Biznis Apple

iPadOS svrstan u gatekeepere. U slučaju nepoštivanja pravila, Appleu prijeti kazna od 40 milijardi dolara

EU regulator, nakon što je natjerao Apple na pošteniju tržišnu utakmicu, ali ga i prisilio na drastične promjene poslovne politike, poput obaveznog uvođenja USB-C utora u iPhone, danas je zapikiraojoš jedan dio poslovanja najveće kompanije na svijetu po tržišnoj vrijednosti.

Ovoga puta radi se o iPadOS-u, tj. operativnom sustavu koji pokreće najpopularniji tablet. EU Komisija je ovaj OS svrstala u kategoriju gatekeepera, što o znači da će se morati podvrgnuti pravilima posebno skrojenim za najveće tržišne igrače u digitalnom svijetu, kako bi se pokorio DMA (Digital Market Act) regulativi.

Kao razlog navodi se iznimno velik udio na tržištu tableta, posebice kod poslovnih korisnika, budući da u toj skupini premašuje sve ostale sudionike za čak 11 puta.

Reuters prenosi da se trenutno radi samo o klasifikaciji, odnosno svrstavanju u skupinu gatekeepera, a detalji o tome što će Apple morati konkretno učiniti još nisu poznati.

Ono što jest poznato je da bi Apple u slučaju nepoštivanja odredbi regulative mogao biti kažnjen s 10% godišnjeg prihoda, što u njegovom slučaju znači čak 40 milijardi dolara.

Više informacija očekujemo uskoro.