Ostalo Top teme

iPhone 15 Pro Max vs. iPhone 13 Pro Max - vrijedi li 1000€ doplate? [Osvrt]

Nekima je imati novi iPhone ekskluziva, nekima tiha patnja, pojedincima samo poslovni uređaj kojeg moraju koristiti, a nama, gušt, barem većinu vremena. Jer sa svakim novim uređajem kojeg isprobamo i testiramo da bismo vam prenijeli dojmove i u konačnici pomogli u kupnji, direktno vama ili nekolicini vaših poznanika koji vas pitaju za savjete, stječemo nova znanja koja nam koriste u našem poslu.

Tako smo imali prilike isprobati i novi iPhone 15 Pro Max na nekoliko dana kad nam se ukazala prilika za to, no s obzirom na to da Apple ne mari baš previše za zemlje trećeg svijeta u koje ubraja i neke zemlje Europske Unije, naš primjerak nije bio klasičan testni, već prodajni jednog kolege koji si ga je odlučio priuštiti nakon što je četiri godine koristio iPhone 11 Pro Max. 

Prihvatio sam testiranje ovog uređaja samo iz jednog razloga, da se i osobno uvjerim ima li toliko novosti da bih ga preporučio dalje ili vam toplo mogu savjetovati nešto drugo. Jer ako tražite hladni savjet, kao što moj kum kaže, ima na našim prostorima dovoljno kvalitetnog vina koje se da ohladiti i preporučiti.

Odmah u startu mogu vam reći da me se novi iPhone 15 Pro Max baš dojmio. Definitivno je najbolji iPhone kojeg su proizveli do sad iako su mi oni prijašnji sa zaobljenijim dizajnom definitivno puno bolje legli u ruku.

Rekao bih da je najveća prednost novog iPhonea upravo u njegovom dizajnu, ali ne u titanskom kućištu kojeg smatram samo jednom marketinškom atrakcijom na papiru. Možda ima smisla u jednom pogledu koji je baš velika prednost, a ta je osjetno niža masa uređaja. Usporedno s prijašnjom generacijom, tih 20 grama viška na 14 Pro Maxu se itekako osjeti na duže staze.

Vrijedi li iPhone 15 Pro Max toliko koliko Apple traži za njega?

Bome i puno ljepše leži u ruci zahvaljujući nešto zaobljenijim bridovima. To je ujedno i mana koju smo uputili na ovaj dizajn još prije par godina kad se prvi put pojavio. Zanimljivo kako su mnogi rekli onda da im se to baš sviđa, a sada tvrde da je ovaj novi baš puno bolji u ruci jer je malo zaobljeniji. Isto kao što su rekli i da im baš ta povećana masa kakvu je imao 13 i 14 Pro Max ono što žele od premium smartfona. No vremena se mijenjaju, a to su ti minimalni pomaci iz generacije u generaciju zbog kojih ne možete reći da baš ništa nije drukčije iz generacije u generaciju.

Naravno, mnogima će USB-C biti revolucija, a što potvrđuje već i masa videa na YouTubeu, TikToku i ostalim društvenim mrežama, ekipe koja je otkrila da uz pomoć tog revolucionarnog utora sad možete spojiti toliko uređaja na vaš smartfon da je to ravno veselju djece kad dobiju novu igračku. I ja bih se tako veselio da sam godinama bio osuđen na lightning port koji je konačno dobio svoj posljednji čavao u lijesu. Bio je to fantastičan utor za svoje vrijeme, ali ono ga je davno pregazilo. I ne kažem da je s dizajnerskog pogleda USB-C bolji, pa niti po pitanju izdržljivosti, ali je standard i s tehničke perspektive ipak neusporedivo napredniji utor koji podržava puno brži prijenos podataka, puno brže punjenje, ali i masu popratnih stvari za koje kablovi inače služe.

O novim kamerama ćemo nešto kasnije kao i o akcijskom gumbu, ali već sad vam mogu reći ako imate viška para i volite Appleove smartfone, nema boljeg od novog iPhone 15 Pro Maxa!

