Recenzije

Huawei Watch 4 Pro Space Edition - I Picard bi ga nosio [Recenzija]

Pametne satove ne mijenjamo tako često kao mobitele, ali kad se nakon nekog vremena odlučimo na novi, onda to mora biti nešto zaista posebno. Barem autor ovih redaka tako zamišlja idealan scenarij jedne od stepenica u svom digitalnom životu.
Moj stari Huawei Watch GT2 uskoro će navršiti pet godina i vrijeme je za promjene. S obzirom na to da sam na Huawei satove navikao, uglavnom zbog njihove neusporedivo dulje autonomije od one kod konkurencije, nije me trebalo nagovarati da odaberem novi Huawei Watch 4 Pro Space Edition, koji je za globalno tržište nedavno predstavljen na eventu u Dubaiju.

Iako „obični“ Watch 4 Pro postoji već neko vrijeme, Space Edition je njegova posebna verzija, ali i logičan izbor ako je ovo doba u kojem mijenjate sat. Naravno, to ne znači da je obični Watch 4 Pro loš, dapače, ali Space Edition ima neki poseban štih, šarm, kako god to klasificirali.

Dizajn, kućište i zaslon

Huawei Watch 4 Pro Space Edition je dostupan u samo jednoj veličini, tj. 46 mm, a isto tako u samo jednoj boji – space gray iliti svemirsko sivoj. Ova boja je jedno od obilježja naziva sata, ali daleko bitniji faktor je materijal izrade. Naime, kućište je izrađeno iz titanske legure atestirane za korištenje u svemirskoj tehnologiji. Možda zvuči pretenciozno, ali to je činjenica. Sam podatak da se od istog materijala izrađuje npr. Space Shuttle, možda nam neće značiti puno, ali ostaje onaj subjektivan dojam kad taj materijal dodirnete i sat stavite na ruku. Ako volite taj SF look & feel, ovo je definitivno sat za vas. Ono što je zaslužno za ugodno pipanje je i DLC (Diamond-Like-Coating). Radi se o karbonskom sloju finiša koji ostavlja zaista poseban dojam, kako vizualno, tako i na dodir.


Dizajnerski su u cjelinu izvrsno ukomponirane dvije crvene crte koje daju dodatni štih iz Zvjezdanih staza ili Star Warsa, ovisno kojem taboru pripadate. Ono što je kod ovog sata posebno naglašeno je metalna narukvica, odnosno remen. Izrađena je u istoj boji kao kućište s kojim tvori iznimno lijepo dizajniranu cjelinu. U pakiranju dolaze dodatne „karike“ kako biste veličinu mogli prilagoditi svom zapešću, a što je najvažnije, sve to možete podesiti u vlastitoj režiji, i to bez korištenja bilo kakvih alata.


Huawei je ovo izveo pametno, ali i kvalitetno. Dovoljno je samo malo spretnosti u prstima.
Naravno, ako vam se ovakva narukvica iz bilo kojeg razloga ne sviđa, uvijek ju možete zamijeniti nekom drugom po vlastitom ukusu. Međutim, imajte na umu da ako izaberete kožnu ili silikonsku, onaj svemirski look će definitivno izblijediti.

Huawei Watch 4 Pro Space Edition je poveći komad sata i po tom pitanju ne nudi kompromis. U startu znate da imate „kapulu“, ali navika će za par dana učiniti svoje. Masom od 109 grama, ovaj sat se isto tako ne može svrstati u laku kategoriju.
Ovdje se moramo vratiti na coating, odnosno gornji sloj finiša izrade kućišta, koji na sebe ne privlači tragove prstiju. Istina, primit će ih zaslon, ali na njemu će to biti neprimjetno čim zasvijetli.
U svakom slučaju, tamo siva boja mat finiša premium materijala odiše kvalitetom, a ukupan dizajn je dovoljno atraktivan, a opet ne previše nametljiv.
Ostali fizički detalji ne razlikuju se puno od prethodnih Watch Pro modela. Dakle, s desne strane imamo krunu sata i donju tipku koja može biti proizvoljno programirana, a u Watch 4 Pro seriji također služi kao pomoćni EKG uređaj. Ostali senzori su smješteni na stražnjoj strani kućišta, kao i inače.
Zaslon Huaweija Watch 4 Pro Space Edition je izrađen u LPTO-AMOLED tehnologiji. Ima promjer od 1,5 inča, 466 x 466 px rezoluciju, što rezultira gustoćom od 310 ppi. Prilično dobar rezultat za jedan uređaj kao što je pametni sat. To znači da će lica sata, uglavnom ona posebno izrađena za ovaj model, iznimno kvalitetno prikazati i najsitnije detalje.

