Huawei Mate X službeno – Preklopni uređaj sa savitljivim 8“ zaslonom, Kirin 980, 5G, 85% u 30 min punjenje

Huawei je danas na MWC-u u Barceloni službeno predstavio svoj preklopni smartfon s fleksibilnim, odnosno savitljivim zaslonom – Huawei Mate X. Radi se o uređaju koji kad se rasklopi daje punu iskoristivu površinu od cijelih 8 inča, ali bez bilo kakvog usjeka ili zuba

U sklopljenom stanju, korisniku je raspolaganju 6,6 inča čistog zaslona, a s druge strane se. Nalazi i dodatni 6,38-inčni pomoćni zaslon. Rezolucija glavnog zaslona u rasklopljenom stanju iznosi 2480 x 2200 točaka, a u sklopljenom 2480 x 1149, što odgovara 19,5:9 omjeru stranica. Dodatni, 6,38-inčni zaslon raspolaže 2480 x 892 rezolucijom, što odgovara 25:9 omjeru stranica.

Ovakav koncept savijanja uređaja Huawei naziva Falcon Wing Design, odnosno dizajn sokolovih krila, koji u konačnici rezultira potpuno simetričnim uređajem u sklopljenom i rasklopljenom stanju. U tu svrhu je patentirano preko 100 novih komponenti koje su ujedno sudjelovale i u kreiranju mehanike savijanja zaslona i njegove izdržljivosti.

U rasklopljenom stanju uređaj je tanak svega 5,4 milimetara, a u sklopljenom 11 mm, što je svakako prihvatljivo. Novi koncept uređaja otvara i nove mogućnosti multitaskinga, ali i općenito povećanja produktivnosti u pokretu.

Mate X na jedinom vidljivom rubu, koji se inače nalazi pored sekundarnog 6,38-inčnog zaslona, ima ugrađene tri kamere, od kojih je jedna namijenjena selfijima.

Pogonski stroj Huaweija Mate X je, logično, 7nm Kirin 980, ali s u startu ugrađenim Balong 5000 5G modemom, ali su podržane i brze LTE mreže s brzinama od 7,5 Gbps u downloadu. Uređaj koristi dvostruki SIM utor, gdje jedan od njih podržava i Huaweijeve NM memorijske kartice. Radna memorija sadrži 8, a spremišna 512 gigabajta.

S obzirom na konstrukciju uređaja, Huawei Mate X sadrži dvije baterije, svaku na jednoj strani, a ukupan kapacitet iznosi 4500 mAh. Ako vam se ovo ne čini spektakularnim za ovakav uređaj, pričekajte koju sekundu.

Naime, Huawei Mate X donosi još brže punjenje od inače najbržeg koje smo do sada isprobali u modelu Mate 20 Pro. Nova 55W SuperCharge tehnologija omogućuje da se 4500 mAh baterija za 30 minuta napuni na čak 85% kapaciteta, što je još jedan kvantni skok u ovoj domeni. Ono što je također zanimljivo je činjenica da je punjač ovog uređaja u stanju napuniti i laptop.

Prema onome što smo na prezentaciji mogli vidjeti, cijela koncepcija Huaweija Mate X se čini zanimljivom i vjerojatno boljom od Samsungovog Galaxy Folda, što zbog načina rasklapanja, što zbog većeg pomoćnog zaslona, ali i dobro osmišljene zaštitne maskice. Naravno, za konačni sud bit će potrebno da nam oba uređaja stignu na test.

Na kraju spomenimo i cijenu, koja će u Europi iznositi ne baš pristupačnih 2299 eura. Jasno, treba primijetiti da se radi o dva uređaja izvrsnim idejama i rješenjima spojenim u jedan, tako da je puno manju cijenu iluzorno očekivati.

Huawei Mate X će komercijalno biti dostupan sredinom ove godine, dakle kad otprilike s radom kreću prve komercijalne 5G mreže.

U nastavku pročitajte i službenu objavu za medije:

Huawei lansirao Mate X, najmoćniji 5G preklopni pametni telefon

BARCELONA, Španjolska – 24. veljače 2019. – Danas je na Mobile World Congressu 2019. (MWC) Huawei službeno predstavio najmoćniji 5G preklopni telefon na svijetu – Huawei Mate X.

Huaweijev preklopni Mate X mobitel redefinirao je dizajn pametnih telefona svojim Falcon Wing Mechanical Hinge tehnologijom dok čitav uređaj pogoni 7 nanometarski modemski čipset Balong 5000. U Huawei Mate X integrirana je baterija iznimne snage od 4500 mAh koja podržava 55W Huaweijevu SuperCharge tehnologiju punjenja baterija – službeno najbržu na svijetu.

