Apple

iPhone 15 Pro se pregrijava. Softverska nadogradnja neće riješiti problem bez smanjenja performansi

Ako ste već prednaručili ili možda čak i kupili svoj novi iPhone 15 Pro ili iPhone 15 Pro Max, razmislite o otkazivanju, odnosno vraćanju istog. Ako još niste ništa poduzeli po ovom pitanju, radije malo pričekajte dok se ne utvrdi točan razlog pregrijavanja novih modela koje mnogi korisnici masovno prijavljuju.

Naime, prvi kupci iPhonea 15 Pro u SAD-u prijavljuju pregrijavanje uređaja, i to ne na način na koji su navikli, dakle kad ga upregnu do maksimuma nekom zahtjevnom igrom, snimanjem videa visoke rezolucije ili punjenjem. iPhone 15 Pro se, prema njihovom svjedočenju, pregrijava i u slučajevima kad samo surfaju internetom koriste društvene mreže i sl. U nekim trenucima temperatura postaje toliko visoka da uređaj postaje nemoguće držati u ruci.

Nakon dva dana rasprava po raznim društvenim mrežama i forumima, pojavile su se teorije da je krivac TSMC, dakle proizvođač procesora, te da će softverskom nadogradnjom stvar biti rješena. Međutim, jučer se javio i najveći neovisni autoritet kad je Appleovo poslovanje u pitanju Ming-Chi Kuo, koji je izjavio da nikakva softverska nadogradnja neće riješiti problem, osim u slučaju smanjivanja performansi A17 Pro procesora.

Prema Kuovim riječima, krivac pregrijavanju nije TSMC, već želja Applea da uređaj učini lakšim, odnosno u konstrukciji kućišta. On smatra da titanova legura koju Apple koristi za izradu kućišta iPhonea 15 Pro i iPhonea 15 Pro Max u kombinaciji s ostalim materijalima znatno utječe na slabije provođenje topline nego što je to slučaj bio s čeličnim i aluminijskim kućištima.

Dakle, titansko kućište očito ima još jedan problem, nakon što se utvrdilo da je glavni krivac za pucanje stakla prilikom pada, budući da lošije apsorbira udarce od čelika, od kojeg su bili izrađeni prethodnici.

Kuo također navodi da ako Apple adekvatno ne reagira na ovaj problem, moglo bi doći do osjetno manje potražnje za novim iPhone 15 Pro modelima, te bi na pomolu mogla biti još jedna ne baš mala Appleova afera. Kao što je već rečeno, softverska nadogradnja bi eventualno mogla smanjiti takt procesora, odnosno sniziti granicu throttlinga, no u tom slučaju sam novi procesor gubi smisao u odnosu na lanjski.