Apple

iOS 17.4 dostupan za instalaciju. Stižu ogromne promjene za EU korisnike

iOS 17.4 je konačno dostupan za preuzimanje i instalaciju na podržane iPhone modele. Ova verzija predstavlja prekretnicu u korištenju iPhonea za EU korisnike, budući da su u nju ugrađene sve značajke usklađene s DMA (Digital Market Act) regulativom.

Najvažnija stavka u novoj verziji iOS-a je ona o kojoj se već mjesecima priča, a to je omogućavanje korištenja alternativnih trgovina aplikacijama. Dakle, korisnici iPhonea u EU više neće morati aplikacije preuzimati isključivo iz App Storea, već će to moći učiniti i iz bilo druge trgovine koja bude na raspolaganju.

Druga važna promjena odnosi se na rad Internet preglednika. Bilo koji od njih koji nije Safari, od sada će moći koristiti rendering engine kojeg njgov proizvođač želi, a ne samo Apple WebKit kao do sada. To konkretno znači da će drugi preglednici napokon izbjeći ograničenja koja nameće Appleova politika. To će osjetiti prvenstveno korisnici Chromea, čija je upotrebljivost na iOS-u do sada bila daleko ispod one na npr. Androidu. Safari je, istina, iznimno dobar preglednik, no oni koji su navikli na Chrome zbog sinkronizacije bookmarka, povijesti pregledavanja, lozinki i sl., sada će osjetiti olakšanje.

Treća, ali ne manje važna stavka je otvaranje NFC-a. Ova značajka omogućuje korištenje i drugih načina plaćanja, odnosno digitalnih novčanika, tako da više nećete biti ograničeni na Apple Pay.

iOS 17.4 donosi i mnoge druge novosti, no one su uglavnom vezane uz programiranje aplikacija.

Ovo je druga velika pobjeda EU regulatora nad najvećom svjetskom digitalnom kompanijom, nakon što ju je prošle godine prisilila da promijeni utor za punjenje iPhonea. Apple ništa od ovog vjerojatnno ne bi sam poduzeo da nije prisiljen. Da se kojim slučajem suprotstavio, morao bi se povući s EU tržišta, a to mu nikako nije u interesu s obzirom da se radi o jednom od ključnih tržišta, s velikim potencijalom i visokom kupovnom moći.

Podsjetimo, Apple je od strane EU Komisije svrstan u skupinu Gatekeepera, odnosno velikih digitalnih kompanija s domantnom pozicijom na tržitu, te kao takvi podliježu posebnoj regulativi. Više o Gatekeeperima pročitajte u našem članku Što su Gatekeeperi?