Softver, povezivanje, lica sata...

Huawei Watch 4 Pro Space Edition, kao i većinu drugih pametnih satova, možete normalno koristiti u kombinaciji s bilo kojim Android uređajem ili iPhoneom. Podržani su svi noviji modeli, a za normalan rad svih funkcija potrebna vam je Huawei Health aplikacija. Ako koristite iPhone, spomenutu aplikaciju možete preuzeti iz App Storea, no za Android telefone (osim Huaweijevih na kojima dolazi predinstalirana) Google je malo zakomplicirao stvari. Naime, ove aplikacije već neko vrijeme nema u Play Trgovini, ali zato postoji u drugim trgovinama aplikacija, kojih za Android imate koliko vam srce želi. Kako kod okrenemo, najpametnije ju je preuzeti iz Huaweijeve AppGallery trgovine, jer ćete u njoj dobiti najnoviju verziju. Aplikaciju možete i sideloadati (.apk instalacija).
Sat se na telefon spaja na već uobičajen način, tj. skeniranjem QR koda, što je najbrža opcija. Samo se pobrinite da se nalazi u dosegu Bluetooth signala telefona.Ulaskom u izbornik s aplikacijama isprva ćete se malo pogubiti dok se ne naviknete, ali brzo ćete filtrirati one koje najčešće koristite. Osobno koristim uglavnom Huawei Health jer mi ta aplikacija bilježi podatke o spavanju, otkucajima srca, prehodanim koracima itd. Sve ostale aplikacije su, budimo realni, upotrebljive u ograničenim okvirima.

Ono što je većini korisnika vjerojatno jedna od najvažnijih stavki je lice sata. Ovom detalju osobno pridajem veliku pažnju jer je to ono što ću najčešće gledati. Stalno će mi biti pred očima kad pogledam na sat i smatram da ne tražim previše ako želim da bude savršeno.
Mnoga lica sata koja su već instalirana, dizajnirana su vrhunski, ali mnoga od njih nisu funkcionalna, barem ne onako kako bih ja htio. Imitacija kazaljki starih švicarskih satova i rimskih brojeva iz doba francuskih kraljeva možda čak izgledaju bolje nego na originalima, ali kakva je korist od njih ako takvo lice sata ne nudi meni potrebne informacije?
Isto mogu reći i za posebno kreirano „Lava“ lice sata za ovaj uređaj. Vidljivo je da su se dizajneri potrudili i da se lice sata izvrsno uklapa u fizički dio, ali na njemu mi opet nedostaju informacije koje trebam.

Iz ovog razloga sam morao potrošiti 0,99 eura dok sam pronašao lice sata koje će me zadovoljiti s funkcionalne i estetske strane.
Možda nisam mjerodavan po ovom pitanju, jer je u ponudi zaista velik broj izvrsnih besplatnih lica, no osobno imam prohtjeve koji osim samog vremena, trebaju sadržavati prikaz prijeđenih koraka, datum, broj otkucaja srca, dan u tjednu, temperaturu zraka i simbol vremenskih prilika. Srećom, na koncu sam našao jednog koji i dizajnom i funkcijama odgovara mojim potrebama, a i uklapa se u sivo-crveni dizajn kućišta.

Neki će prigovoriti da u Huaweijevoj ponudi nema aplikacija za satove kao u slučaju Android Wear uređaja, što je u osnovi istina. Međutim, zapitajte se koliko zaista koristite 3rd party aplikacije na samome satu. Uvjeren sam da postoji jedan dio zagriženih korisnika kojima baš eto baš trebaju npr. Google Karte ili neka druga specifična aplikacija, no korištenje tako kompleksnih softverskih sustava na malom ekranu sata je, meni osobno, mazohizam.

Obavijesti i pozivi

Ono što mi je na pametnom satu od izuzetno velike važnosti su obavijesti. Tako svaki Huawei Watch uredno prima obavijesti koje dolaze na mobitel, od SMS i WhatsApp poruka, do obavijesti Google Pay transakcija, Net banking obavijesti o stanju računa i sl. U izborniku notifikacija u Huawei Health aplikaciji jednostavno odaberite koje obavijesti želite primati na sat, tako da po potrebi možete utišati mobitel. Većinu poruka koje stignu na zaslon sata u pravilu je moguće uredno pročitati. Vidljivi su i emotikoni, ali ne i multimedijski sadržaj, tj. slike i video. Za njihov pregled ipak ćete morati otvoriti aplikaciju u mobitelu. U određenim slučajevima dostupni su i unaprijed definirani odgovori tipa „OK“, ali za to se ne morate brinuti jer osoba koja je poslala poruku neće dobiti obavijest da je pročitana. Dakle možete mirno spavati dok se ne oraspoložite za nastavak konverzacije.
Ako ste baš toliki mazohist, na poruke možete i odgovoriti putem sata u punom smislu, ali s njegove minijaturne tipkovnice, koja je tek pravi primjer mazohizma. Istina, podržano je i glasovno odgovaranje, ali ne i za hrvatski jezik.

