Biznis

Intel očekuje dodatni pad prihoda nakon najnovije zabrane prodaje čipova Huaweiju

Intel se danas oglasio nakon što je u medijima jučer odjeknula vijest o tome kako će mu američko ministarstvo trgovine ukinuti dozvolu za prodaju čipova kineskom Huaweiju, prenosi The Verge.

Iako izravno ne spominje Huawei, Intel navodi da će nova zabrana prodaje čipova kineskim kompanijama rezultirati dodatnim padom prihoda. U svom priopćenju Intel navodi da „geopolitičke i trgovinske tenzije između SAD-a i Kine“ kao i „podizanje tenzija između kontinentalne Kine i Tajvana“ predstavljaju rizik za njegovo poslovanje.

Podsjetimo, Huawei se na američkoj „entity“ listi, kreiranoj zbog „prijetnje nacionalnoj sigurnosti“ nalazi još od 2019. godine. Američka administracija od tada Huaweiju, ali i drugim kineskim kompanijama, postupno uvodi sve veća ograničenja dostupnosti američke tehnologije, zbog čega je njegovo poslovanje s pametnim telefonima pretrpjelo ogromne štete. Ipak, Huawei se u međuvremenu ponovno afirmirao na domaćem, tj. kineskom tržištu te je počeo bilježiti sve bolje poslovne rezultate.

Iz svega proizlazi da će najnovija zabrana izvoza, kojoj podliježu Intel i Qualcomm, ozbiljno uzdrmati i Huaweijevo poslovanje s prijenosnim računalima. Međutim, s obzirom na Intelovu iznimno brzu reakciju, čini se da će kolateralna šteta ovoga puta biti znatno veća nego u dosadašnjim slučajevima. Naime, Huawei je upravo predstavio nove modele prijenosnih računala koje pokreću upravo najnoviji Intelovi procesori. S obzirom na Huaweijeve planove za globalno tržište prijenosnika, narudžba procesora od Intela nikako nije mala. Na koncu, možda uopće nije slučajno da je vijest o ukidanju izvoznih dozvola Intelu i Qualcommu uslijedila upravo kad je Huawei u Dubaiju organizirao predstavljanje novih modela prijenosnika za globalno tržište.

Za sada nije potpuno jasno kad zabrana stupa na snagu, stoga treba pričekati detalje.