Isto tako velikoj većini će i iPhone 13 Pro Max biti jednako dobar uređaj, a to je tema današnjeg osvrta jer iako novi iPhone 15 Pro Max ima bolji zaslon, snažniji procesor, unaprijeđen dizajn, bolje kamere, bolje zvučnike i općenito, gotovo svaki pojedini dio uređaja je bolji, ključno je pitanje koliko se sve te razlike uopće i vide, odnosno vidite li ih i vi, ali i trebaju li vam?

Krećemo od samog dizajna ova dva uređaja gdje poslovično velika većina korisnika iPhone drži u maskama, barem ove najveće modele. Oni manji se još i daju vidjeti bez maskice, ali ovi najveći baš rijetko. Osobno poznajem dovoljno ljudi koji imaju iPhone i ne poznajem niti jednog koji ga nosi bez maskice, a jednom kad oba stavite u istu masku, jedina razlika je u poluotoku na vrhu u slučaju starog iPhonea i otoku novog iPhonea. Mi smo taj dio poslovično nazvali zubom, no sukladno novoj otočnoj terminologiji, red bi bio da se stari “Notch” prevede u “not so dynamic Peninsula”, pošto je na novom “dynamic Island” naslijedio taj zub.

Što je ključna razlika vjerojatno već znate, obavijesti vam se vizualno prikazuju nešto atraktivnije i ovom prilikom moram priznati da je genijalno kako je Apple vizualno iskoristio tu pilulu na vrhu uređaja! Pitam se kako se nitko od proizvođača Androida nije sjetio takvog nekog atraktivnijeg rješenja? Barem se ja ne mogu sjetiti niti jednog upola toliko atraktivnog. S funkcionalne strane nema apsolutno nikakve razlike jer je i u jednom i u drugom sklopu cijeli dio za 3D biometrijsko zaključavanje putem lica i po mom iskustvu, radi fantastično i na jednom i na drugom uređaju i smetaju mu identične situacije.

Moguće da na novom iPhoneu nešto bolje radi pri direktnom suncu jer je to zapravo najteža situacija za ovakav jedan skener pošto mu mračne prostorije ne predstavljaju baš nikakav problem. Opet, i tu je znao zakazati prilikom direktnog sunca nekolicinu puta tako da i dalje nije apsolutno savršeno, ali bolje rješenje ovog tipa ne znam da postoji igdje drugo na tržištu. Slična ili približno jednako funkcionalna da, ali bolja ne.

iPhone 15 Pro Max - novi dizajn?

S dizajnerskog pogleda ne možemo previdjeti i novi akcijski gumb koji je ništa drugo nego zamjena za Appleov mute gumbić koji je predstavljen s prvim iPhoneom 2007. godine. Iskreno, ne znam što bih rekao jer ako mene pitate, taj gumb je viška pošto ostale gumbe možete iskoristiti za iste radnje definirate li takve prečace. Primjera radi, možete dvaput tapnuti na poleđinu da otvorite kameru ili triput tapnuti na poleđinu da otvorite neku drugu aplikaciju recimo. Možete gumbe za kontrolu glasnoće iskoristiti za okidanje fotografija baš kao i taj akcijski gumb. Evo osobno ne vidim baš nikakvog smisla za njega osim da se pohvalite korisnicima starih iPhonea da vaš novi iPhone ima nešto što njihov nema.

Da se razumijemo, osobno nisam ni ljubitelj starog prekidača koji se nalazi na istom mjestu, a koji prebacuje iPhone sa zvonjave na vibraciju čisto zato što se s vremenom napuni prašinom i raznom prljavštinom koju nije baš najlakše očistiti. Shvaćam u potpunosti da je mnogima to baš super korisno i da će biti gunđanja oko novog akcijskog gumba. Nikad ne znate, možda ga Apple vrati kao i portove na MacBook Pro, ali ne bih se tome previše nadao.

