Apple

iPhone 15 službeno: USB-C utor, 48 MP kamera, Dynamic Island, nove boje…

Apple je danas službeno predstavio iPhone 15 i iPhone 15 Plus. Prvo što uočavamo je Dynamic Island koji je prethodno bio prisutan na iPhoneu 14 Pro i Pro Max. Tu je napokon i već opjevani, USB-C utor koji zamjenjuje pretpotopni Lightning port. Kao i prošle godine, iPhone 15 i iPhone 15 Plus donose zaslone od 6,1 i 6,7 inča. Međutim, Apple je rekao da maksimalna svjetlina sada može ići do 2000 nita. Završna obrada boje je sada ugrađene u cijelo staklo, kako bi oblikovala nove šarene završne obrade. iPhone 15 dostupan je u ružičastoj, žutozelenoj, plavoj i crnoj boji.

Apple je također ažurirao sustav kamera. Stražnje kamera osnovnog modela iPhonea 15 sada uključuje primarni senzor od 48 megapiksela, poput prošlogodišnje serije iPhone 14 Pro. Novi senzor od 48 megapiksela omogućuje optičko povećanje od 1x i 2x, uz uobičajeni ultraširoki način od 0,5x. Portretni način također je nadograđen. Apple kaže da njegove sintetičke bokeh portretne fotografije nude bolje performanse pri slabom osvjetljenju bolje nego ikad prije. Portretni način rada sada će biti automatski omogućen prilikom snimanja objekta u načinu rada glavne kamere. Isto tako možete promijeniti fokus nakon što je fotografija snimljena. iPhone 15 i iPhone 15 Plus pokreće A16 Bionic čip, prethodno viđen u modelima iPhone 14 Pro. A16 sadrži CPU sa šest jezgri i GPU s 5 jezgri.

iPhone 15 također donosi drugu generaciju Ultra-Wideband čipa za poboljšanje dometa prilikom lociranja. Sada možete izravno locirati i osobe s funkcijom Precision Finding, a ne samo AirTagove kao prije.

iPhone 15 i iPhone 15 Plus u prodaju službeno kreću 22. rujna. Cijene za iPhone 15 u SAD-u  počinju od 799 dolara, a za iPhone 15 Plus od 899 dolara.