Aplikacije

WhatsApp uskoro uvodi mogućnost razmjene poruka s drugim chat aplikacijama

Ne zato jer želi, već zato što mora, WhatsApp će u sljedećih šest mjeseci implementirati mogućnost komunikacije s drugim chat aplikacijama. Naime, EU regulativa u vidu DMA (Digital Market Act) obvezuje velike kompanije poput Mete, Microsofta i Googlea na veću transparentnost i omogućavanje manjim kompanijama pravednije tržišno natjecanje.

EU je u Digitalnom aktu 22 platforme označila kao „gatekeepere“, koji zbog svoje velike korisničke baze imaju veliki utjecaj na razvoj tržišta s mogućnošću iskorištavanja, te im je zbog toga nametnuta obveza poštivanja posebno skrojenih pravila. Tako Meta, krovna kompanija WhatsAppa i Messengera, u sljedećih šest mjeseci ima obvezu uvođenja interoperabilnosti.

Što je WhatsApp interoperabilnost?

Interoperabilnost je pojam koji označava mogućnost komunikacije između različitih platformi, što u domeni chat aplikacija trenutno nije slučaj. Primjerice, e-mail, s bilo kojeg servisa da je poslan, stići će na željenu adresu, bez obzira na aplikaciju. Gmail poruka normalno stiže na Outlook i obrnuto, a isto vrijedi i za sve druge e-mail servise. Ovo možda nije najbolja usporedba, ali je najbliže onome što EU novom regulativom želi postići – onemogućiti monopol velikih, kako bi se pružila šansa malima.

U ovoj priči svakako treba napomenuti da je Google svoje Google Poruke već pripremio za uvođenje ovakve mogućnosti, a sada je i WhatsApp počeo raditi na tome kako bi se omogućilo da poruka s npr.  Signala ili Vibera stigne korisniku WhatsAppa i obrnuto. Ponovimo da Meta ovo čini isključivo iz razloga što ga EU regulativa na to tjera, kako bi izbjegla plaćanje kazni koje nisu male. Naime, nepokoravanje regulativi uzrokovalo bi naplatu kazne u visi 10% godišnjih globalnih prihoda.

Ostaje za vidjeti kako će cijela stvar u praksi funkcionirati, odnosno kakvo će biti korisničko iskustvo. U startu nam mora biti jasno da u ovakvom obliku komunikacije mnoge značajke pojedinih aplikacija neće biti dostupne, jer je njihova potpuna integracija praktički neizvediva.