Top teme

Prije 10 godina Apple nas je natjerao na zaključavanje mobitela, što je promijenilo način na koji ih danas koristimo

Prije točno 10 godina, Apple je predstavio iPhone 5S, uređaj koji je donio Touch ID, biometrijsku zaštitu temeljenu na prepoznavanju otiska prsta korisnika. Nije da slična rješenja nisu postojala i ranije, ali su bila manje precizna i nezgodna za korištenje, zbog čega nisu ni stekla popularnost.

Prije iPhonea 5S, odnosno Touch ID tehnologije, postojale se druge opcije zaštite mobitela, poput pristupnih kodova, lozinki i crtanja uzoraka. No, takvi načini su bili prilično nezgodni, jer smo svaki put kad bismo htjeli pogledati na zaslon telefona, morali prolaziti ovu gimnastiku. Istina, te 2013. i nije bilo toliko osjetljivih informacija i podataka na našim uređajima, pa nas niti nije bilo briga hoće li netko slučajno vidjeti nekakav e-mail ili mutnu sliku u galeriji, zbog čega mnogi od nas takav vid zaštite nisu ni koristili.

Godinu dana kasnije, i Samsung je lansirao uređaj s čitačem otiska prsta – Galaxy S5, nakon kojeg su i drugi proizvođači slijedili primjer. Vremenom je tehnologija sazrijevala i postajala preciznija, tako da danas mobitele otključavamo dodirom u djeliću sekunde.

Pojava biometrijske zaštite na mobitelima iz temelja je promijenila način na koji koristimo pametne telefone, pa smo u iste počeli pohranjivati mnoge osobne i osjetljive podatke, poput aplikacija za mobilno bankarstvo, beskontaktno plaćanje i sl. Danas je zaista teško naći osobu koja svoj telefon ne drži zaključanim, a mnogi zaključavaju i pojedine aplikacije, poput WhatsAppa, da netko ne bi slučajno došao u iskustvo prćkati po porukama.

Biometrija, bilo ona u vidu čitača otiska prsta ili prepoznavanja lica, danas je prisutna na praktički svim mobitelima, a Apple je u međuvremenu napustio njezin izvorni koncept i orijentirao se isključivo na prepoznavanje lica. Nedavno su se pojavile glasine da bi se Touch ID mogao vratiti na iPhone, no čini se da su bile neutemeljene.

S druge strane, dok se Apple bavio Face ID sustavom, proizvođači Androida su razvili vrlo precizne i iznimno brze čitače otisaka prstiju smještene ispod zaslona, koji prema iskustvima mnogih korisnika, predstavljaju zgodnije rješenje od skeniranja lica.

Bilo kako bilo, možemo zahvaliti Appleu što je uveo biometriju u masovnu upotrebu. Naravno, da nije on, možda bi to učinio netko drugi, ali je činjenica da je upravo taj događaj iz 2013. definirao baratanje osjetljivim podacima u narednih 10 godina i zacrtao put razvoju mnogih aplikacija koje zahtijevaju visoku razinu sigurnosti. Danas svojim mobitelom plaćamo račune, kupujemo u online trgovinama, čekiramo se prilikom ulaska u avion, plaćamo karte za javni prijevoz, otključavamo aute pa čak i stanove. Bez biometrijske sigurnosti, korištenje pametnih telefona pa čak i satova, danas bi izgledalo potpuno drukčije.