Riječ je o smartphoneu sa 6.6-inčnim zaslonom no, dijagonala zaslona se povećava na 8 inča u trenutku kada se uređaj rasklopi. Tada se Huawei Mate X pretvara u multifunkcionalni slim tablet.

“S Huawei Mate X mobitelom pokrenuli smo svojevrsnu revoluciju, a sve je to rezultat našeg kontinuiranog napora kojeg smo uložili u istraživanje i razvoj kako bismo zadovoljili sve potrebe naših korisnika”, rekao je prilikom predstavljanja Richard Yu, izvršni direktor Huaweijeve poslovne grupe dodavši kako će novi Mate X biti ključ za sve potrošače diljem svijeta koji žele otvoriti vrata smart life benefitima koje sa sobom donosi 5G mreža.

Falcon Wing Mechanical Hinge postiže harmoniju između tehnologije i estetike

Ovaj 2-u-1 telefon/tablet ima fleksibilan i izrazito čvrst OLED ekran zahvaljujući upravo Falcon Wing Mechanical Hinge tehnologiji.

Prostrani 6.6-inčni FullView zaslon na novom Huawei Mate X uređaju u rasklopljenom stanju pretvara se u 8-inčni tablet debljine od samo 5.4 milimetra. Slika se na ovom zaslonu prikazuje s izrazitom jasnoćom pri čemu je moguće uočiti i najsitnije detalje.

Dizajn Huawei Mate X uređaja spaja suvremene potrebe i naprednu tehnologiju, a jednostavno mu je mijenjati svrhu – bilo da ga želite koristiti kao pametni telefon ili kao ultra slim tablet.

Huawei Mate X dolazi u novoj Interstellar Blue boji, koja podiže standarde dizajna mobilnih uređaja.

5G Smart Living s većim zaslonom

Čitavu cjelinu dizajna, tehnologije i vanserijskih mogućnosti na Huaweiju Mate X zaokružuje najbolji 5G modemski čipset na svijetu Balong 5000. On je zaslužan za potpuno novi i neistražni način korištenja sučeja i dostizanja svih potencijala uređaja.

Ekspanzivan zaslon pospješuje i produktivnosti pa je tako moguće povlačiti slike iz galerije na poruke e-pošte u načinu rada podijeljenog zaslona. Veći zaslon i moćan procesor korisnicima štede vrijeme te im olakšavaju praktičan i zabavan rad.

Nije tajna da Huaweijevi flagship modeli uvijek dolaze s moćnim kamerama, pa tako iznimka nije ni Huawei Mate X. U tankom kućištu uređaja nalaze se najnovije Leica kamere s najnaprednijim značajkama do sada. Naime, sklopivi dizajn omogućuje sustavu kamera da igraju ulogu prednje ili stražnje kada se presavije.

Huawei Mate X dolazi s čitačem otiska prsta integriranim u samom zaslonu te će se pametni telefon moći otključati laganim dodirom.

Nova generacija 5G čipseta

Opremljen prvim 7 nanometarskim 5G multi-modemskim čipsetom Balong 5000, Huawei Mate X u stanju je postići brzinu downloada do 4.6 gigabajta po sekundi na 6GHz pojasu. Balong 5000 također je i prvi čipset na svijetu koji podržava mrežne arhitekture pa korisnicima neće trebati raditi update uređaja kako bi uživali u 5G mreži. U Huawei Mate X je dual SIM uređaj, a u njega će biti moguće umetnuti kartice koje podržavaju 4G i 5G mrežu.

Snažna baterija s Huawei SuperCharge tehnologijom

Nova, namjenski dizajnirana baterija snage 4.500 mAH smještena je u kućište debljine 5.4 milimetara, a u kombinaciji s umjetnom inteligencijom za uštedu energije, bez problema izdržat će najnaprednije i najzahtjevnije korištenje uređaja tijekom cijeloga dana.

Baterija Huawei Mate X uređaja podržava SuperCharge tehnologiju izrazito brzog punjenja te će se ovaj pametni telefon u 30 minuta napuniti do 85 posto.

Na MWC-u 2019. Huawei je lansirao još novih proizvoda, uključujući poboljšani Huawei MateBook X Pro, sasvim nova prijenosna računala Huawei MateBook 13 i Huawei MateBook 14 kao i ruter Huawei 5G CPE Pro.

 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT