Apple

iOS 18 će biti najveća nadogradnja iPhonea do sada, s fokusom na umjetnu inteligenciju

iOS 17 je tek nedavno započeo svoj životni vijek, ali kako to već biva, već sada počinju kružiti špekulacije o njegovom nasljedniku – iOS-u 18. Tako poznati analitičar i u više navrata dokazani prorok, Bloombergov Mark Gurman, u svom najnovijem proročanstvu opisuje svoje vizije sljedećeg Appleovog operativnog sustava. One ne moraju nužno biti nadahnute s Božje strane, već je razumnije pretpostaviti da ima insajderske informacije iz Applea.

Tako Gurman kaže da će iOS 18 biti jedna od najvećih nadogradnji u Appleovom operativnom sustavu za iPhone do sada. Njegova glavna značajka svakako bi trebao biti AI, odnosno integracija umjetne inteligencije, budući da će prilikom izlaska, tj. za nekih devet mjeseci, prilično kaskati za Samsungom, koji je konkretnu primjenu ovog zadnjeg krika tehnologije predstavio u Galaxy S24 seriji prije desetak dana. Apple po ovom pitanju zaostaje i za Googleom, a posebice Microsoftom, tako da je za očekivati da će u narednom razdoblju više vremena posvetiti upravo ovoj domeni.

Gurman kaže da će se prva praktična primjena osjetiti već u integraciji sa sada već zaboravljenom Siri, a to se može dogoditi i prije izlaska iOS-a 18, s obzirom da je ista dostupna i na ostalim Appleovim uređajima, npr. Mac računalima.

Kad je iPhone u pitanju, primjena generativne AI bi trebala „zakačiti“ što više aspekata uređaja, kap npr. automatsko generiranje playlista, pomoć korisnicima u Pages aplikaciji i onima koji koriste Keynote. Ukratko, Gurman smatra da je Appleov fokus u slučaju generativne AI – produktivnost i zabava. Uostalom, isto možemo reći i za ostale kompanije.

S obzirom na kompleksnost AI sustava kao takvog, jedan dio posla će navodno biti odrađivan na samom uređaju, dok će drugi morati biti smješten u cloud.

Dakle, iOS 18 će očito biti fokusiran na AI, no ne treba sumnjati da će Apple u njega ubaciti još pokoju novost, o čemu će biti riječi u nekoj od sljedećih vizija Marka Gurmana ili sada već opjevanog Ming-Chi Kuoa.

S druge stane, s obzirom na iznimno zahtjevan hardver potreban za procesuiranje zadataka umjetne inteligencije, nemojte očekivati da će stariji iPhone modeli dobiti sve značajke kao nadolazeći iPhone 16 Pro.