Biznis

I Vivo potpisao ugovor o korištenju 5G patenata s Nokijom. Slijedi povratak na europsko tržište

Nakon što je Oppo pristao na Nokijine uvjete i potpisao sporazum o korištenju 5G patenata, danas je to učinila i sestrinska tvrtka Vivo. Podsjetimo, ova dva branda su u Njemačkoj vodila spor oko prava na korištenje 5G patenata.

Finska kompanija je danas objavila da je potpisala višegodišnji cross-licensing  ugovor za patente s Vivom, ubrzo nakon potpisivanja sličnog ugovora s Oppom, još jednim brandom tvrtke BBK Electronics. Ovaj sporazum Vivu sada omogućuje povratak na njemačko tržište s kojeg je morao izaći nakon što je Nokia pobijedila u sudskom sporu, a  obzirom na veličinu njemačkog tržišta, ovaj ishod će vjerojatno pozitivno utjecati i na širenje u ostatak Europske unije.

Nokia je inače jedna od kompanija koja posjeduje najviše patenata u industriji mobilnih telefona i infrastrukture, te sukladno tome uživa i solidne prihode samo od naknada koje joj plaćaju drugi proizvođači.

Podsjetimo, zbog gubitka spora na njemačkom sudu, i Vivo i Oppo su se morali povući s njemačkog tržišta, no nakon postizanja sporazuma, za očekivati je da se ubrzo vrate. S obzirom da je Njemačka ključno EU tržište, ovaj događaj će svakako imati utjecaja na širenje i na ostale zemlje.