Biznis

Huawei u 2023. godini ostvario skoro 100 milijardi dolara prihoda

Huawei je u 2023. godini uspio ostvariti prihode od skoro 100 milijardi dolara, javlja Reuters. Porast prihoda u odnosu na godinu ranije iznosi 9,63%, u čemu je najviše sudjelovao sektor potrošačke elektronike, dakle mobiteli, tableti, pametni satovi, računala i srodni proizvodi, navodi se u financijskom izvještaju.

Jedan od generatora povećanja prodaje svakako je model Huawei Mate 60 Pro, lansiran u trećem kvartalu prošle godine, koji je na kineskom tržištu ostvario iznimno velik uspjeh, budući da se kompanija uspjela snabdjeti 5G modemima, koji su zadnji pet godina bili predmet američkih sankcija.

Povezano: Nova telekom kriza na pomolu? Ericsson i Nokia nastavljaju s otpuštanjima

Također, mnogi gubici europskih kompanija Nokije i Ericssona na području prodaje telekomunikacijske opreme utjecali su na povećanje Huaweijevih prihoda u tom sektoru.

Što se tiče planova za budućnost, Huawei nije otkrio detalje, ali se iz glasina može doznati da je u pripremi novi model Huawei P70, koji će biti fokusiran na fotografiju. Procesor i 5G modem vjerojatno će proizvesti kineski SMIC, što dokazuje teze iznesene od strane neovisnih analitičara. Oni su još prije pet godina sugerirali da će kineski proizvođači zahvaljujući sankcijama samo brže postići neovisnost o zapadnoj tehnologiji, dok će upravo tvrtke na zapadu izgubiti dio tržišta.

Advertisement