A to što nema softverske ikone na vrhu koja mi govori kad sam na vibraciji, a kad sam na zvonjavi mene osobno ne sekira previše, ali znam da kolega Krešo dobije mlade kad shvati nakon pola dana i desetak propuštenih obavijesti i poziva da je telefon još uvijek na vibraciji od jučer.

Kao što sam rekao u uvodu, ta smanjena masa mi je zapravo najveći pomak na bolje iako ne mogu zanemariti niti nešto oblije rubove za sve one koji smartfone vole koristiti bez maskice. Definitivno ga je ugodnije držati, pogotovo na duže staze jer bi mi nerijetko ruka utrnula od 240 grama koliko teže starije generacije Pro Maxa. Ovo je također bio jedan od prigovora kojeg smo ranije uputili, ali su se tada isti korisnici koji hvale smanjenu masu, kunuli da im baš ta povećana masa doprinosi tom osjećaju u ruci. Slažem se da ima nešto u tome, ali definitivno mi je draži nešto lakši uređaj kad ga moram duže držati u ruci.

A ovime dolazimo i do samih zaslona koji su na iPhoneima već godinama naprosto fantastični i ne mogu reći, zaslon novog 15 Pro Maxa je jedan od najboljih u koje sam gledao. Predivan je i jasno vidljiv čak i na direktnom suncu, mada se riječima to teško može opisati. Ima nešto u njima i kako su složeni i kako se prilagođavaju okolini, Apple je to napravio vrhunski. Ono što mi i na toj najnovijoj generaciji nedostaje je viši PWM dimming kakvog danas imaju i najpovoljniji Androidi, izuzev Samsungovih uređaja naravno.

Do pojave viših PWM dimminga na zaslonima nisam zapravo u čemu je problem i zašto ljudima nizak PWM dimming stvara glavobolju. Masa njih nije ni sama znala jer su mislili da je to normalno, uzevši u obzir iznimno brz razvoj tehnologije smartfona. A s vremenom sam shvatio i da pojedini ukućani nerealno visoko drže svjetlinu jer im ona niska baš smeta, upravo jer koriste uređaje s niskim PWM dimmingom.

No i zaslon iPhone 13 Pro Maxa usporedno s tim najnovijim je praktički identičan. Male su razlike u prikazu i kad ih direktno usporedite, one se daju vidjeti ako imate istrenirano oko, ali svi ostali će ih baš teško primijetiti. Najveća razlika je u samom zubu na vrhu, poluotoku ili otoku, kako god ga želite nazvati. Sve ostalo je tu negdje jer je i 13 Pro Max dovoljno dobro vidljiv na suncu da ćete teško poželjeti išta bolje s čime lagano dolazimo do svih ostalih stavki gdje se razlike vide sve manje i manje.

Procesorski novi A17 Pro je po benchmark rezultatima pravi ubojica, vruća mašina koja se pripitomljava updateima, no kako dođe novi update i popravi jednu stvar, kao da donese druga dva problema. Ne treba dizati previše panike oko ovoga jer to je tako svake godine u ovo vrijeme kad je iOS u svojoj najgoroj fazi. Čak ni iPhone 13 Pro Max nije lišen problema novog iOS-a i bugova u toj ranoj fazi. Ali tu dolazimo i do one ljepote Appleovog ekosustava i nadogradnji softvera koji ne poznaju konkurenciju. Bez obzira na to što u ovom trenutku novi iOS ima toliko grešaka u sustavu, sitnih problema koji stvaraju svakodnevne frustracije, to će se sve riješiti sigurno kroz koji tjedan.

A i ta podrška za stare iPhone, pa čak je i XR iz 2018. dobio nadogradnju na novi iOS 17! Znate koji Android iz 2018. ima još uvijek podršku? Niti jedan nažalost, čak niti oni Googleovi. Vremena se mijenjaju i nedavno smo svjedočili novoj Googleovoj politici gdje će Pixeli dobiti update idućih 7 godina, ali to ne vrijedi retrogradno za uređaje starije od 6 godina danas. Samsung ima politiku velikih nadogradnji 4 godine, Xiaomi isto tako i da, razmišljaju o 5 godina i jedni i drugi, no u ovom trenutku niti jedan njihov uređaj stariji od 3 godine nema najnoviji Android. Štoviše, uzevši u obzir da je došao novi Android 14, jedino ga u ovom trenutku ima Googleov Pixel, a pitanje je kad će ostali modeli drugih proizvođača doći na najnoviju verziju Androida.