Još jedna zanimljiva i često korisna stavka kod Huawei pametnih satova iz Watch Pro serije je mogućnost korištenja telefonskih poziva. Ovdje treba reći da se radi o dvije vrste konekcija. Prva je putem Bluetooth veze, dakle kad je mobitel u dosegu sata. Tada proziv možete primiti na satu i putem njega razgovarati sa sugovornikom. Zvučnik je dovoljno glasan, a to znači da će u tom slučaju i okolina čuti što sugovornik ima za reći. Isto tako je odlično izveden i mikrofon, što je bio slučaj i na nekim prethodnim modelima. Naime, čak i u vožnji, dok mi je ruka na volanu, sugovornici nisu uspjeli zaključiti da razgovaram preko sata. Dakle nema suvišnih šumova, zujanja i sl.
Drugi način da putem sata koristite pozive je eSIM. Kao što vam je vjerojatno već poznato, eSIM već neko vrijeme koegzistira s fizičkim SIM karticama, a razlika je u tome što je umjesto klasičnog umetanja potrebna softverska instalacija.
Ovo je zgodno ako idete na dulji trening, plivanje ili planinarenje i sa sobom ne želite nositi mobitel. Putem sata i dalje ste dostupni, ali u ovom slučaju s drugim brojem. Naime, ovisno o operateru, možete zakupiti eSIM i instalirati ga na sat, ali da bi ga koristili s vašim postojećim pretplatničkim brojem, morat ćete zatražiti multi-sim uslugu koja je kod naših operatera ograničeno dostupna i po ne baš povoljnim cijenama.
Alternativno, ako zakupite eSIM i posljedično tome dobijete novi broj, uvijek možete preusmjeriti pozive s vašeg mobitela kojeg ste ostavili kod kuće. Imajte na umu da se ti pozivi naplaćuju, stoga ovu akrobaciju nije pametno raditi ako nemate flat tarifu za pozive.

Baterija i autonomija

Kao što sam već naveo, autonomija Huawei pametnih satova je jedan od ključnih razloga zašto biram upravo njih. I dok baterija na bilo kojem Android Wear satu jedva izdrži cijeli dan, eventualno nešto dulje, Huawei Watch Pro serija će osigurati i do tjedan dana. U teoriji, to može potrajati i više, no osobno se ne bih previše pouzdao u deklarirane brojke.
Ironično, zbog ove specifičnosti Huawei satova osobno imam drugu vrstu problema. Jednostavno zaboravim kad sam ga zadnji put punio i onda me odjednom ošamari notifikacija da je baterija pala na 20% kapaciteta. Srećom, ni to nije problem, jer s tih 20% može izdržati najmanje jedan cijeli dan, opet ovisno o načinu korištenja.
Na internetu sam proteklih dana naišao na nekoliko recenzija u kojima korisnici navode smanjenu autonomiju u odnosu na obični Watch 4 Pro, ali na koncu se ispostavilo da su testni primjerci zapravo bili prototipovi.
Iz cijele priče o bateriji možemo zaključiti da će i kod najzagriženijih ovisnika o sportskim aktivnostima trajati višestruko više od većine satova temeljenih na Android Wear tehnologiji.

Zaključak

Ako već posjedujete npr. Watch 3 Pro ili Watch 4 Pro, prelazak na Space edition baš i nema smisla. S druge strane, ako trenutno koristite neki stariji sat, a želite nabaviti novi, ovo je model kojeg biste svakako trebali uzeti u obzir.
Huawei Watch 4 Pro Space Edition se u Hrvatskoj prodaje po preporučenoj cijeni od 699 eura, što nikako nije malo. Dapače, radi se o pozamašnoj svoti novca za jedan pametni sat, ali ako ste tehnološki osviještena individua koja drži do svog digitalnog imidža, ovo je za vas nezaobilazna investicija u slučaju da se nalazite na prelasku ciklusa promjene ove vrste uređaja, čak i ako se toliko ne bavite sportom.
Razloge za ovu tvrdnju sam naveo već u uvodu, a ovdje ću dodati da ovaj sat nije namijenjen svakome. S obzirom na dizajn u kombinaciji s odabranim materijalima i ostalim karakteristikama, točno bira klijentelu kojoj će ponuditi svoje čari. Kao takav, definitivno je zaokupio našu pažnju i zbog toga uživa svaku preporuku.