Apple

Kupiti iPhone 14 sada ili čekati iPhone 15?

Vječna dilema pred izlazak novog modela nije specifična samo za iPhone, već općenito za mobitele, koji već dobrih 15 godina imaju tradiciju obnove u ciklusu od godinu dana. Većina novih modela dobiva novu generaciju procesora, no lani smo se baš na primjeru iPhonea 14 uvjerili da to ne mora nužno biti slučaj.

iPhone 14 i iPhone 14 Plus zadržali su A15 procesore iz iPhone 13 generacije, dok su nadogradnju na novi A16 dobili samo Pro modeli. Apple ovakvom politikom očito želi uvesti diversifikaciju, no krajnjem kupcu to baš i nije opravdanje za lansiranje praktički istog uređaja po višoj cijeni.

Kako stvari trenutno stoje, odnosno ako je suditi po glasinama, sličnu situaciju možemo očekivati i ove godine. iPhone 15 i eventualno iPhone 15 Plus bi trebali zadržati A16 procesore iz iPhone 14 Pro serije, dok bi novi A17 trebali biti rezervirani isključivo za iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max.

Naravno, nije procesor jedina bitna stavka u ovako skupim uređajima, no ako želimo proučiti što se više isplati, svakako trebao razdvojiti obične od Pro modela, što je uostalom, bila i Appleova želja.

Tako danas, par tjedana prije lansiranja iPhone 15 serije, iskaču reklame operatera i trgovaca o posutima na iPhone 14 seriju. Jedan operater nudi čak 280 eura popusta za iPhone 14 Pro Max, naravno, ukoliko ga kupite uz potpisivanje dvogodišnjeg ugovora. Da ne bi što operateru „krenulo po zlu“ ponuda je ograničena na tjedan dana, dakle isteći će prije nego iPhone 15 uopće bude predstavljen. Naravno, ni operater ni mi ne možemo predvidjeti sve detalje o novoj iPhone 15 seriji, ali iz glasina i informacija koje su do sada procurile, može se složiti suvisla slika.

iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max

Upravo zato možda ne bi bilo pametno sada uletjeti s kupnjom najskupljeg iPhonea zbog „samo“ 280 eura popusta, koji će se u roku od 24 mjeseca razdijeliti na 11,67 eura mjesečno. Istina, za ovaj iznos možete si, recimo, priuštiti Netflix pretplatu, ali imajući u vidu da kupujete jedan od najskupljih uređaja u ponudi, pretpostavka je da vam takav popust ne znači mnogo.

Možda bi stvarno bilo mudrije pričekati i vidjeti što će iPhone 15 Pro Max donijeti. Sudeći po glasinama, koje već desetak godina odlikuje prilična točnost, razloga za to je puno. Novo titansko kućište, akcijska tipka koja zamjenjuje prastari prekidač za utišavanje, USB-C utor, a posebice 5x li 6x telefoto periskop kamera, predstavljaju razlog za optimizam. Naravno, ukoliko vam budžet dozvoljava takav luksuz. No, čak da se glasine i pokažu netočnima, ili djelomično točnima, novi iPhone će svakako biti skuplji, stoga će i nakon predstavljanja ostati dovoljno razloga za kupnju četrnaestice.

Kompletan popis novosti koje bi iPhone 15 Pro modeli trebali donijeti.

Treba napomenuti kako se neke od navedenih stavki odnose samo na Max verziju, kao npr. periskop kamera, dok bi iPhone 15 Pro model mogao zadržati 3x optočiti zoom.

iPhone 15 i iPhone 15 Plus

Kad su obični, dakle modeli bez „Pro“ oznake u pitanju, također bi možda bili pametno pričekati. Naime, prema dosadašnjim glasinama, iPhone 15 bi napokon trebao izgubiti zub, odnosno notch, te dobiti Dynamic Island, što će ga već na prvi pogled razlikovati od lanjskog modela. S druge strane, dobit će procesor od prošlogodišnjih Pro modela, a vrlo vjerojatno i USB-C utor.

Ipak, ovdje treba napomenuti kako postoji mogućnost da Apple u običnim modelima ostavi Lightning port, a realno i u svim ostalima, jer ga EU regulativa obvezuje da tu promjenu uvede tek od kraja sljedeće godine. Što se titanskog kućišta u novim modelima tiče, za sada nije jasno hoće li ono biti prisutno samo u Pro ili i u običnim varijantama.

Zaključak

Na kraju možda i najbitnija stavka. Hoćete li čekati iPhone 15 ili sada kupiti iPhone 14 na popustu, ovisi i o vašem trenutnom uređaju. Ako koristite recimo iPhone 11 ili 12, prelazak na 14 će vam sasvim sigurno biti solidan skok i u tom slučaju vam od presudne važnosti možda i neće biti sve novotarije koje donose petnaestice. Ako pak gledate isključivo i perspektive tehničkog napretka, nova generacija procesora temeljena na 3-nanometarskoj tehnologiji, prilično je dobar razlog za čekanje s obzirom da će, uz performanse, ponuditi i dulje trajanje baterije. Naime, mnoge glasine sugeriraju povećanje kapaciteta baterija, što bi trebao biti dodatni adut protiv konkurencije iz Android tabora.