Apple

iPhone 15 Pro: sažetak novosti koje donosi

iPhone 15 i iPhone 15 Pro bi službeno trebali biti predstavljeni 12. rujna. U ovom tekstu donosimo sažetak detalja Pro modela koji su do sada procurili, te su potvrđeni iz više izvora.

A17 procesor

Ovo je prvi 3-nanometarski procesor u jednom pametnom telefonu, a proizvodi ga tajvanski TSMC. Njegov izravni konkurent u Android svijetu, Snapdragon 8 Gen 3, tek treba biti službeno predstavljen.

Akcijska tipka

Ovo je zapravo gumb koji zamjenjuje prekidač za isključivanje zvuka, a može se programirati za ukupno 9 funkcija.

Titanski okvir

Titan je čvršći i lakši materijal od nehrđajućeg čelika koji se koristio u prethodnih nekoliko generacija. Prije njega iPhone je koristio aluminij, koji je lakši od čelika, pa bi tako ukupna masa novih Pro modela mogla pasti u odnosu na prethodnu generaciju.

Osvježeni dizajn

Novi iPhone 15 Pro bi trebao donijeti tanje rubove zaslona, što će svakako pridonijeti atraktivnosti uređaja.

USB-C utor

Zbog EU regulative, Apple prisiljen svoj zastarjeli Lightning standard zamijeniti modernijim i objektivno boljim USB-C priključkom

Baterije većeg kapaciteta

Novi iPhone 15 Pro bi trebao dobiti veće baterije od onih u prethodnim modelima.

Periskopska kamera

Kako stvari sada stoje, ovo se odnosi samo na iPhone 15 Pro Max. Periskopski postavljene leće bi trebale omogućiti 5x ili 6x optičko povećanje, što je osjetno povećanje od sadašnjeg 3x, no ipak manje od Samsungovog 10x u Ultra modelima.

Nova opcija grimizno crvene boje

iPhone 15 Pro bi mogao doći u kućištu nove nijanse crvene boje, donekle tamnije od one koju smo viđali do sada.

Više interne memorije

Pro modeli bi trebali „pomaknuti“ kapacitete spremišne memorije. Osnovni iPhone 15 Pro model bi trebao doći s 256 GB, dok bi na raspolaganju još trebale biti 512GB, 1TB i 2TB verzije.

Viša cijena

Upotreba novih materijala, poskupljenje proizvodnje komponenti i općenito inflacija uzrokovat će poskupljenje doslovno svih modela iPhonea 15.  Na američkom tržištu to bi povećanje u prosjeku trebalo iznositi 200 dolara, a na europskom možda i više,