Ima Apple svojih softverskih prednosti, ali ne ondje gdje ih većina očekuje jer i dvije godine stari Androidi se ponašaju i dalje fantastično, a o novima i brzini otvaranja aplikacija ili stabilnosti sustava je bespredmetno pričati. No ovo nije usporedba Androida i iOS-a već novog iPhonea 15 Pro Max i starog iPhonea 13 Pro Max gdje sam koristeći oba uređaja paralelno pokušao pronaći opravdani razlog za noviji uređaj. Lagao bih kad bih rekao da ih nema, ali nedovoljno da opravdaju toliku razliku u cijeni.

Na dnu ovog teksta pronaći ćete i video unutar kojeg sam ubacio i malu usporedbu kamera i pitao gledatelje vide li razlike u fotografijama uhvaćenim s iPhoneom 13 Pro Max, 15 Pro Max, ali i Huaweijem P60 Pro i Xiaomijem Redmi Note 12 Pro Plus. Čisto da vidim hoće li itko od dvadeset tisuća gledatelja u komentaru napisati koji je koji uređaj, pošto je riječ o tzv. “Blind testu”. Do sad nitko nije iznio točan odgovor, a to je i lagana potvrda onog o čemu pričam već dugo. Razlike u kamerama se sve manje vide. Ima ih, nema govora o tome, ali čak niti ono gdje Apple tvrdi da je razlika ogromna, malo njih je prepoznalo na slijepo koji je od ponuđenih uređaja novi iPhone. Štoviše, bilo je onih koji su mislili da je 5 puta povoljniji Xiaomi jednako dobar kao i najnoviji iPhone, a što definitivno nije slučaj.

Nama je jasno kao dan da su nove kamere bolje, ali ono što smo htjeli pokazati je da je puno važnije znati uhvatiti fotku nego imati bolji smartfon ili kameru.

Možda je ipak razumnije kupiti stariji iPhone

Novi iPhone se u odnosu na 13 Pro Max bolje snalazi s balansom bijele, odnosno njegove fotografije rezultiraju s vjernijim bojama, bilo da se radi o danu ili noći. Preko dana su te razlike vrlo male, a preko noći one dolaze dosta više do izražaja. Opet, čak niti taj novi iPhone uz svu procesorsku snagu nije u stanju uhvatiti jednako kvalitetnu fotografiju čak niti nakon 3 sekunde noćnog načina kao što to Huawei može instantno. Ne hvalimo ovoga puta Huawei, iako je nama jasno da je on i dalje šampion što se ovoga tiče, već hoćemo reći da prostora za napredak itekako ima, ali i da on nije toliko velik i značajan u odnosu na 13 Pro Max koliko kupci misle da je. Sigurno da nove kamere rade bolje u svim situacijama i da su pouzdanije, no to vas neće nužno dovesti do bolje fotografije, već samo mrvicu kvalitetnije.

Generalno gledajući, novi iPhone je bolji, ali isto tako smatramo da je sad pravo vrijeme za uštedu i kupnju iPhone 13 Pro Maxa jer to je realno i dalje fantastičan uređaj. Radi odlično kao i prvog dana i vjerujem da će vas služiti još naredne dvije do tri godine bez ikakvih problema! Ako vas toliko mami iPhone 15 Pro Max, naš savjet je pričekati godinu dana jer se ništa pretjerano značajno ne bi trebalo dogoditi niti iduće godine. Istina, Apple obično isti dizajn zadržava po četiri generacije, no uzevši u obzir da su ove predstavili to novo titansko kućište i uložili sredstva u njega, nekako sumnjam da će nešto posebno drukčije doći iduće.