Top teme Apple

I Apple se slaže da je umetanje mokrog mobitela u rižu loša ideja. Evo što trebate napraviti

Jedna od više puta dokazanih zabluda sada je službeno potvrđena i od strane Applea. Vjerojatno se mnogo puta čuli savjet da ako vam se mobitel smoči – uronite ga u rižu. Nekuhana inače ima svojstvo da na sebe prima vlagu iz okoline, no to se može odnositi na druge namirnice, uglavnom u rasutom ili tekućem obliku, ali definitivno ne na krute predmete poput mobitela.

Tako je Apple svoje službene stranice upotpunio savjetom da svoj iPhone ne stavljate u rižu, jer ga tako samo možete dodatno oštetiti. Naime, riža sadrži i mikro čestice koje mogu oštetiti zaslon, ući u otvore zvučnika i utora za punjenje te tako počiniti veću štetu od par kapi vode.

Što učiniti ako se mobitel smoči?

Mnogi mobiteli danas su otporni na vodu, no ukoliko koristite neke od starijih modela, uranjanje u rižu je definitivno loša ideja. Istina, ako vam je mobitel koji nema IP certifikat baš upao u vodu, malo je vjerojatno da će preživjeti, stoga umetanje u rižu nema smisla jer mu ona neće donijeti čudesno ozdravljenje. Međutim, mnogi korisnici mobitel znaju ubaciti u rižu i kad je samo vlažan ili je pokisao. Tada je pametnije uzeti krpu, obrisati ga i ostaviti ga da se osuši. Ako preživi, barem neće dođi do dodatnih oštećenja uzrokovanih mikro zrncima. Ovo važi i za novije preklopne uređaje, od kojih neki čak donose otpornost na vodu, poput Samsunga Galaxy Z Fold 5, ali ne i na prašinu, stoga bi uranjanje u rižu tek u ovom slučaju bila prilično loša ideja.

Uređaji otporni na vodu isto tako donose i detektor vode u otvoru za punjenje. Ukoliko je isti uključen i javlja prisutnost vode, nije ga pametno u takvom stanju spojiti na punjač ili računalo. U takvom stanju ga također nije pametno ni priključiti na punjač.

Apple savjetuje da pričekate 30-ak minuta, a ako se upozorenje i dalje pojavljuje, pričekajte cijeli dan. Nije loše ni staviti mobitel na suho mjesto, ali ipak podalje od izravnih izvora topline.

Ako ste mobitel priključili na punjač dok je indikator pokazivao prisutnost vode, postoji vjerojatnost da je koja kap zalutala i u punjač. U tom slučaju ćete i punjač morati tretirati isto kao uređaj, tj. dati mu vremena da se potpuno osuši.