Apple

iPhone 16 Pro – prvi renderi najavljuju rast dimenzija i zaslona

Nalazimo se na otprilike pola puta između dviju generacija iPhonea, pa sukladno tome svakodnevno stižu i svježe glasine. Ovoga puta imamo prve rendere na temelju dostupnih informacija, koje donosi 91mobiles.

Perma njihovim saznanjima, iPhone 16 pro će zadržati iste dizajnerske smjernice kao i njegov prethodnik, i još nekoliko prethodnika prije njega. Apple se očito i dalje drži one stare narodne „ne prodavaj konja koji pobjeđuje“. Naravno, u formulu moramo uračunati i općenito sve manju razliku u dizajnu svih mobitela.

No ipak, iPhone 16 Pro bi trebao biti primjetno veći i masivniji od prethodnika.

Povezano: iPhone 16: AI značajke koje možemo očekivati

Na to upućuju njegove dimenzije o kojima se špekulira, a one iznose 149,6×71,4×8,4mm, što je vidljivo više od 146,6×70,6×8,25 mm, koliko je mjerio prethodnik. Ovo nužno vodi i k povećanju mase, a li i zaslona, koji bi na iPhoneu 16 Pro trebao imati dijagonalu od 6,3 inča. Podsjetimo, iPhone 15 Pro raspolaže sa 6,1 inča.

Dizajn prednje strane s Dymanic Island izrezom ostaje praktički nepromijenjen, kao i modul kamere na poleđini.

Za očekivati je da će novi Pro model dobiti 5x optičko povećanje s prošlogodišnjeg 15 Pro Maxa, dok za novi Max model još uvijek nema pouzdanih informacija koje će novotarije u kameri sadržavati. Za vjerovati je da se u nečemu mora razlikovati od običnog Pro modela, što je do sada bila tradicija.

Novu generaciju Pro modela pogonit će i novi procesor – Apple A18, koji će biti izrađen u drugoj generaciji TSMC 3nm procesa. S obzirom na povećanje debljine kućišta, možemo očekivati veći bateriju, pa tako i dulju autonomiju.

Budući da obični Pro model očito raste u svim smjerovima, za očekivati je da ista sudbina zadesi i Max, koji bi također mogao biti veći, širi, deblji i teži. Ako je ovo povećanje dimenzija opravdano povećanjem kapaciteta baterija, takav potez svakako pozdravljamo.