apple sličnu funkcionalnost prošle godine predstavio u u iPhone 14 Pro seriji, bilo je pitanje vremena kad će se pojaviti u Androidu.

U međuvremenu su se pojavile glasine kako će Google u novom Androidu 14 ovu funkciju podržati na razini operativnog sustava, no čini se da ga je Huawei pretekao. Štoviše, za razliku od iPhonea, Huawei Mate 60 donosi i mogućnost uspostave satelitskog poziva, navodi Huawei Central.

Što se ostalih značajki ovog uređaja tiče, tu je LPTO OLED zaslon dijagonale 6,82 inča s dinamičkom stopom osvježavanja od 1 do 120 Hz. Zanimljivo je da je ovaj zaslon potpuno ravan, za razliku od mnogih prethodnika. Na poleđini se nalaze četiri kamere. Primarna s 50 MP senzorom i optičkom stabilizacijom. Druga je 12 MP ultraširokokutna, treća 48 MP telefoto s 3,5x optičkim povećanjem, dok četvrta predstavlja senzor dubine.

Huawei Mate 60 Pro izgleda zanimljivo, budući da na prednjoj strani donosi tri rupice, koje zajedno predstavljaju veličinu izreza za Dynamic Island na iPhoneu i nekim drugim uređajima. Ova dizajnerska egzibicija zapravo sadrži selfie kameru i naprednu 3D infracrvenu za prepoznavanje lica.

Baterija donosi kapacitet od 5000 mAh s podrškom za 88W brzo punjenje te 50W bežično punjenje.

Cijena uređaja u varijanti 12/512 GB na kineskom tržištu iznosi 6999 juana, odnosno 887 eura. Za sada nemamo informacija o tome hoće li ovaj uređaj biti predstavljen za europsko tržište, a ako bude, vjerojatno će mu cijena iznositi nešto više.

Napomena: S obzirom da se radi o neslužbenom izvoru, ove informacije treba uzeti s rezervom, posebice onu o satelitskim pozivima. Naime, ova tehnologija je daleko kompleksnija od slanja SMS poruka putem satelita, tako da ostavljamo mogućnost pogreške u prijevodu. U svakom slučaju, službenu objavu još čekamo.