Huawei P50 i Huawei P50 Pro službeno predstavljeniNakon nekoliko mjeseci neizvjesnosti, ali i glasina koje su kružile bespućima interneta, Huawei je danas službeno predstavio nove top modele – Huawei P50 i Huawei P50 Pro. Event je bio organiziran za kinesku publiku, ali je rečeno kako će u određenom trenutku ovi modeli biti dostupni i globalno.Ove godine nemamo Pro+ model, tako da se ponuda svodi na Huawei P50 i P50 Pro. Obojici i dalje kameru potpisuje Leica, a pogonski strojevi su Snapdragon 888, odnosno Kirin 9000, a za sada je nemoguće procijeniti koji će primjerci stići na naše tržište. Treba napomenuti kako model pokretan Snapdragonom 888 ne sadrži 5G modem, što je bio uvjet isporuke sukladno američkim sankcijama.

Oba uređaja su praktički istih gabarita, a sadrže i isti primarni senzor kamere s 50 megapiksela s f/1.8 otvorom blende te optičkom stabilizacijom. Pro model sadrži i 40 MP crno-bijelu kameru, što je svojevrstan povratak prijašnjem načinu dobivanja više svjetla, a tu je i 16 MP ultra-širokokutna kamera. Po prvi puta i na običnom modelu imamo 5x periskopski zoom, i to na 12 MP senzoru telefoto kamere, no ovo sada opovrgava glasine o 10x kontinuiranom optičkom povećanju.

O kamerama još neki detalji trebaju biti otkriveni, a kako će se kamera pokazati u praksi, ostaje za vidjeti kad nam uređaji jednom stignu na test.

Pro model raspolaže 4360 mAh baterijom, a obični 4100 mAh, što je vidno manje od konkurencije, ali je zato implementirana tehnologija brzog punjenja od 66W i 50W bežično, što će kupcima ovih modela svakako olakšati život.

Oba modela imaju stereo zvučnike, što je pohvalno budući da su P30 i P40 bili uskraćeni za ovu blagodat, a tu je i IP68 certifikat otpornosti na vodu i prašinu. Naravno, operativni sustav je novi Huaweijev HarmonyOS, inače je temeljen na Androidu, što znači da neće biti problema oko kompatibilnosti velike većine aplikacija, a i dalje će biti uskraćeni za Googleove.

Cijena za EU tržište još nije definirana, ali možemo se orijentirati po onoj za kinesko, koja će se za Pro model kretati između 6000 i 8000 juana (1 juan po trenutnom tečaju otprilike odgovara iznosu od jedne kune). P50 će pak stajati između 4500 i 5000 juana.