Apple

Koliko će točno iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max biti lakši zbog titanskog kućišta?

Pod uvjetom da su dosadašnje glasine i špekulacije o uvođenju titana kao osnove za izradu kućišta iPhone 15 Pro modela točne, mnogi su se dali u izračune kojima predviđaju njihovu masu.

Podsjetimo, glavna karakteristika titana je osjetno veća čvrstoća od čelika, kojeg Apple trenutno koristi u svojim modelima, a istovremeno i manja masa. Međutim, s obzirom sve ostale komponente uređaja, samo kućište u ukupnoj masi sudjeluje manje nego što većina očekuje.

Povezano: iPhone 15 Pro: sažetak novosti koje donosi

Tako je ekipa iz 9to5Mac portala došla do formule kojom predviđa da će iPhone 15 Pro Max imati masu od 221 grama, što je manje od 240, koliko ima njegov prethodnik, tj. iPhoneu 14 Pro Max. Razlika je nominalno vidljiva „na papiru“, ali je pitanje koliko ćete ju osjetiti u svakodnevnoj upotrebi, budući da se radi o smanjenju od 9%. Kad je iPhone 15 Pro u pitanju, njegova masa bi navodno trebala iznositi 191 gram. Usporedbe radi, masa iPhonea 14 Pro je iznosila 206 grama.

Povezano: Kupiti iPhone 14 sada ili čekati iPhone 15?

Kao što je već rečeno, ove razlike nisu spektakularne, ali su svakako prisutne. Ono što je u ovoj priči možda važnije od same mase je čvrstoća kućišta, koju Apple sada diže na još višu razinu. Još su friška sjećanja na aferu Bendgate, kad ste aluminijski iPhone 6 Plus mogli saviti prstima, no nakon toga je Apple u upotrebu uveo čvršću leguru aluminija, a potom i kućište od nehrđajućeg čelika. Titan je očito sljedeći korak u razvoju tehnologije izrade kućišta, a kako stvari stoje, ovoj filozofiji bi se mogli pridružiti Samsung i Xiaomi.