Biznis Apple

iPhone 15 Pro Max najprodavaniji mobitel u prvom kvartalu 2024.

Counterpoint, tvrtka poznata po istraživanju tržišta, objavila je podatke o prodaji pametnih telefona za prvi kvartal ove godine na globalnom tržištu. Top 10 lista se u ovom razdoblju sastojala od pet Appleovih i pet Samsungovih modela. iPhone 15 Pro Max je najprodavaniji pojedinačni model, a slijedi ga iPhone 15. Treći je iPhone 15 Pro, a četvrti iPhone 14. Dakle, Apple je zauzeo prva četiri mjesta, da bi se Samsung Galaxy 24 Ultra pojavio na petom mjestu. Šesti je Galaxy A15 5G, a sedmi Galaxy A54. Na osmo mjesto ponovno se ubacio Apple sa svojim iPhoneom 15 Plus, dok su deveto i deseto zauzeli Galaxy S24 i Galaxy A24.

Zanimljivo je da je Apple u ovom istraživanju zadržao prve četiri pozicije, iako se radi o dijelu godine u kojem proda najmanje iPhonea. Do konca godine svakako možemo očekivati daljnje povećanje udjela, budući da će najesen biti predstavljena nova generacija, tj. iPhone 16.

Isto tako je zanimljivo da i Apple i Samsung. Najbolje prodaju najskuplje uređaje, kao i činjenica da na ovoj listi nema drugih proizvođača. Razlog ovome svakako leži i u iznimno velikoj diversifikaciji modela kod drugih proizvođača.