iPhone 15: Svi trenutno poznati detalji

Iako je do službenog predstavljanja sljedeće generacije iPhonea preostalo skoro pola godine, prilično velika količina podataka i detalja je već procurila u javnost. Naravno, ne moraju sve te glasine biti autentične, a time i točne, no praksa u zadnjih desetak godina je pokazala da većih odstupanja nije bilo.

Neke su informacije curile u više navrata, a neke su bile i opovrgnute od drugih izvora, stoga u nastavku donosimo popis onih koje su u ovom trenutku najvjerojatnije:

Ultra model

Za sada nije još potpuno jasno hoće li naziv ultra samo zamijeniti postojeći Pro Max ili će predstavljati zaseban model, još bolji, veći, skuplji… Ipak, većina analitičara i cinkera se slaže da će na koncu Apple ponovno predstaviti četiri modela, i to dva „obična“ i dva „Pro“, bez obzira hoće li jedan od ove dvojice biti kršten drugim imenom.

Periskopske kamere

Periskopsku kameru na mobitelu smo upoznali prije četiri godine na modelu Huawei P30 Pro, što je omogućilo umetanje više leća, bez podebljanja kućišta uređaja, a kao rezultat dobili smo pravo optičko povećanje, dakle ne digitalno. Spomenuti model je 2019. godine donio 5x optički zoom, što je tada predstavljalo pravu revoluciju. Ipak, ostali proizvođači ovaj trend nisu pratili te su nudili maksimalno do 3x optičko povećanje, za što je korištena klasična tehnologija, dakle ne i periskop. 2020. godine je Samsung otišao korak dalje i zahvaljujući usavršenom periskopu postigao 10x povećanje, a to je slučaj i na današnjim modelima.

Apple je inače poznat po tome da u inovacijama koje predstave drugi proizvođači redovito kasni, pa zato do sada ni na najskupljem iPhoneu nismo mogli vidjeti ništa više od 3x optičkog zooma. Istina, Apple se fokusirao na druge segmente fotografije, ali na ovom polju ipak zaostaje.

Prema mnogim neovisnim izvorima, to bi se ove godine moglo promijeniti. Apple bi tako u iPhone 15, odnosno barem u njegove Pro verzije trebao ugraditi spomenutu tehnologiju periskopa, no za sada nije poznato kakvi će biti krajnji rezultati. Hoće li optički zoom biti 5x, 10x ili nešto treće, ostaje za vidjeti.

Titansko kućište

Mobiteli za osnovnu konstrukciju već dugo koriste legure aluminija, a poneki i čelika, no titan je element kojeg karakterizira neusporedivo veća čvrstoća, uz istovremeno manju masu. Ne treba posebno objašnjavati koje bi to benefite donijelo, stoga se nadamo da će se ova glasina na koncu i ostvariti. Loša vijest je da će takav odabir materijala dodatno povisiti ionako previsoku cijenu, ali Bože moj, nije beg cicija?

USB-C

O zamjeni Lightning utora novim, modernijim i nadasve bržim USB-C standardom, priča se već godinama. Apple ga je u svoje ostale proizvode davno počeo ugrađivati, tako da više ni ne možete kupiti npr. MacBook s klasičnim USB-A utorom. Kad je iPad u pitanju priča je potpuno ista, i zapravo je nevjerojatno da iPhone i dalje dolazi sa sada već definitivno zastarjelim Lightningom.

Tu se u priču ubacuje Europska komisija, koja je donijela regulativu da svi mobiteli na tržištu EU moraju doći s USB-C utorom, što je opravdano potrebom za smanjivanje elektroničkog otpada, dakle pričom koja baš i ne drži vodu, ali i prijeko potrebnom standardizacijom punjača, što će svakako odgovarati kupcima.

Ova regulativa u ostatku svijeta ne postoji, pa su mnogi još uvijek skeptični prema informacijama da će Apple zaista ubaciti USB-C već ove godine, jer je olakšavajuća okolnost što spomenuta EU regulativa na snagu stupa tek 2025. godine.

E, nije ni Apple veslo sisao, pa je logično pretpostaviti da su manageri, ponajprije financijski, shvatili da je vrijeme da se poslovna politika promijeni, a to znači da se USB-C ugradi i prije isteka ovog roka, kako bi i proizvodnja prateće opreme do tada uhvatila korak.

Također, Apple realno može isporučivati iPhone 15 s USB-C utorom samo u EU, a ostatku svijeta i dalje nuditi Lightning, no ovakva diversifikacija bi u velikoj mjeri podigla troškove proizvodnje, a s obzirom na sada već poslovičnu škrtost ove kompanije, takav scenarij je malo vjerojatan.

A17 procesor, ali samo za Pro modele

Nova poslovna godina, nova generacija procesora. To je već ustaljen scenarij, no Apple je lani ubio i ovu matru, tako što je u „obične“ iPhone 14 modele, dakle one bez Pro oznake, hladno ugradio godinu starije procesore, dakle one iz serije 13. Iako je u početku bilo dosta kritika za ovaj potez, prašina se slegla, a Apple i dalje kupuje nove brojače novca, jer prodajni rezultati govore da većini kupaca to baš i ne smeta.

Sličan razvoj događaja možemo očekivati i u slučaju iPhone 15 serije. Pro modeli će dobiti A17 procesor, koji će prema nekim informacijama biti oko 20% jači, dok će obični dobiti A16 čipove, dakle ove iz prošlogodišnje Pro serije.

Svi modeli dobivaju Dynamic Island

Nakon četiri godine korištenja „zuba“, odnosno „notcha“, Apple je u iPhone 14 seriji napokon prestao s tom praksom, i donio „pilulu“, doduše opet samo za Pro modele, dok su obični zadržali zub. Ovu pilulu su proizvođači Androida izmislili još prije nekoliko godina, no Apple ju je smjestio na sredinu zaslona, što je pridonijelo simetriji, te ju softverski obogatio tako što je taj dio zacrnjene površine vješto kamuflirao u pristigle obavijesti. Mora se priznati da je ovo bio majstorski potez, ali ako nas pitate, nismo baš najsretniji.

Ove godine bi dinamički otok tako trebao stići na sve modele, što će biti dodatni vjetar u leđa prodaji, s obzirom da će i oni koji kupuju obični iPhone 15, imati se mogućnost pohvaliti novim izgledom, što kod serije 14 nije bio slučaj.

eSIM

Postoji izvjesna šansa da iPhone 15 u Europi bude ponuđen isključivo u eSIM varijanti, isto kao iPhone 14 serija prošle godine u Americi. Iako za ovo nema konkretnih potvrda, određene indicije postoje. više detalja o eSIM sustavu u iPhoneu možete pronaći ovdje.

Viša cijena

Do sada su cijene novih modela bile objavljivane iz nekoliko izvora, no u dosta slučajeva su bile međusobno proturječne. Stoga nećemo nagađati koliko će točno novi iPhone 15 koštati, ali gotovo je sigurno da će se poskupljenje dogoditi, i da neće biti baš simbolično.